ADANA’DA KADIN ADAYLAR KAZIN AYAĞINI KIRABİLİR Mİ?

Yerel seçimlere 19 gün kaldı, ülke bazında olduğu gibi, Adana'da da belediye başkan adayları gece-gündüz demeden propaganda çalışmalarını sürdürüyor. Adaylar gündüz sokaklarda halkla buluşurken, geceleri de ev ziyaretlerinde bulunuyor.

Yerel seçimlere 19 gün kaldı, ülke bazında olduğu gibi, Adana'da da belediye başkan adayları gece-gündüz demeden propaganda çalışmalarını sürdürüyor. Adaylar gündüz sokaklarda halkla buluşurken, geceleri de ev ziyaretlerinde bulunuyor.

***

Belediye başkan adaylarının giydirdiği araçlar sürekli şehir turu atıyor. Kent gürültü, billboard ve bez afiş kirliliğinden geçilmiyor. Araçlardan megafonla kulakları çınlatırcasına anonslar yapılıyor.

***

Adana'da her seçim döneminde olduğu gibi, bu seçimde de yine kadının adı fazla geçmiyor. Kadın adaylarının gösterildiği ilçelerde seçimleri kazanmaları pek olası görünmüyor. 

***

İYİ Parti Adana Anakent Belediye Başkan Adayı Dr. Ayyüce Türkeş Taş'ın seçimi kazanma şansı oldukça zayıf görünüyor. Seçimin Cumhur İttifakı Adayı Fatih Mehmet Kocaispir ile CHP'li mevcut Belediye Başkanı ve Adayı Zeydan Karalar arasında geçecek havası esiyor. 

***

Seyhan'da CHP listesinden aday gösterilen Avukat Oya Tekin şanslı görünüyor. Ancak İYİ Parti’den aday gösterilen Akif Kemal Akay'ın CHP oylarını bölecegini savunanlar da az değil. CHP'nin Kozan adayı Sudiye Gizem Aksoylu, Karaisalı adayı Fadime Gecioglu rakiplerine ve ilçelerin demografik yapısına göre seçimleri kazanma ihtimalleri düşük görünüyor. 

***

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'in İYİ Parti’den aday gösterilmesi, CHP'nin bu ilçede de oy kaybı yaşayacağı konuşuluyor. AKP'nin destekleyeceği MHP'li Firdevs Cingözler'in Çukurova'yı kazanabilme şansını yakalayabileceğine dikkat çekiliyor. DEM tarafından aday gösterilen Şehriban Defişat-Mahfuz Güleryüz'ün Anakent belediye başkanlığını kazanmalarına ise ihtimal verilmiyor. 

***

Adana sorunlar yumağı bir kent konumunda olduğuna vurgu yapan siyasi gözlemciler, kentte mutlaka kadın elinin değmesi gerektiğini dile getiriyorlar. 

***

Kentin sorunlarına vakıf kadın adayları olduğunu belirten siyasi gözlemciler; "Adana'ya kadın eli değsin artık. Adana'nın planlı programlı büyümesi gerekir. Ağırlaşan sorunlara ancak güçlü bir kadın aday çözüm bulabilir. Kangren halini alan yaralara da neşter atabilir. Adana o zaman makus talihini yenebilir" diyor.

***

Nitekim, Adana'nın sorunlarının çözüm yolu Adana'yı iyi tanımak ve bilmekten geçer. Adana ve Adanalıları iyi tanımayan sorunlarına vakıf olmayan belediye başkan adaylarının çözüm odaklı projelere imza atması pek mümkün görünmüyor. 

***

Adana'nın "marka kent" olabilmesi için liyakat, birikim, yetenek, azim, kararlılık ve samimiyet gibi unsurlar ön plana çıkıyor. Elbette tüm kadın belediye başkan adayları Adana'yı seviyor, hizmet aşkıyla yanıp tutuşuyor, fakat -Çukurova bir ihtimal-diğer ilçelerde seçilebilecek kadar oy alamayacağı düşünülüyor. 

***

Nitekim, yapılan stratejik hatalara karşın kentin kalkınmasında kadının gücü önem arz ediyor. Ancak geçmiş yerel seçimlerde olduğu gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de Adana'ya kadın elinin değmeyecegi kaygısını giderek derinleştiriyor. 

***

Sözün özü: Adana'da kadının adı var ama seçimleri kazanabilecek gücü ise yetersiz. Görünen o ki, Çukurova, dolayısıyla Adana tarihinin ilk kadın belediye başkanını bu yerel seçimlerde de Büyükşehir'de göremeyecek. Lakin merkez ilçeler için böyle bir olasılıktan söz ediliyor. Kadın adaylardan birisinin tabiri caiz ise kazın ayağını kırarak, bu tabuyu belki de ilk kez yerle yeksan edebilir.


Düzgün COŞKUN

13.03.2024 00:22:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”