Tonozlu galerilerin bitiminde Cumhuriyet Kulesi’ne ulaşılır. Bu bölümde “Fikir ve Düşünce Adamı Atatürk” düşüncesinden hareketle hazırlanan “Çalışma Masasında Atatürk” kompozisyonu yer alır. Yine Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı Çankaya Köşkü’ndeki Çalışma Masasında Atatürk’ün bal mumundan heykeli orijinal boyutlardadır. Kıyafetleri ve kitapların konulduğu kütüphane dışında sergilenen tüm objeler Atatürk’e ait ve orijinaldir.
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin son bölümünde Atatürk Özel Kitaplığı bulunur. Bu bölümde Atatürk’e ait kitapları ve Atatürk ile ilgili bilgilerin yer aldığı 14 adet dokunmatik bilgi cihazı yer almaktadır.
İşte, “Fikir ve Düşünce Adamı Atatürk” ten ilham alınarak çağdaş müzecilik anlayışı ile düzenlenen bu bölümde Atatürk’ün Özel Kitaplığı’nda yer alan kitaplardan 3.123 adedi vitrinlerde sergilenmektedir.
Kitapların dillere göre dağılımında ağırlıklı olarak Fransızca ve Türkçe, bunun yanında İngilizce, Romence, Yunanca ve Latince kitaplar bulunmaktadır.
Konu bazında değerlendirildiğinde ilk sırayı tarih, ikinci sırayı ise dil ve edebiyat almaktadır.
Hayatının her döneminde kitapla bütünleşmiş, okuma sevgisinin kendisine sağladığı bilgi birikimini zaman zaman kaleme almış olan Atatürk, farklı konularda kitaplar yazmıştır.
Nutuk, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve 1927’ye kadar olan devrimlerin bir kısmını Atatürk’ün kendi kaleminden anlatan önemli bir kaynak eserdir. Atatürk, bu eseri, 3 ay gibi kısa bir sürede yazmıştır.
Bu bölümde dokunmatik ekranlı bilgisayarlarda Atatürk ve Kitap, Fotoğraflarla Atatürk, Anıtkabir Kütüphanesi, Anıtkabir Özel Defteri ve Anıtkabir Tanıtım Bölümü ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.
Atatürk Özel Kitaplığının yer aldığı müze dördüncü bölümden Müdafaa-i Hukuk Kulesi’ne ulaşılır. Müdafaa-i Hukuk Kulesi’nden çıkıldığında tüm ihtişamıyla mozole karşımızda yer almakta ve böylece Misakımillî Kulesi’nden başlanan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi son bulmaktadır.