ANZAKLAR VE HATAYLILAR

Türklere karşı savaşacaklarını bile bilmeden, yani kandırılarak, Çanakkale’ye geldiler, kendilerine ait olmayan bir savaşa katıldılar ve öldüler.

 

 

Bugün Çanakkale Zaferinin 107.yılı Önce kısa bir bilgi:

Anzak… İngilizce açılımı  Australian and New Zealand Army Corps, kısaca ANZAC.  I. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordu.

Türklere karşı savaşacaklarını bile bilmeden, yani kandırılarak, Çanakkale’ye geldiler, kendilerine ait olmayan bir savaşa katıldılar ve öldüler.

Savaş bir kahraman, bir dünya lideri ve çağın dehasını yarattı. O deha söz konusu vatan savunması değilse savaşın bir cinayet olduğuna inanıyordu. Çanakkale’de ölen Anzaklar için dedi ki;

“Bu memleketin toprakları üzerinde  kanlarını döken İngiliz , Fransız, Avustralyalı , Yeni Zelandalı , Hintli kahramanlar! Burada , dost bir vatanın  toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde   uyuyunuz. Sizler Mehmetçikle  yanyana, koyun, koyunasınız. Uzak diyarlardan  evlatlarını   harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız  bizim bağrımızdadır, huzur içindedir ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını  verdikten sonra  artık bizim  evlatlarımız  olmuşlardır.” 

Bu içten ve insanca seslenişe,  Avustralyalı bir anne cevap verdi:   

“Gelibolu topraklarında  yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını  alicenap  sözleriniz  hafifletti, gözyaşlarımız dindi. Bir anne olarak  bir güzelim teselli verdi. Yavrularımızın  sonsuz uykularında  huzur içinde  dinlendiklerinden hiç şüphemiz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa  , bizler de size  “Ata” demek istiyoruz. Çünkü yavrularımızın  mezarları başında  söylediğiniz sözler  , ancak   bir öz babanın  sözleri gibi yüce. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan Büyük Ataya  bütün anneler adına sevgi ve  şükran, saygıyla” 

Aradan 107 yıl geçti. Liderler de, onların insana bakışları da, beklentileri de değişti. Cumhurbaşkanı, seçimler vesilesiyle, depremde yerle bir olan  Hatay’a gitti ve onlarla açık açık konuştu:

 “Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhur İttifakı adayı olarak Mehmet Öntürk kardeşimizi kamuoyumuzla paylaştık.  Hatay, kamu yatırımlarını noksansız alsa da yereldeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkmakta zorlanan şehrimiz. Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı. Şu anda Hatay’daki mevcut yerel yönetim, maalesef şu deprem olayından sonra ‘bad-el harab-ül Basra’ oldu. Nerede belediye başkanı? Yok.”

ANZAK ANNELERİ ATATÜRK’E LAYIK OLDUĞU CEVABI VERMİŞTİ.

  • BAKALIM HATAYLI ANNELER NASIL BİR CEVAP VERECEK.

İfral TURGUT

18.03.2024 00:05:00

YAZARLAR


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI