İfral TURGUT

Tarih: 05.11.2018 19:48

ARAP KADAR LAİK OLMAK

Facebook Twitter Linked-in


“Nereden çıktı şimdi bu,” diyeceksiniz. Yıllar önceden okuduğum bir yazıydı. Olaylar çağrıştırdı; aradım; buldum. Kendi kendime sordum; “Arap kadar Laik miyiz,” diye. Sizlerle paylaşmak ve fikrinizi almak geldi içimden. Özetledim. Buyurun, okuyun.

1- Suudi Arabistan’da imam, müezzin gibi din görevlilerine memur statüsünde olmadıkları için, devlet bütçesinden maaş ödenmemektedir. Çünkü Allah için yapılan işlerin karşılığında para alınması ayıp sayıldığı için yasakmış.

2- Suudi Arabistan’da türbe, yatır olmadığı gibi, bu yerleri uğur getirsin, kısmetleri açılsın diye ziyaret edenler; ağaç dallarına bez bağlayarak dilek tutanlar da yokmuş. Çünkü böyle şeyler, cahiliye döneminden kalma gericilik ve putperestlik sayılırmış.

3- Cinci hoca, ya da medyum gibi sözde şifa dağıttığını söyleyerek halkı aldatan düzenbazlara rastlamak mümkün değilmiş.

4- Muhammet’e ait olduğu söylenen Sakal-ı Şerif, Hırka-i Şerif gibi ziyaretler de yokmuş… Çünkü böyle ziyaretler gericilik ve şirk sayılırmış.

5- Suudi Arabistan’da, nazar boncuğu, at nalı, geyik boynuzu, üzerlik ve muska gibi alametler (simgeler) yasakmış. Çünkü bunların taşınması ve takılması gericilik ve şirk sayılırmış.

6- Nurculuk, Nakşîlik, Fethullahçılık vb. gibi sonradan ortaya çıkan tarikatlar bulunmadığı için; doğal olarak bunların şeyhleri, müritleri, cemaatleri de yokmuş. Çünkü İslamiyet’te mezhepler dışında, tarikatlara yer verilmediği için bunların taşınması ve takılması gericilik ve şirk sayılırmış.

7- Suudi Arabistan’da kız öğrencilerin eğitim gördüğü İmam Hatip Liseleri yokmuş. Çünkü İslamiyet’te kadından imam olmayacağı için, kızların bu okullarda eğitim görmeleri yersiz ve komik karşılanırmış

8- Suudi Arabistan’da mescit, cami gibi ibadet yerleri bünyesinde dükkan ve marketlerin açılmasına izin verilmezmiş. Çünkü bunlara izin vermek, dinin ticarete alet edilmesi sayılırmış.

NE DERSİNİZ;

• HAKLI MIYMIŞIM O SORUYU SORMAKTA?

• DİNCİLİKTE ARAPLARI SOLLAMIŞ MIYIZ?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —