BARBAROSSA HAREKATI ve EMEKLİ AMİRALLER

BARBAROSSA HAREKATI ve EMEKLİ AMİRALLER

Yıl 1941. II. Dünya Savaşı patladı. Barbarossa Harekatı başladı. Almanların SovyetlerBirliğiniişgalinin kod adıydı.
Alman donanmasınıKaradeniz'e geçirmek istiyorlardı ama beş yıl önce Montrö Sözleşmesi imzalanmış, boğazlara kilit vurulmuştu.
Hitler, bir hile teklif etti. “Atılay, Saldıray, Yıldıraydenizaltılarınızı bize satın.” Bizim denizaltıları Alman mürettebatla Karadeniz'e geçirecekti. Ama İnönüanında reddetti.
Hitler düşündü taşındı, Fatih’e özendi;denizaltıları, Karadeniz'ekaradan indirmeye karar verdi. Her biri 270 ton ağırlığındaydı.Nakliyesi bile sıradışımühendislik istiyordu. Hepsini parçalara ayırdılar. özel dubalara yüklediler, Elbe Nehri üzerinden Dresden'e getirdiler, yirmi tekerlekli devasa dorselereyüklediler, karayoluyla Ingolstatdt'a, TunaNehri üzerinden Köstence'ye getirdiler. 11 ay sürdü 2.300 kilometreyi kat ettiler.
Askeri-ticari hedeflere 56 operasyon düzenlediler, 26 gemiyi batırdılar. Rus donanmasıda 3 Alman denizaltısını imha etti..
1944 yılı oldu. Romanyasavaşta saf değiştirdi, Sovyet ordusu Alman denizaltılarının ikmal yaptığı Köstence'yegirdi. Böylece, Alman denizaltıları Karadeniz'de sıkıştı kaldı.Alman genelkurmayı yine Türk hükumetine bir teklifte bulundu.“Mürettebatımızı bize teslim etmeyesöz verirseniz, denizaltılarımız size teslim olacak, mürettebatımız karşılığında denizaltıları hibeedelim”, dediler. Ama, Türkiye tarafsızlık konusunda kararlıydı, reddettik.
Almanya'nın başka çaresi kalmamıştı, denizaltıların komutanlarına şifreli mesaj gönderdiler,“Türkiye kıyılarına yaklaşın, denizaltıları batırın, mürettebatı gizlice karaya çıkarın, karayoluylaYunanistan'a geçmeye, veya Ege kıyılarına ulaşıp, Alman gemileriyle irtibat kurmayaçalışın,” emri verdiler.
Mürettebat lastik botlarla karaya çıktı. Denizaltılar,Zonguldak Filyos, Sakarya Karasu ve Ağva kıyılarındabatırıldı. Alman denizciler kaçıyordu ama, hiç bilmedikleri topraklardaydılar. Küçük gruplara ayrıldılar, Batı'ya doğru yürümeyebaşladılar. 81 kişiydiler. İki günde hepsi yakalandı.
ÖnceBeyşehir'e sonra Isparta'ya götürüldüler, 1.5 yılkadar da orada tutuldular. Esir muamelesi görmediler, misafirdiler, hayatlarını insancasürdürebilmeleri için Kızılay kendilerine maaş ödedi. Günlük yaşama katıldılar, kimisiKızılay hastanesinde hekimlik yaptı, kimisi fabrika ve atölyelerde Türklerle birlikte çalıştı, çoğuteknik personeldi; makine tamiratında çok işe yaradılar.
İkinci Dünya Savaşısona erdi. Ülkelerine döndüler. Almanya'da bir süre gözaltında tutuldular, sorgulandılar, 1946yılı Eylül ayında, hepsi sağ salim evlerine döndüler.
Dünyayı kasıp kavuran Hitler Montrö Sözleşmesi'ni aşamamıştı.Atatürk’ün dehası, İnönü’nin kararlığı ve devlet adamlığı olmasaydı.Türkiye için İkinci Dünya Savaşı kaçınılmazdı. Ders almak gerekmez mi? Montrö’nün bir kaç maddesini esnetmek bile, jeopolitik intihar değil midir? Doğa ile oynamak, jeopolitiği değiştirmek, ülkeyi ateşe atmak değil midir?
SİZCE…
• GÖZÜNÜ KIRPMADAN HAPSE GİRMEYİ GÖZE ALAN 104 EMEKLİ AMİRALİMİZ,DAHİLİ HARİCİ BEDHAHLARI UYARARAK BU YAŞTA HALA VATANA HİZMET ETMİŞ SAYILMAZLAR MI?

İfral TURGUT

18.06.2022 19:45:10

YAZARLAR


SATRANÇ TURNUVASINA 454 SPORCU KATILDI

ÇUKUROVA BELEDİYESİ CUP’TA KUPALAR SAHİPLERİNİ BULDU

CHP’Lİ ŞEVKİN EKONOMİDEKİ DİP NOKTAYI ANLATTI

ADANA TABİP ODASINDA YENİ YÖNETİM

450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ