adanaulus

Tarih: 04.05.2013 13:31

Başka Adana Yok!!

Facebook Twitter Linked-in

Cumartesi günü Ramazanoğlu Konağı'nda önemli bir konferans vardı. Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu'nun kültür, turizme kazandırdığı, otantik ve hoş bir konferans salonu olarak da düzenlediği konakta kaliteli bir etkinlik düzenlendi.

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya'nın 'Kentleşme ve Adana' konulu konferansı ilgiye değerdi. Konferans için konağa yaklaşınca Gözde hanımın ne kadar önemli bir iş yaptığını da gözlemlemiş olduk. Yerli ve yabancı turistlerin Ulucami ile bütünleşen konak etrafında meraklı gözlerle sağı solu incelemeleri Adana açısından olumlu göstergeydi. Fotoğraf makinasını kapan çocuk, genç, yaşlı araştırmacı kişilerin sıcağa rağmen Adana sokaklarını arşınlamaları özlenen bir görüntü olarak da değerlendirilebilirdi.

Özlenen diyoruz çünkü yıllardan bu yana Adana'nın güzelliklerini turizme kazandıramadığımızdan yakınıyoruz.

Yalan da değil hani...

Güneşimiz var, denizimiz var, iç gölümüz var, nehrimiz var, tarihi ve doğal zenginliklerle süslü yapılarımız var... Unumuz var, helvamız var. Herşey mevcut ama Türkiye ortalamasıyla karşılaştırıldında yerli ve yabancı turistlerin kente yeterli ilgiyi göstermediği de gün gibi ortada.

Olaya bu açıdan bakıldığında Ramazanoğlu Konağı ve çevresinin restore edilerek gezilip görülebilecek yapıya kavuşturulmasında emeği geçen başta Gözde hanım olmak üzere herkes teşekkürü hak ediyor.

***

Ulaş Çetinkaya'nın konferansına gelince. Konağın yapısına uygun konuşma gerçekleştiren Çetinkaya'nın sunumunda Adana'yı iyi tanıyan konuklar dikkat çekiyordu. Ekonomik, sosyal ve kültürel sorular bu izlenimi edinmemizi sağladı. Ulaşımdan altyapıya, kültürel erozyondan bilinçli kent kültürüne kadar onlarca soru soruldu Çetinkaya'ya...

Katılımcılara dikkatle yanıt veren Ulaş Çetinkaya, sadece şehir plancısı olmadığını da gösterdi. 'Narenciye Bilgi Sistemi' üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmasını da anlattı. Adana'nın verimli arazilerinin yeterince korunamadığını vurguladı. Planlardaki hızlı değişimin Adana'ya uzun vadede çok zarar vereceğini söyledi. Yıllardan bu yana dile getirdikleri 'Kent Bilgi Sistemi'ne geçemeyen belediyelerin bunun ceremesini Adanalı'ya çektireceğini kaydetti. Tarım kenti olarak addedilen Adana'daki verimli arazilerin neredeyse yarısına sahip olan bazı komşu illerin bizden daha fazla tarım geliri elde ettiğinin altını çizdi. Çetinkaya'nın açıklamasında dikkat çeken bir nokta ise kentin demografik ve iklim yapısına göre imar planları geliştirilememesiydi.

Diyeceğim o ki; iklim ve doğal zenginliklerimizi tam olarak koruyamadığımız gibi, var olanları da modern ve çağdaş bir görünüm için yaşamımıza adapte edemiyoruz.

Karamsar değiliz elbette.

Adana'da güzel şeyler olunca biz de ümidimizi koruyoruz.

Özellikle yerel yönetimde görev alanların bu konulara dikkat etmesi gerektiğini yineliyoruz.

Başka Adana yok...

İyi haftalar...

 

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

 
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —