BATTAL MEHETOĞLU

BATTAL MEHETOĞLU






Dünyada sol rüzgarlarının esmeye başladığı yıllar. Bir jenerasyon adını tarihe “68 Kuşağı” diye yazdırdı ve bir sloganı bütün Türkiye’ye ezberletti: TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE.





“Türk Halk Kurtuluş Ordusu'nu” kuran, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan yakalanmış, yargılanmış ve 6 Mayıs 1972’de idam edilmişti. Sonradan “Darağacında Üç Fidan” diye anıldılar. Efsaneleştiler, değerleri öldükten sonra anlaşıldı.





Liderleri Deniz Gezmiş’ti. İşte o Deniz Gezmiş idama giderken, “Son arzun ne,’ sorusuna, “ “Bir bardak çay, bir sigara ve Rodrigo’nun Gitar Konçertosu,” demiş, konçertoyu dinleyip, çayını ve sigarasını içtikten sonra, gözünü kırpmadan, başı dik, darağacına yürümüştü.





Ama aynı Deniz, bir arkadaşının cesedinin görünce hüngür hüngür ağlamıştı.





Battal Mehetoğlu idi o arkadaşı. Battal, 1947, Malatya doğumlu,4 çocuklu bir ailenin en büyük oğluydu. Babası at arabası ile taşımacılık yapıyordu. Çok parlak bir öğrenciydi, Battal. Liseyi Tire Teknik Lisesi'nde okudu. Ardından Elazığ Devlet Mimarlık Mühendislik Fakültesi'ni kazandı. Bir yıl sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Makine mühendisi olacaktı. Burada da zekası, çalışkanlığı ve terbiyesi ile sivrildi...





Henüz 22 yaşındaydı. Kanı kaynıyordu ama kafası da çalışıyordu. Ülkesini seviyordu. Bağımsız bir Türkiye, özgür bir Türkiye, her şeyin hakça paylaşıldığı bir Türkiye istiyordu. Sol mücadelenin içinde buldu kendini.





4 Aralık 1969 günü, Nurcular bir saldırı hazırlamıştı. Hazırlık alanı olarak seçtikleri yer bir camiydi. Sabah namazını kıldılar, sonra tekbir çığlıklarıyla, Yıldız Teknik Üniversitesi’ne saldırdılar. Kapıda nöbet tutan devrimci bir öğrenci vardı: Battal. Ne olduğunu anlamadan öldürdüler, Battal’ı





Büyük ümit ve heyecanla başlayan 60’lı yıllar, kanlı bir finalle doğru gidiyordu. Battal, o yıl öldürülen 8. öğrenciydi. Battal’ın adı marşlara girdi. Saldırganlara ise yıllar sonra bir bakan, “Ağabey” diyordu.





Cinayeti duyan Deniz, hemen koştu dava arkadaşına. Bir ara Battal’ın boynundaki kolyeyi aldı; içine baktı. “Vatan sağ olsun,” diyemedi. Çünkü, kolyede genç bir kızın fotoğrafı vardı. Ayakta duramadı, Deniz. Bir duvara dayanıp kanasıya ağladı. Sadece, “Beni onun yanına gömün,” diyebildi.





Bir kahpe kurşun kaç hayatı, kaç hayali öldürmüştü ?





İYİ HATIRLIYORUM O YILLARI. BATTAL’LA AYNI YAŞTAYIZ.





• GENÇLERE BİLEREK UNUTTURDULAR O DÖNEM YAŞANANLARI.





AMA





• 68 KUŞAĞI DA MI HAFIZASINI YİTİRDİ?



İfral TURGUT

21.06.2023 00:05:59

YAZARLAR


600 YILLIK KAPALI ÇARŞI RESTORE EDİLDİ

YÜREĞİR DOĞANKENT KIŞLA PARK AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

TGC BASIN MÜZESİNDE “GAZETE SAYFALARINDA 19 MAYISLAR” SERGİSİ

HABERİ HIZLI AMA DOĞRU VER!

SOKAK CANLILARININ REHABİLİTESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

MECLİSTE KADIN MECLİS ÜYELERİNİN ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

CEYHAN’DA “KİTAP VE KARİYER GÜNLERİ”

AVM’DE KİTAP FESTİVALİ

ÇUKUROVA’DA ÜÇ FİDAN’A ANLAMLI ANMA

ADANALI RADYOCU ÖDÜLÜ ERDOĞAN'DAN ALDI

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNLERİ LİSTESİ AÇIKLANDI

OKULLARDA ‘AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ EĞİTİMİ

BALCALI HASTANESİ’NDE EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ABB BAŞKANI KARALAR İLBANK’TA

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!