Atatürk, İstiklal Savaş'ında şehir olarak kahramanlık gösteren Maraşlıları unutmamıştı. Şehre şanına layık anıtbir yapılmasını istedi. Ve 1936 yılında Maraş Kalesi'ne, 'Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı” dikildi.
Çok uzaklardan bile görülebilen bu muhteşem anıt, nedense birilerine battı ve Atatürk'ün vefatından sonra, gizlice kaleden indirildi. Amaç; Türk Milleti'nin milli sembolü Bozkurt'u hafızalardan silmek olmalıydı.
Heykelin kaidesindeki plakada '28 Teşrin Sani 335 (28 Kasım 1919) Cuma Günü Türk Maraş, Silah Gücü İle İnen Bayrağını İman Gücü İle Yenden Dalgalandırdı,' yazıyordu...
Heykelle birlikte kaidesindeki bu yazı da kaldırılmıştı. Bir kamyona yüklenerek, Ankara'da bir müzenin deposuna kaldırıldığı söylense de, heykelden ve plaketten bir daha haber alınamadı.
Maraş’ta İşgal yılları.., 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk Bayrağı indirilerek, yerine Fransız bayrağı asılmıştı. Avukat Mehmet Ali Bey, hazmedemedi bunu. 'Alemi İslam'a Hitap' başlığıyla bir bildiri yayınladı. Ulu Cami'de Cuma namazı kılınacaktı. Ezan okundu. Mehmet Ali Bey, 'Bayraksız namaz kılınmaz!...' diye bağırdı. Topluca kaleye çıkıldı, Fransız bayrağı indirilerek, kale burçlarına tekrar Türk Bayrağı asıldı ve Cuma namazı orada kılındı
İşte o günün anısını yaşatmak için 'Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli' tam da o noktaya dikilmişti. .
Aradan yıllar geçti. Her şey unutuldu zannediliyordu. Ama unutmayanlar da vardı. Burdur Kültür Park’ta da bir heykel kaybolmuştu. Burdur'un Tefenni Belediyesi bunu bir ayıp sayarak, bu ayıbı temizleme kararı aldı. Kaybolan Maraş Kalesi'ndeki 'Bayrak Tutan Bozkurt' Anıtı'nın bir benzerini yaptırdı ve Antalya-Muğla karayolundaki kavşağa diktirdi.
Şimdi o yoldan gelen- geçenler, bu heykeli görüyor, Atatürk'le İstiklal Savaşı'ndaki kan dökmüş şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor.