BAYRAMLARIMIZ

Anlaşılan benden eski kuşaklarlardan epeyce feyz almışım…  Ah nerede o eski bayramlar diye yazıma başlıyorum.

Basınımızda adettendir; dini bayramlarda memleket meseleleri bir yana bırakılıp geçmiş bayramlarla ilgili havadan sudan bir şeyler yazılırdı.  Ah nerede o eski bayramlar diye hayıflanılır, geçmişten söz edilir, sonrada bir fıkra ile yazı sonlandırılırdı. Bende o eski yazarların son kuşaklarından biri olduğuma göre onların yolundan yürümem son derece doğal…
Anlaşılan benden eski kuşaklarlardan epeyce feyz almışım… 
Ah nerede o eski bayramlar diye yazıma başlıyorum.
Dünya artık çok değişti, teknoloji,  sosyal  medya, internetin getirdiği yaşam büyük gelişim gösterdi. Böyle olunca da eskiye özlem azaldı… İnsan düşünüyor;  ilerliyor muyuz, yoksa geriye mi gidiyoruz?
Gerçekten bunun yanıtını vermek çok zor…
Benim çocukluk yılarımda ailenin erkekleri bayram namazına gider,  kurbanlar kesilir,  eş dostla bayramlaşır, sonra mezarlık ziyaretlerine gidilir,, konu komşu birbirlerini ziyaret ederlerdi.   Kurban kesenler karınca kaderince örneği mutlak bir parça etle gelirlerdi. Kasaba girip sonrası için kıyma, sucuk yaptırma adetleri yoktu…
Çağı atladığımızdan (!) günümüzün bayramları dini bayramdan çok tatil bayramlarına dönüştü. Bayram gelmeden önce tatil hesapları yapılır, hükümette bayramın önüne arkasına ilaveler yapılmaya başlandı. Böylece yerli turizmin kalkınacağını sanıyor.. Ancak bu yıl nedense bayram tatiline ilaveler yapılmadı. 
 Eş dost, aile büyüklerini ziyaret ise telefonla mail ile hallediliyor. Bayram tatilleri uzatılınca tatil yörelerinde yaşayanları ise bir başka sıkıntı basıyor.  Kimlerin geleceği, kimlere evimiz dolu gelme denileceği gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bir zamanlar “Tatilciler” diye bir televizyon dizisi vardı O dizide tatil yörelerinde birine yerleşen bir ailenin sıkıntıları anlatılıyordu.  Senaryoyu yazan anlaşılan ileriyi gören biri olmalıymış…    
Bayram sabahı televizyonu hiç açmadım, açmaya da hiç niyetim yok; hep aynı şeylerin tekrarını görmek istemiyorum. Bayram namazı çıkışında liderlerin söyledikleri,  kaçan kurbanlıkların peşinde koşan, kraldan çok kralcılar, hayvan kesiminin nasıl olacağını bilmeyen acemi kasaplar,  elini ayağını kesenler, mesire yerlerinde kesilen kurbanlıklar, dereleri kızıla boyayan kanlar…
Sanırım herkesin bir bayram anısı vardır; benim de yıllar öncesi yaşadığım ve acısını hala içimde hissettiğim birini sizlerle paylaşmak isterim.  Bir gurup arkadaş Fethiye’de bayram tatiline gitmiştik. Otelimizden sahile inerken bir evin bahçesinde adeta özene bezene yaratılmış bir oğlak vardı. Hepimiz durup onu sevmiştik. Dönüşümüzde bir baktık i; geride yalnızca ağaca bağlı ipi kalmış… Sırat köprüsünden oğlağın sırtında geçmek için biri tarafından kesilmiş…
Adetten olduğu için yazıma bir bayram fıkrası ile son vermek isterim ama onlar öylesine çok yazıldı ki… Hemen herkes bayram fıkralarını biliyordur; öğrenmek isteyenler de GOOGLE bakarlar… 

Bu yazım fıkrasız oldu, dostlara ve okuyucularımın Kurban bayramını  kutlarım. 

 


Erdoğan VAROL

6.06.2025 23:33:00

YAZARLAR


GEÇER’DEN VALİ KÖŞGER’E ZİYARET

“OTURMA EYLEMLERİ MAHALLE MİTİNGLERİNE DÖNÜŞECEK

Sabri ARPAÇ YAzdı/2026-2029 YILLARI EMLAK VERGİLERİ YÜZDE 1000'DEN FAZLA ARTACAK

ŞAHİN ESENDEMİR YAZDI/ ADANA DEMEK...

BÜYÜKŞEHİRDEN ÜCRETSİZ SPOR EĞİTİMİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ'NDEN DAR GELİRLİYE 10 TON PATATES

GÜNGÖR GEÇER: PROJELERİ TAMAMLAMAYA KARARLIYIZ

“ÇOCUKLARIMIZIN HAYATA EŞİT BAŞLAMASI İÇİN TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ”

YEDİGÖZE PROJESİ’NDE MALİYET ARTIŞI 24 BİN 900 KAT!

KARALAR, GEÇER'İ KUTLADI, İSTEKLERİNİ SIRALADI

ANKARA’DA ÜCRETSİZ DÜĞÜN SALONU

KIZILAY’DAN UGANDA’DA 10 SU KUYUSU

KILIÇDAROĞLU’NA ADANA’DA AŞURE

KILIÇDAROĞLU’NDAN KOZA YARDIMCI’YA ZİYARET

KILIÇDAROĞLU, ZEYDAN KARALAR’INEVİNDE

ALTAN ÖYMEN’İ KAYBETTİK

"TARIMDA DIŞ TİCARET AÇIĞI 50 MİLYAR DOLAR"