BAZILARI AKILLANMIYOR… SOLJENİTSİN, MESELA

BAZILARI AKILLANMIYOR… SOLJENİTSİN, MESELA






Bir yandan, Rusya-Ukrayna görüşmeleri devam ediyor; diğer yanda iki ülke bütün güçleriyle birbirlerini öldürmeye çalışıyor. Öte yandan da Batı Rusya’ya karşı inanılmaz (!) yaptırımlar uyguluyor. Rus uçaklarına hava sahalarını kapatmalar, spor müsabakalarından çıkarılmalar, müzik yarışmalarından men edilmeler, Rus besteleri yuhalatmalar, vs. vs. Akıl dışılık almış başını gidiyor. Ben de Rus eserleri yasaklanmadan Rus edebiyatına bir göz atayım dedim. Aklıma Aleksandr İsayeviç Soljenitsin geldi.





1942’de üniversiteyi bitirdi.  Dört yıl orduda görev yaptı. Yüzbaşı rütbesiyle II. Dünya Savaşı’na katıldı. Ancak cephedeyken yazdığı mektuplarda, Stalin’i eleştirince tutuklandı, sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı ve kampa gönderildi.





Sovyetler Birliği’nin Hitler’le uzlaşma yolu bulmasının savaşı önleyebileceğini, bu yüzden Sovyet halkının uğradığı yıkımdan,  Hitler’den daha fazla Stalin’in sorumlu olduğunu söylüyordu.





Savaş bittikten sonra Moskova yakınlarında bir hapishaneye konuldu. Oradan da Kazakistan’da siyasal tutuklular için düzenlenmiş özel bir kampa gönderildi. Üç yıl da orada kaldı. Daha sonra istenmeyen kişi ilan edilerek, sürgüne gönderildi.





Kazakistan’ın bir köyünde öğretmenlik yaparken, kansere yakalandı ve bir süre Taşkent’te tedavi gördü.





Yeni parti şefi Nikita Kruşçev’in başlattığı, Stalin’in etkilerini silmeye yönelik operasyonlar çerçevesinde, hakları geri verilerek, çalışmasına izin verildi.





1962’de “İvan Denisoviç’in Hayatında Bir Gün, ” adlı bir kitap yazdı. Zorunlu çalışmayı anlattığı Stalin karşıtı bu hikayesiyle, Kruscev’in takdirini kazandı ve Sovyet Yazarlar Birliği’ne kabul edildi. Ancak yeni yazdığı iki hikayesiyle yeniden partinin hedefi oldu. bu sefer de kendisine ülke dışına çıkma yasağı konuldu ve Yazarlar Birliği’nden çıkarıldı.





Akıllanmıyordu ki. Bu sefer de  “Gulag Takımadaları”nı yazdı. Kitap önce kapitalist ülkelerde yayınlandı. Anti-Sovyet propagandası yapıyordu. Nobel ödülüne layık görüldü ama ödülünü dört yıl sonra alabildi.





Ödülün kendisine politik nedenlerle verildiği iddia edilerek vatandaşlığı iptal, kendisi de  sınır dışı edildi.





İki sene İsviçre´de kaldıktan sonra, Amerika’ya yerleşti. Burada, ABD ve Sovyetler Birliği barışı hakkında yazan Amerikalı yazarları eleştirdi. 1989’da yeniden Yazarlar Birliği’ne alındı. O dönem iktidarda bulunan Mikhail Gorbaçov, yazarın yurttaşlık haklarının geri verilmesi için çalışmalar başlattı ve sürgünlüğüyle ilgili kararı resmen kaldırttı.





1994’te Rusya’ya dönen Soljenitsin, parlamentoda Rusya’nın demokrasiye geçiş şeklinin hatalarla dolu olduğunu söyledi. Dedim ye, akıllanmıyordu.





Mücadelelerle dolu hayatı, 3 Ağustos 2008 tarihinde, baba evinde geçirdiği kalp yetmezliğiyle son buldu. 





ŞİMDİ…BUNLARI YAZDIM DİYE PUTİNCİ Mİ, YOKSA PUTİN KARŞITI MI OLDUM BİLMİYORUM. AMA SORACAĞIM:





  • PUTİN’İN KARŞISINA ÇIKIP DA, “Bu kadar insanın ölümünden, Ukrayna’daki komik adamdan daha çok sen sorumlusun. İsteseydin konuşarak bu savaşın çıkmasını önlerdin,” DİYECEK BİR ALLAH’IN KULU VAR MI?




  • EVET, VATAN SAVUNMASI SÖZ KONUSU DEĞİLSE, SAVAŞ BİR İNSANLIK SUÇUDUR.


İfral TURGUT

3.03.2022 18:28:44

YAZARLAR


SİLİVRİ’DEKİ KARALAR’IN ZİYARETÇİLERİ

29 İLDE 62 BİN KİLOMETRE ŞEBEKE 7.3 MİLYON ABONE

KÖPEĞİNİZİ GEZDİRİRKEN KENEYE KARŞI ÖNLEM ALIN!

DOĞRU’DAN, VERGİSİZ İTHALAT KARARINA ELEŞTİRİ

AŞURENİN FAYDASI ÇOK AMA!

KİŞİNİN HAYATININ HER ALANINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR!

BARUT: ÇİFTÇİYE SIFIR GÜMRÜKLE İTHALAT DARBESİ

BAYRAKTAR: 2025 TARIMDA AFET YILINA DÖNÜŞTÜ

ADANA VALİLİĞİ'NDEN BAŞKAN VEKİLLİĞİ SEÇİMİ AÇIKLAMASI

VALİ KÖŞGER’İN 15 TEMMUZ MESAJI

ZEYDAN KARALAR’IN KOLTUĞUNA KİM BAŞKAN VEKİLİ OLACAK?

AK PARTİ’DE “15 TEMMUZ TEMALI RESİM SERGİSİ”

“KARALAR BU DOSYANIN TÜRKAN SAYLAN’I OLACAK!”

SANCAK, DEMİRSPOR'U DEVRETME KOŞULLARINI AÇIKLADI

ADANASPOR TOPBAŞI YAPIYOR

GAZETECİ KERİM HOŞFİKİRER VEFAT ETTİ

SANAYİ ODASI BAŞKANI KIVANÇ’TAN 15 TEMMUZ AÇIKLAMASI