BENİ EVİNE KABUL EDEN İLK İŞ İNSANI!

Adana sevdalısı ünlü iş insanı yakalandığı amansız hastalık kanserden kurtulamayarak, tedavi gördüğü İstanbul'da 26 Haziran 1998 tarihinde yaşama veda etti.

Güler yüzlü, sakin, sevecen, tutarlı ve saygın iş insanın adını yıllar önce duymuştum. Adana'ya geldiğim 1970'li yıllarda özellikle iş çevreleri tarafından sıkça ismi geçiyordu. Dürüst, çalışkan, cesur kararlar alan, işçi dostu olarak bilinirdi.

Hacı Sabancı, aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışı iş dünyası tarafından takdir gören, çocukluğu, gençliği, yaşamının büyük bölümü Adana'da geçiren ünlü bir iş insanı olarak tanınıyordu.

Hacı Sabancı, Adana'da beni evinde kabul eden ilk iş insanı oldu.

- Rahat Oturmazsan Benin de Huzurum Kaçar-

Ünlü iş insanı ile birkaç kez Bossa-1 Fabrika merkezindeki makam odasında görüşerek, ekonomiye yönelik değerlendirmelerini haberleştirmiştim. 1983 yılının Ekim ayı'ydı, yine Bossa-1 fabrika merkezine telefon ederek randevu talebinde bulundum. Sekreter Hacı Sabancı' nın fabrika içinde olduğunu henüz makamına gelmediğini ifade ederek, dönüş yapacaklarını söyledi.

Kısa süre sonra dönüş oldu. Bossa-1'e doğru yola çıktım, fabrika kapısından içeri girerken, Hacı Sabancı karşıdan geliyordu. Beni görünce gülerek, "haydi birlikte çıkalım, eve gidiyoruz" derken, heyecanlandım, yanlış anlamış olabilirim kaygısıyla, "söyleşi için gelmiştim" dedim. "haberim var, evde sohbet ederiz". karşılığı verince derin bir nefes aldım.

-Her Yer Antika Eşyalarla Süslü Konak-

Beni aracına alarak Atatürk Caddesi üzerindeki iki katlı, bahçeli konağa geldik. Dışarıdan gördüğüm konağın kapısından ilk kez içeri girmiş oldum. Bizi salonda Hacı Sabancı'nın kıymetli eşleri Özcan Hanımefendi karşıladı. Geniş salonda dikkatimi klasik İtalyan altın oyma iki takım oturma grubu, 4 kapılı büfe ve antika eşyalar çekti.

- Otururken Yüzümden Ter Aktı-

Sabancı yer gösterdi, koltuğa geçip otururken, aşırı heyecandan olsa gerek, alnımdan yüzüme ter damlacıkları düştü.

Hacı Sabancı, terlediğimi fark edince dedi ki, "Sen rahat Oturmazsan huzurumuz kaçar. Kahveyi rahat içip sohbet edemeyiz. Misafir giren evde bereket eksik olmaz. Evimizde misafir ağırlamak bizi memnun ediyor. Sen rahat etmezsen sonra Özcan Hanım da üzülür".

Bu konuşmasından dolayı rahatladım. Kahvelerimizi yudumlarken sorularımı peşpeşe sorarak yanıtlarını aldım.

-Ses Kaydı Almana Gerek yok-

Hacı Sabancı konuşurken, teyp açmak istedim, her zaman ki güler yüzlü iş insanı dedi ki, "Zaten yavaş sohbet ediyoruz, hızlı konuşmayı beceremiyorum(gülüyor) ses kaydı almana gerek var mı bilemiyorum. Yine de açık kalsın, biz sohbete devam edelim" derken Özcan Hanımefendi gülüyordu. 

Hacı Sabancı Adana'da beni evinde kabul eden ilk iş insanı oldu. Konukseverliğini asla unutamam. Bu değerli insan sonraki yıllarda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

Adana sevdalısı ünlü iş insanı yakalandığı amansız hastalık kanserden kurtulamayarak, tedavi gördüğü İstanbul'da 26 Haziran 1998 tarihinde yaşama veda etti.

-Sabancı'ya Türkiye Ağladı-

Hacı Sabancı 25 Haziran 1935 yılında Kayseri'de doğmuştu. Cenazesi Adana'ya getirilerek katledilen kardeşi Özdemir Sabancı yanında Asri Mezarlıktaki Aile kabristanında toprağa verildi. O gün Sadece Adana değil Türkiye Hacı Sabancı'ya göz yaşı döktü.

Merhum Hacı Sabancı' ya Çukurova Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verilmişti.

Saygın insan Hacı Sabancı ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel' i bikez daha saygı ve özlemle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

 


Düzgün COŞKUN

16.04.2024 22:19:00

YAZARLAR


450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”