BUGÜN ÇOCUK RUHUMLA KÖYÜMDE OLMAK İSTERDİM

Bugün 21 Mart. Bugün Bahar Bayramı. Diğer bir ifadeyle bugün Nevruz ( Mevroz). "Örnek Köy" Ortaharman'da da bugün bayram var. Her yer Nevruz kokuyor. Bugün her zamankinden daha fazla çocukluğumu anımsadım.

 

 

Bugün 21 Mart. Bugün Bahar Bayramı. Diğer bir ifadeyle bugün Nevruz ( Mevroz). "Örnek Köy" Ortaharman'da da bugün bayram var. Her yer Nevruz kokuyor.

Bugün her zamankinden daha fazla çocukluğumu anımsadım.

21 Mart’ta köyün yamaçlarına çıkıp nevruz çiçeği toplandık hep birlikte. Çocukluk arkadaşlarımla şakalaşırdık.Nevruz çiçeklerini kim daha fazla toplayacak diye birbirimizle yarışıyorduk. Bazen itişme kakışma da yaşardık ama küs kalmazdık hemen sarılıp barışırdık. Ekmeğimizi bölünmeden yemezdik. 

"Gazıbelenk" denilen tepenin yamaçlarında nevruz çiçeği toplarken türküler söylerdik, halaylar çekerdik. Eve dönüşte Nevruz çiçeklerini vazoyu koyar kokusunu içimize çekerdik. Çiçekler solmasın diye suyunu sık sık değiştirirdik. 

Nevruz çiçeklerini vazoyu yerleştirdikten sonra pencerenin önüne koyardık gelip geçenler görsün diye. Sevincimiz bir kat daha aktardı. 

21 Mart hep birlikte güldüğümüz mutlu olduğumuz gündü. Bizler oynarken anne ve babalarımız, aile büyüklerimiz durmadan alkışlardı. Bizler türkü söylerken eşlik ederlerdi.

Aile büyüklerimiz çocukluk yıllarını anlatırdı pürdikkat dinlerdik. Neşelenirdik bazen de anlatımlarından etkilenerek hüzünleniyorduk. 

21 Mart’ta Mastan (Ortaharman) Köyü'nde barış türküleri seslendirilirdi. Nevruz Bayramı günümüzde daha coşkulu bir şekilde kutlanıyor her ne kadar çocuklar eskisi kadar yamaçlarda Nevruz çiçeği toplamaya çıkmasa da.

Bugun 21 Mart. Ortaharman Köyü Nevruz Bayramını oldukça eğlenceli bir gün olarak geçiriyor, genc kizlar ve erkekler de karşılıklı halay çekerek türküler söylüyor. 

Ortaharman Köyü halkı Nevruz Bayramını tam bir bayram havasında dayanışma havasında kutluyor. 

Bugün 21 Mart. Ortaharman Köyünde olmak isterdim hem de çocukluk halimle. Ne güzel oynardık biz çocuklar Nevruz Bayramında hem de kardeşçe.

Bugün çocuk ruhumla köyümde olmak isterdim. Yine çocukluğumu doya doya yaşamak isterdim, yaşayamadıklarımı da.

Bugün köyümde olmak isterdim hayata olan büyüklerimin ellerini öpüp hayır duasını almak, ebediyete intikal edenlerin kabrini ziyaret ederek dua okumak. 

Yeniden..yeniden helallik istemek. Başucunda ağlayarak hıçkırıklara boğulmak isterdim. Beni ne kadar sevdiklerini söylemelerini beklerdim.

Bugün 21 Mart Nevruz Bayramı olduğunu anımsatır mezarlarına bir demet Nevruz çiçeği bırakmak isterdim.

Bugün köyümde olmak isterdim yaşlısı, genci kadını, erkeği herkesle selamlaşarak, kucaklaşarak yüreklerindeki sıcaklığı hissetmek isterdim.

"Gülen yüzlerinizde Nevruz çiçekleri acsın" diye takılırdım. Bağ, bahçe, tarla demeden gezerdim. Temiz havayı soluyarak, köyün çesmesinden akan berak suyu içerek huzur içinde nefes almak isterdim.

 


Düzgün COŞKUN

21.03.2024 19:33:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”