ÇANAKKALE SAVAŞINDA LİSELERİMİZ

ÇANAKKALE SAVAŞINDA LİSELERİMİZ






Anıp geçmek yetmez. Dua edip, Fatiha okumanın onlara hiçbir faydası yok. Önemli olan onlara layık olmaya çalışıp, anılarını yaşatmak. Mümkünse herkesin tanımasına çalışmak.





Atalarımız diyoruz ama Çanakkale’de bizim için canını veren atalarımızdan çoğunun, çoğumuzun torunlarımızdan küçük olduğunu düşündüğümüz oluyor mu?





İşte bir demet….





MAKTEB-İ SULTANİ





Osmanlı’nın son dönemininBatı’ya Açılan PenceresiMekteb-i Sulani, yani Galatasaray Lisesi öğrencileri,  savaşa gönüllülerin alınacağının duyurulduğu akşam, askeriye önünde sabahladı. Herkes adını bir numaraya yazdırmak istiyordu. Ama başaran, Celal İbrahim oldu. Celal, aynı zamanda Galatasaray Kulübü’nün 4 numaralı kurucu üyesiydi ve takımda oynuyordu.





Okul 1916’da, sadece 4, 1917’de ise 5 mezun verdi.






Savaşı katılan Galatasaray Liseli öğrenci ve mezunları 17-22 yaş aralığındaydı. Yabancı dilleri çok iyi olduğu içinönce cephe gerisinde, karargâhta görev yaptılar ama gönüllüler doğrudan ön cepheye geçerek çatışmalara girdiler.





İSTANBUL SULTANİSİ,





Türkiye’de “lise” adını kullanan okullardan biriydi. 50-55 gönüllü, Çanakkale’ye gidince geride kalan okul arkadaşları cepheden yaralı dönecekler için binayı o zaman hastanelerin rengi olan sarıya boyadılar.





Arıburnu, İkinci Tümen’e katılan çok sayıdaki öğrenci arasında onlar da vardı. Kollarına liseli olduklarını gösteren sarı kurdeleler takmışlardı. 19 Mayıs 1915’te, tarihin o en kanlı çatışmalarından birinde şehit düşen 10 bin askerin arasında kollarında sarı kurdele olan birkaç çocuk pek de dikkat çekmedi. Fakat mateme bürünen okullarının tüm pencere ve kapıları siyaha boyandı. Bundan sonra, Sarı-siyah İstanbul Lisesi’nin renkleri oldu.





VEFA LİSESİ





Çanakkale’den üç yıl önce, Balkan Savaşları sırasında bir toplantı yaparak öğretmeni-öğrencisi, eli silah tutan herkes cepheye katılma kararı aldı. Vefa Lisesi o yıl, en yaşlı öğretmenleri ve en küçük çocuklarıyla eğitime devam etti.





Geri kalanlar, 1915’te üniformalarını giyerek ağabeylerinin ardından cepheye katıldı. Ve doğal olarak, büyük çoğunluğu geri dönemedi.





BALIKESİR LİSESİ





Çanakkale Savaşı’nın en acı fotoğraflarından biri Balıkesir’de çekildi. İttihatçıların önderlerinden Talat Paşa ve İsmail Canbulat Bey’le beraberokulun merdivenlerinde 25 kişilik izci birliği,fotoğraf çektirerek ardından Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Ne yazık ki, genç izcilerin hiçbiri cepheden dönemedi.





Çanakkale’de 100’ün üzerinde şehit veren Balıkesir Lisesi’nin kayıtlarına, 1916, 1917 ve 1918 yıllarındaşöyle yazıldı: “Bu ders yılında Harb-i Umumi münasebetiyle, mektebin 12, 11 ve 10. sınıflarında talebe bulunmadığından sınıflar 9. sınıfla başlamıştır”.





BUNLAR SADECE BİR KAÇ ÖRNEK DOSTLER.





  • DETAY İSTEYENLER İSMAİL ÇOLAK’IN “OKULDAN ÇANAKKALE’YE” ADLI KİTABINI OKUSUNLAR, LÜTFEN.


İfral TURGUT

20.03.2022 23:16:58

YAZARLAR


İMAMOĞLU VE KARALAR TUTUKLANDI, VAHAP SEÇER SEÇİLDİ

CHP, ZEYDAN KARALAR’IN VEKİLİNİ BUGÜN AÇIKLIYOR

CUMHUR İTTİFAKI ABB ADAY ABDULLAH AVCI OLDU

SİLİVRİ’DEKİ KARALAR’IN ZİYARETÇİLERİ

29 İLDE 62 BİN KİLOMETRE ŞEBEKE 7.3 MİLYON ABONE

KÖPEĞİNİZİ GEZDİRİRKEN KENEYE KARŞI ÖNLEM ALIN!

DOĞRU’DAN, VERGİSİZ İTHALAT KARARINA ELEŞTİRİ

AŞURENİN FAYDASI ÇOK AMA!

KİŞİNİN HAYATININ HER ALANINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR!

BARUT: ÇİFTÇİYE SIFIR GÜMRÜKLE İTHALAT DARBESİ

BAYRAKTAR: 2025 TARIMDA AFET YILINA DÖNÜŞTÜ

ADANA VALİLİĞİ'NDEN BAŞKAN VEKİLLİĞİ SEÇİMİ AÇIKLAMASI

VALİ KÖŞGER’İN 15 TEMMUZ MESAJI

ZEYDAN KARALAR’IN KOLTUĞUNA KİM BAŞKAN VEKİLİ OLACAK?

AK PARTİ’DE “15 TEMMUZ TEMALI RESİM SERGİSİ”

“KARALAR BU DOSYANIN TÜRKAN SAYLAN’I OLACAK!”

SANCAK, DEMİRSPOR'U DEVRETME KOŞULLARINI AÇIKLADI