CERRAHPAŞA

CERRAHPAŞA


Osmanlı Devletinde tıp; hekimlik, cerrahlık ve kemhalık (göz hekimliği) olmak üzere üçe ayrılıyordu. Hekimler medreselerde eğitim alıyor, cerrahlar ise usta-çırak ilişkisi içinde yetiştiriliyordu. Bunlardan biri semtine ismini veren Mehmed Paşa idi.
Mehmed Paşa Şehzade Murad'ın sancakbeyliği sırasında 14 yıl Manisa'da bulundu. Sultan Selim’in vefatından sonra şehzade ile İstanbul'a döndü. 1578'de Kaptan-ı Derya Piyâle Paşa'dan dul kalan Hâce Gevherî Memluk Sultan'la evlendi.
Çeşitli görevlerden sonra Rumeli Beylerbeyliğine getirildi. Bir yıl sonra da vezir oldu. 1589'da Gence Seferi sonrası 100 dirhem gümüşten 500 akçe kesilmesi gerekirken, 2000 adet ayarı düşük akçe kesilmesi üzerine sipahiler ayaklanınca görevinden azledildi. Ama 29 Ocak 1593'te affedilerek tekrar görevine döndü.
1595'te taht el değiştirdi ve Üçüncü Mehmed padişah oldu. Mehmed Paşa da Belgrad'da bulunan ordunun zahiresini temine memur edildi. 9 Nisan 1598'de Hadım Hasan Paşa'nın azli üzerine, sadarete getirildi. Sekiz ay yirmi yedi gün bu görevde kaldı. 1599'da yine azledildi. Kısa süre sonra tekrar vezir oldu.
1603'te tahta geçen Birinci Ahmed Han, Mehmed Paşa'yı sadaret kaymakamlığına atadı. Fakat paşa nikris hastalığına yakalanmıştı Artık görevini yapamıyordu. 10 Ocak 1604'te vefat etti
Mehmed Paşa adı hep yaptırdığı eserleriyle anıldı.Bir sürü cami, türbe, medrese, sebil, çeşme, şadırvan ve hamamdan oluşan bir külliye yaptırdı.
Tarihler 1582'yi gösterirken. Şehzade Mehmed sünnet edilecekti. Sünnet düğünü 55 gün sürdü. Bu arada fakir fukara çocukları, saraydaki içoğlanlar ve devlet adamlarının çocukları da sünnet edilmişti.
Düğünün son gününde de sıra şehzadenin sünnetine geldi. sabah erkenden hamam hazırlandı, vücudun yumuşaması ve temizliği sağlandı. Cerrah Mehmed Paşa sünneti bizzat kendisi yaptı. Kullandığı malzemeleri de şehzadenin annesi Safiye Sultan’la babaannesi Nurbanu Sultan'a altın tepsiler içinde gönderdi. Heyecan ve endişe içinde bekleyen iki sultana, sünnetin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiği müjdesini veriyordu. Sünnetten sonra Mehmed Paşa ihsanlara boğuldu, vs.
Bundan sonra Cerrah unvanı verilen paşa, “Cerrahpaşa”ya da,“Cerrah Mehmed Paşa” diye anılmaya başladı. Bulunduğu semte de adı verildi.
Nereden mi aklıma geldi bu hikaye?
Cerrahpaşa ülkemizin gözbebeği, gurur duyduğumuz tıp fakültelerinden biri. Oraya bir rektör atandı. Hayırlı olsun. Acayip olan ne? Rektör olabilmek için en az üç yıllık profesör olmak gerekiyormuş. Halbuki bu arkadaş henüz bir yıllık profesörmüş. Çok yetenekli ve vazgeçilmez bir değer olmalı ki, yasa değiştirilmiş, rektör olabilmek için üç yıllık profesör olma şartı kaldırılmış, arkadaş dört gün içinde Cerrahpaşa’ya rektör olmuş, beşinci gün yasa yeniden değiştirilerek, eski haline dönmüş.
ŞİMDİ KAFAMI KURCALAYAN SORULAR…
• BU ARKADAŞ HANGİ MİSYONLA REKTÖR OLDU?

• CERRAHPAŞA’DA BUNDAN SONRA NASIL DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?
BİR DE KENDİMLE İLGİLİ YORUM…
• BUNDAN SONRA BANA BİR SORU SORULURSA, YASALARA DAYALI YORUM YAPARAK, KENDİMİ SALAK YERİNE KOYDURMAYACAĞIM.




İfral TURGUT

16.01.2020 12:39:02

YAZARLAR


KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK