adanaulus

Tarih: 01.03.2014 22:36

Ceyhan ne olacaktı, şimdi ne durumda?

Facebook Twitter Linked-in

Her ne kadar Adana'da çok gündeme gelmese de, dış politika ve enerji konularıyla ilgilenenler, Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'a gelmesinin, Kuzey Irak yönetimi ile merkez Bağdat hükümeti arasında çatışmaya, ABD ile de gerilime neden olduğunu çok iyi biliyor.

SORGULAYAN YOK
BTC ile birlikte, Ceyhan ve dolayısıyla Adana enerji merkezi olacaktı. Enerjiyle ilgili çok sayıda şirket, özellikle petrokimya tesisleri, büyük yatırımlar yapıp bölgeyi şahlandıracaktı. Ceyhan ‘Enerji Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ bile ilan edildi. Milyar dolarlarla ifade edilen teşvik alan Türkiye'nin önemli şirketleri, çok sayıda kişiye istihdam sağlayacaktı. Süreç duruldu. Bu gelişmeler, uzun süredir tartışılmıyor bile. Kimse, bu kadar söyleme rağmen niye adım atılmadığını, orada neden yatırım yapılmadığını sormadı, sormuyor. Bir iki sivil toplum örgütünün söylemlerine de kulak asan olmuyor.

HİÇ TARTIŞILMIYOR
Bu kapsamda, Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'a geliş tartışmalarını da farklı pencereden değerlendirebiliriz. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a getirilen ve çeşitli tartışmalara yol açan petrolle ilgili anlaşmanın uluslararası hukuk kurallarına göre yapılmasını istemiş. Prof. Arıkan, Türkiye'nin Kuzey Irak yönetiminin yanı sıra Bağdat yönetimiyle de anlaşması gerektiğini belirtiyor. Çünkü dünyada savaşlara neden olan enerjiyle ilgili hamlelerin şakası yok. Yanıbaşımızda savaş olmasa bile gerginliğe yol açacak gelişmeler dahi kentte ne yazık ki tartışılmıyor.

BİRİ ANLATSA
Bunlara ilave olarak, geçen hafta, Türkiye'de petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi olan Petkim'in Genel Müdürü Sadettin Korkut, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Karakaya, Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya ve Satış Müdürü Kerem Kocaoğlu, Adana Sanayi Odası'nda sanayicilerle buluştu. Amaç Petkim'i anlatmaktı. Kuzey Irak petrolü nedeniyle dünyanın gözünün çevrildiği Adana'da, sadece bir rafineri yatırımı için 5.6 milyar dolarlık yatırım yapabilen bir şirketin üst yönetimi geliyor ve maalesef bu konu bile önemsenmiyor. Yaşanan bu gelişmeler, kentin gelecekte nelerle karşılaşıp ve nerelere doğru gideceğine dair işaretler veriyor. Ama üzülerek söylemek lazım, bu tabloyu yorumlayacak bir Allah'ın kulu bile bulunmuyor.
Etkili, yetkili biri çıksa da, bize neler olduğunu Allah rızası için bir anlatsa!
İyi haftalar…

omeruney01@gmail.com
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —