Türkiye'de özellikle yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve bazı kurumlar tarafından düzenlenen festivallerde sanatçılara fahiş miktarlarda ödemeler yapılır. Hatta bu fahiş rakamlar günlerce yaygın ve yerel televizyon kanallarında flaş haber olarak yer alır. Gazeteler milyonlarca liralık festival ödemelerini kamuoyuna manşetten duyurur.
***
Festivaller sanat adına, iç ve dış turizmi canlandırmak ve o kentin tanıtımına, ticaretine katkı sunmak amacıyla düzenlenir. Bazen büyük meblağlar harcanır yine de istenilen sonuç elde edilemez. Ancak bazı festivaller vardır ki, düzenleme komitesinin çağrısı üzerine yardımlaşma ve dayanışma iradesiyle gerçekleştirilir. Festival için sağlanan ödenek milyonlarla değil, binlerle ifade edilir. Sanatçılar ücret almadan sahneye çıkar türküleriyle danslarıyla halkı coşturur.
***
Önceki gün “Dersim Yaşamdır; Doğama, İrademe, Dilime, İnancıma Dokunma” şiarıyla başlayan 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali görkemli şekilde devam ediyor. Dersim coğrafyasının merkez kenti Tunceli sokakları yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor.
***
Tunceli İl merkezi ve festival etkinliğinin gerçekleşeceği ilçelerde yerli ve yabancı konukların konaklaması için yurt ve kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin açık olacağı ifade edilirken, son anda valilik tarafından yasaklanması festivalin görkemli etkinliğine ve coşkusuna gölge düşürmedi.
***
Yine 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programının önceki gün yer alması beklenen Ermeni Veradardz Folk Ensemble konserinin yasaklanması da festivale gölge düşürmedi. Tunceli Valiliği'nin yasaklama kararında kamuoyunu ikna edebilecek bir gerekçenin sunulmadığı da dikkatlerden kaçmadı. Kararda, "Herhangi bir şekilde Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Veradardz Grubu çıkamaz" ifadelerinin yer aldığı dile getirildi. Ayrıca festivalin boykot edilmesini isteyenler de oldu. Ancak bu sesler fazla duyulmadı. Halk festivale yoğun ilgi gösterdi. Yapılan yürüyüşte katılımcılar hem doğaya hem de halkın iradesine yönelik müdahalelere karşı sloganlar attı. Kayyım uygulamaları ve işten çıkarmalar protesto edildi.
***
Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de çıkan yangında yaşamını yitiren emekçiler de anıldı. “Kayyım gidecek, biz geleceğiz!”, "Dersim bizimdir, sahipsiz değildir!” sloganları şehri adeta inletti.
***
Mameki Parkı’ndaki konuşmasında, Demokrasi Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Rıza Bilir anlatıldığı gibi milyonlarca lira bütçesi olan bir kurum olmadıklarını belirtti. "Biz gücünü yalnızca siz değerli halkından alan bir yapıyız. Bugün görüyoruz ki ekonomik sıkıntı yaşamayan kurumlar milyonlar harcayarak etkinlikler, konserler düzenliyorlar. Bunları da ‘hatırlamak için yaptıklarını’ söylüyorlar. Oysa biz, 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin tümünü sadece 250 bin TL ile gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
- Engellere rağmen bir adım geri atmayacağız-
Ali Rıza Bilir'in şu sözleri de oldukça çarpıcıydı: "Evet, yoksuluz; ekonomik gücümüz zayıf. Ama asla bu festivalin yapılmasından vazgeçmeyeceğiz. Önümüze çıkarılan engeller, yıldırma girişimleri ya da gelen eleştiriler ne olursa olsun bir santim bile geri adım atmayacağız. Şu gördüğünüz Dersim coğrafyası, baraj tehdidi ortadan kalkmadığı sürece, siyanürle, altınla zehirlenme tehlikesi sona ermediği sürece, Biz, Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Nesil Dernekleri Federasyonu olarak, bu mücadelenin hiçbir safhasından vazgeçmeyeceğiz. Bu toprakları ve kültürü savunmaya devam edeceğiz.”.
***
Halkın dayanışma ruhu ve sanatçıların ücretsiz konserleriyle 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali çeşitli etkinliklerle devam ediyor.