DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARI.

6 Mayıs…Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişin yıl dönümü. Yazmıştım daha önce. Yine yazıyorum. Gerektiğinde yine yazacağım. O yiğitlerin anılarını yaşatmak, bilmeyenlere anlatmak, bilenlere hatırlatmak hepimizin görevi olsun.

 

6 Mayıs…Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişin yıl dönümü. Yazmıştım daha önce. Yine yazıyorum. Gerektiğinde yine yazacağım. O yiğitlerin anılarını yaşatmak, bilmeyenlere anlatmak, bilenlere hatırlatmak hepimizin görevi olsun. 

Dünyada sol rüzgarlarının esmeye başladığı yıllar. Bir jenerasyon adını tarihe “68 Kuşağı” diye yazdırdı ve bir sloganı bütün Türkiye’ye ezberletti: TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE.

“Türk Halk Kurtuluş Ordusu'nu” kuran, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan yakalanmış, yargılanmış  ve idam edilmişti. Sonradan “Darağacında Üç Fidan” diye anıldılar. Efsaneleştiler, değerleri öldükten sonra anlaşıldı. 

Liderleri Deniz Gezmiş’ti. İşte o Deniz Gezmiş idama giderken, “Son arzun ne,’ sorusuna, “  “Bir bardak çay, bir sigara ve Rodrigo’nun Gitar Konçertosu,” demişti.son arzusunu sormuşlar ama dilek yerine getirilmemişti.  Vakit daralıyormuş, o kadar zaman kaybetmenin gereği yokmuş. 

Giydirdiler beyaz gömleği, gözünü kırpmadan, başı dik, darağacına yürümeden önce, ”Hadi bana eyvallah,” dedi. Asılmadan önce de, “Yaşasın tam bağımsız Türkiye,” diye haykırdı. Onları değersizleştirmek isteyen bir zibidi, “Dizleri titriyordu,” dedi. Yalan, iftira iliklerine işlemiş. 

Ama aynı Deniz,  bir arkadaşının cesedinin görünce hüngür hüngür ağlamıştı.

Battal Mehetoğlu idi o arkadaşı. Battal, 1947, Malatya doğumlu,4 çocuklu bir ailenin en büyük oğluydu. Babası at arabası ile taşımacılık yapıyordu. Çok parlak bir öğrenciydi, Battal. Liseyi Tire Teknik Lisesi'nde okudu. Ardından Elazığ Devlet Mimarlık Mühendislik Fakültesi'ni kazandı. Bir yıl sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Makine mühendisi olacaktı.  Burada da zekası, çalışkanlığı ve terbiyesi ile sivrildi...

Henüz 22 yaşındaydı. Kanı kaynıyordu ama kafası da çalışıyordu. Ülkesini seviyordu. Bağımsız bir Türkiye, özgür bir Türkiye, her şeyin hakça paylaşıldığı bir Türkiye istiyordu. Sol mücadelenin içinde buldu kendini. 

4 Aralık 1969 günü, Nurcular bir saldırı hazırlamıştı. Hazırlık alanı olarak seçtikleri yer bir camiydi. Sabah namazını kıldılar, sonra tekbir çığlıklarıyla, Yıldız Teknik Üniversitesi’ne saldırdılar. Kapıda nöbet tutan devrimci bir öğrenci vardı: Battal. Ne olduğunu anlamadan öldürdüler, Battal’ı

Büyük ümit ve heyecanla başlayan 60’lı yıllar, kanlı bir finalle doğru gidiyordu. Battal, o yıl   öldürülen 8. öğrenciydi. Battal’ın adı marşlara girdi. Saldırganlara ise yıllar sonra bir bakan, “Ağabey” diyordu. Kindar neslin temsilcisi bir aymaz:

Cinayeti duyan Deniz, hemen koştu dava arkadaşına. Bir ara Battal’ın boynundaki kolyeyi aldı; içine baktı. “Vatan sağ olsun,” diyemedi. Çünkü, kolyede genç bir kızın fotoğrafı vardı. Ayakta duramadı, Deniz. Bir duvara dayanıp kanasıya ağladı. Sadece, “Beni onun yanına gömün,” diyebildi. İdam sehpasına dimdik yürüyerek giden Deniz’in   yüreği Battal’ın cesedini görmeyi kaldıramamıştı.

YARIN, RODRİGO’NUN GİTAR KONÇERTOSU.

  • O ZAMAN DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ DENİZ’İN VERMEK İSTEDİĞİ MESAJI.

İfral TURGUT

5.05.2024 21:14:00

YAZARLAR


KOBİLERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 90 ORANINDA DESTEKLENECEK

SEYHAN BELEDİYESİ’NDE YENİ ATAMALAR

EVİNİ EVCİL HAYVANLARLA DOLDURMAK DA BİR HASTALIK!

ÇOCUKLARDA OBEZİTE NEDEN ARTTI?

CHP ADANA İl DANIŞMA KURULU 8 HAZİRAN’DA

CHP YÜREĞİR DANIŞMA KURULU

VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’İN 19 MAYIS MESAJI

ADANA’NIN JİMNASTİK ŞAMPİYONLARI

DEMİRÇALI’DAN 19 MAYIS MESAJI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLERİN OMUZLARINDA İLELEBET YAŞAYACAK

KANLI: ADANA LAĞIM KOKUYOR!

ÖZEL, BELEDİYELERİ ZİYARET KOŞULUNU AÇIKLADI : MAL VARLIKLARINI AÇIKLARSALAR GELİRİM!

HASTALAR RANDEVU ALAMAMAKTAN ŞİKÂYETÇİ

AOSB AR-GE VE İNOVASYON PROJE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

AYHAN BARUT: "TEFECİ MİSİNİZ, DOLANDIRICI MI?"

BİZ OKURSAK ÇOCUKLARIMIZDA KİTAP OKUR

TGC BASIN MÜZESİ'NE  ÖĞRENCİLERDEN ZİYARET