DEPREMDE HATAY’DA ÖLÜM SAYISI NE KADAR?

Depremde Hatay’da ölüm sayısı ne kadar? Hatay’a, Adıyaman’a, Malatya’ya resmen ayrımcılık mı yapılıyor?

Depremin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti, sebeplerden çok sonuçlarıyla uğraşıyoruz. Sonuçlarını bile doğru düzgün değerlendiremiyoruz, daha ölülerimizi bile doğru düzgün sayamamış bulunuyoruz.

2023 depremleri çok zorlu yönetim ve insanlık ayıplarıyla da anılır oldu. Daha ilk günden talanlar gündeme geldi, hizmet akışının her aşamasında doğru düzgün ve dahası adil yürütülmediği gündeme geldi. Bunun literatürdeki en ağır formu ayrımcılık yapılıp yapılmadığıdır.

Önce depremdeki ölümlerle ilgili, sonra da bazı illere hizmette resmi ayrımcılık yapılıp yapılmadığına dair resmi veri üzerinden hesap yapmaya çalışacağım. Burada birer resmi veriden yararlanılacak ama aslında çok fazla gösterge var, çok hesap kitap çıkar. Bunların da yapılması gerekiyor.

TÜİK VERİLERİNDEN HATAY’DA DEPREMDE ÖLÜM SAYISI İLE İLGİLİ BİR PROJEKSİYON: 40 BİN CİVARINDA OLABİLİR

Hatay’da depremde ne kadar insan öldü, birkaç sebeple bir türlü açıklık kazanmadı. Belediye başkanı yaklaşık 24 bin diyor. Hesaplamadaki güçlük her bir definin resmi işlemlerle sürdürülememesinden de kaynaklanmış olabilir. Ama sonuçta depremde toplamda kaç insan öldü, açık değil.

TÜİK 31 Aralık 2023 ADNKS verilerini açıkladı. Bu veriler arasında nüfusa kayıtlı il ve ikamet edilen il verisi de var. Bu veriler üzerinden Hatay için bir hesaplama yapmaya çalışacağım (Aynı hesaplama Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya için de yapılabilir).

Adım adım hesaplama yapmaya çalışalım:

a) 2022 yılı itibarıyla tüm Türkiye sınırlarında 1 milyon 872 bin 664 Hatay nüfusuna kayıtlı insan yaşıyor.

b) 2017-2022 yılları boyunca, pandemiye rağmen, 6 yıllık ortalamada Hatay nüfusuna kayıtlılar her yıl 30.753 nüfus artış gösteriyor.

c) 2023 yılında ise -5.202 yani bu kadar azalma olmuş.

d) O halde 2023’te Hatay nüfusuna kayıtlılar arasında diğer yıllara göre açıklanmayan 35.955 kayıp var.

e) Hatay’da ve depremde can kaybı fazla olan Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Gaziantep illerinde oturan Hataylılar da (45-50 bin kadar) dikkate alınırsa Hatay nüfusuna kayıtlıların yaklaşık yüzde 80’i Hatay ile birlikte bu beş ilde oturuyor. Yani bu fazladan kayıplar Hatay nüfusuna kayıtlıların yüzde 80’ine dair sayılır. Bu da yaklaşık 1.5 milyon nüfusa karşılık geliyor.

f) 35.955 açıklanmayan nüfusu 1.5 milyona oranlarsak Hatay’da depremde ölüm oranının yüzde 2.40 kadar olabileceği kestirilebilir.

g) Hatay’da diğer il nüfusuna kayıtlılarla birlikte 31 Aralık 2022 yılı itibarıyla 1 milyon 680 bin 793 nüfus oturuyordu. Hatay için yüzde 2.40 ölüm oranı hesabıyla toplam ölüm tahmini 40 bin 338 nüfusa denk düşer.

h) Hatay nüfusuna kayıtlı bir kısım nüfus azalması yurt dışına çıkıp dönmeyen kişilerden kaynaklanabilir. Bunların sayısı yine de 5 bini geçmeyecektir. Bu yurt dışında çıkıp dönmeyenler de tahmini olarak dikkate alınsa, sonuçta sadece Hatay’da depremde ölenlerin sayısı 35 bin civarında kestirilebilir.

i) Ayrıca sığınmacılar da bulunuyor. Sığınmacıların yüzde 2.40’ı da deprem sürecinde ölümlere eklenmelidir.

Böylece ölüm sayısının sadece Hatay’da 40 binler civarında olacağı kestirilebilir. 

Bunlar eldeki verilerden bir kestirimdir. Resmi birimlerin bu kıyaslamaları yaparak açıklama yapması doğru olacaktır.

AYNI HESAPLAMA İLE DEPREMDE TOPLAM ÖLÜMLER KESTİRİLEBİLİR

Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Gaziantep için de bu hesaplamalar yapılabilir. O zaman depremdeki ölüm sayıları yaklaşık olarak çıkarılabilir.

HATAY VE BAZI İLLER AYRIMCILIĞA UĞRUYOR MU?

Maalesef ayrımcılık da bir söylemden, bir propagandadan ibaret değil.

Çeşitli ayrımcılık türleri var ve bunlar ölçülüp değerlendirilebiliyor.

En somutu da iktisadi ayrımcılık olup olmadığını ölçmek. Devletin iktisadi ayrımcılığı ise yatırımlardan geçiyor.

Bir çocuğunuza fazla servet aktarıyor, diğer çocuğunuza daha azını veriyorsanız, aradaki fark bu ayrımcılığın miktarını gösterir.

İllerin ayrımcılığa uğrama düzeylerini çok çeşitli verilerden analiz edebilir, değerlendirebiliriz. Ben bugün sadece bir resmi veri üzerinden bir hesap yapacağım.

Deprem en çok da barınma sorunu olarak yansıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (2024) “Kahramanmaraş ve Hatay depremleri yeniden imar ve gelişme raporu” hazırlamış bulunuyor. Bu raporda illere göre inşa edilen konut ve hak sahipliği sayıları da yer alıyor (sayfa 34). Ben sadece oranı ekledim.

Gaziantep’te hak sahibinden fazla konut, Adana’da neredeyse hak sahibi kadar konut üretilmiş. Bu karşılama oranları Malatya’da yüzde 11.04’te, Adıyaman’da yüzde 10.55’te, Hatay’da yüzde 8.98’de kalıyor.

RESMEN RESMİ KURUMSAL AYRIMCILIK

Resmi veri ve belgesiyle iller arasında çok büyük farklılaşmalar bulunuyor. Maalesef Malatya, Adıyaman, Hatay çok ciddi ayrımcılığa uğruyor hem de ayrımcılığın en ağırı olan resmi ve kurumsal ayrımcılığa.

Bu ayrımcılığın sebeplerinin de araştırılması gerekiyor, ortaya kocaman acı teoriler çıkacaktır.

 


Adnan Gümüş

16.02.2024 23:56:00

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI