"DEVASA HASTANEYİ DEPREM DEĞİL, GÜVERCİNLER Mİ BU HALE GETİRDİ"

Yazıya başlamadan önce belirtmeliyim ki bu başlık bana ait değil. Türkiye’nin saygın eğitim kurumlarından Çukurova Üniversitesi mutemedi Sadi Akbal'in ağzından çıktı. Üniversitenin kamu statüsünde çalışan personeller dertli mi dertli, üzgün mü üzgün, kızgın mı kızgın.

Yazıya başlamadan önce belirtmeliyim ki bu başlık bana ait değil. Türkiye’nin saygın eğitim kurumlarından Çukurova Üniversitesi mutemedi Sadi Akbal'in ağzından çıktı. Üniversitenin kamu statüsünde çalışan personeller dertli mi dertli, üzgün mü üzgün, kızgın mı kızgın.

***

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ilçelerinde görevli kamu personeline Cumhurbaşkanlığı kararı gereği "Deprem Tazminatı" ödenirken, Sarıçam ilçesi hasar görmediği ya da az hasar gördüğü için burada çalışanlara ödeme yapılmadı. Bu durum hem Sarıçam'da görev yapan kamu personelini hem de güzide üniversitenin aynı statüdeki çalışanlarını derinden üzdü. 

***

Takvim yaprakları 29 Mart 2024 Cuma gününü saatler 12.15'i gösteriyor. Çalışanlar öğle tatiline çıkmış. Ben mesainin başlamasını bekliyorum. Hava açık ve güneşli. Bir kısım çalışan ve hastalar bahçedeki cafede oturuyor. Bazıları çimler üzerinde uzanmış dinleniyor. 

***

Bir isim tanıdık geldi. Üniversitenin Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü Mütemadi Sadi Akbal, "El" işaretiyle gel dedi. Geçip oturdum. Sohbet etmeye başladık. Gözümü hastanenin poliniklikler katında devam eden güçlendirme çalışmalarına takıldı. Hasta kabulüne ne zaman başlanacağını sordum. Keşke sormaz olsaydım. Bir dokundum bin ah işittim. Bakınız bu değerli insan ne dedi: 

"Kamuda çalışan personeller var. Başarılı işlere imza atıyorlar. Üniversitede çağdaş bilgili ve nitelikli gençler yetişiyor. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Bölge sınırları içindeki kentlerin yanı sıra, Ortadoğu'dan gelen hastalara da şifa dağıtıyor. 14 aydır kapalı. Bazı bölümler buradaki ek hizmet binalarında polikliniklerin büyük bölümü geçici olarak Adana Yüreğir Devlet Hastanesi'nde faaliyet gösteriyor. İnanın hepimiz güç koşullarda çalışıyoruz. Hekimlerin hasta muayene edecek odaları bile yok. İlkel koşullarda hizmet vermeye çalışıyorlar. Başka dertlerimiz de var.

-Deprem tazminat mağduruyuz-

Bilindigi üzere hastane 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar görerek boşaltıldı. Nedense biz çalışanlara deprem tazminati ödenmedi. Neden biliyor musunuz: Balcalı Hastanesi Sarıçam İlçe sınırları dahilinde diye. Ama ağır hasar görmüş, güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Personele gelince deprem tazminatından yoksun bırakılıyor "

***

Bu arada önümüzdeki çimlere güvercinler kondu. Sadi Akbal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hastaneyi deprem kullanılamaz hale getirmedi, çimlere konan bu güvercinler var ya bu güvercinler hastaneye ağır hasar verdi. Git bak hastane poliniklikleri ne halde. Öyle ya burada görevli personeller depremden etkilenmedi ki tazminat ödensin. Ama devasa hastaneyi o zaman tabiri caiz ise güvercinler bu hale getirdi" .

-Sayın Cumhurbaşkanımız sesimizi duyun- 

Sadi Akbal, yayımlanan kararın yeniden gözden geçirilerek Sarıçam ilçesinin de kapsama alınması gerektiğini söyledi.

Akbal; "Sayın Cumhurbaşkanımız'dan istirham ediyoruz. Bu haksızlık. Bizlere reva görmeyin. Bizi diğer merkez ilçelerdeki kamu personelinden ayrı tutmayınız. 12 bin lira bizler gibi sabit gelirliler için büyük para. Onlar aldı biz niye almayalım" diye yakındı. 

*** 

Ne diyeceğimi bilemedim. Bilindiği üzere, 

Depremlerden etkilenen yerlerdeki kamu personeline tazminat ve fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete 2 Şubat tarihinde yayımlanmıştı.

***

Karara göre; "Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Gaziantep ve Şanlıurfa illeri' ile Adana ilinin Çukurova, Seyhan, Yüreğir ve Kozan ilçelerinde sürekli görevle fiilen çalışan, Devlet Memurları Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi personele, kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli ve geçici işçi olarak çalıştırılan personele, kanun hükmünde kararname (KHK) ve diğer mevzuat uyarınca sözleşmeli olarak çalıştırılan personele, ilgili mevzuatı uyarınca istihdam edilen diğer personele 2 Şubat'tan itibaren 6 ay süreyle 2 bin 60 lira tazminat ödenmesi" kararlaştırılmıştı. 

***

Bu nedenle Çukurova Üniversitesi'ne bağlı fakülte yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Enstitü, Uygulama ve Araştırma Merkezleri ile Devlet Konservatuarında çalışanlara deprem tazminati" ödenmemişti. 

***

Çalışanlar da, "Devasa hastaneyi deprem değil, güvercinler mı kullanılamaz hale getirdi" diye tepkilerini dile getirdiler.


Düzgün COŞKUN

1.04.2024 03:05:00

YAZARLAR


İŞ VE NETWORK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI

ADANA'DAN BELARUS’A İHRACAT ARTIYOR

ADASO’DA ŞİRKETLERİN YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİNİ ELE ALINDI

ZERDEÇALIN 11 FAYDASI

“AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ SİSTEMİ BİRAN ÖNCE YAŞAMA GEÇMELİ”

ZEYDAN KARALAR’DAN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLAMASI

“EMEĞİN EN YÜCE DEĞER OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ”

“EMEKÇİLER, EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMALI”

ADSOD’DAN EVLENECEK ÇİFTLERE BÜYÜK DESTEK

AOSB “SANAYİ TEMALI” RESİM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Ç.Ü’DE TANITIM, KARİYER VE MEZUNLAR GÜNÜ

EMRAH KOZAY’DAN 1 MAYIS MESAJI

“SİZİN HİÇ OTİZMLİ BİR ÇALIŞMA ARKADAŞINIZ OLDU MU?”

ŞAHİN BİLGİÇ’TEN ÖĞRENCİLERE HAYAT DERSİ

ZEYDAN KARALAR’I ZİYARET ETTİLER

VALİ KÖŞGER’İN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

DEMİRÇALI’DAN 1 MAYIS MESAJI