DORİA SHAFİK

DORİA SHAFİK

Mısırlı feminist, felsefeci, şair, yazar, politik aktivist. 1908’de Nil Deltası’nda doğdu. Varlıklı bir ailenin kızıydı. Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra, Eğitim Bakanlığı bursuyla Paris’e gitti. “İslam’da Kadın” konulu teziyle felsefe doktoru oldu. Ülkesine dönünce Kahire Üniversitesi’ne başvurdu. Ama dekan bey başvuruyu reddetti. Çünkü “fazla modern ve güzel bir kadındı.”
1945’te Kral Faruk’un eşi Şivekâr’ın kültür ve edebiyat dergisi “Yeni Kadın”da editörlük görevini kabul etti. Aynı yıl Arapça yayımlanan “Nil’in Kızları” dergisini çıkarmaya başladı. 1948’de, “Nil’in Kızları Derneği’ni kurdu. 1949’da Zürih’e giderek Nil’in Kızları’nı Uluslararası Kadın Konseyi’ne kattı. Amacı kadınlara ekonomik ve sosyal güvenceler sağlamak, politik hayata katılmaya teşvik etmek, evlilik yaşını yükseltmek, okuma-yazma seferberliği düzenlemekti.
Kral Faruk kadın hakları konusunda verdiği sözleri tutmayınca, yaklaşık 1500 kadınla parlamentoyu bastı. Bu eylem, okuma yazma bilen kadınların, oy kullanma hakkı kazanmasının önünü açtı.
Nil’in Kızları Derneği,1952’de Mısır devriminin ardından siyasi parti oldu. Partinin sesi, Bint Al-Nil Al-Siyassa adlı ek bir dergiyle duyuruldu.
Durmaya niyeti yoktu. Devrim sonrası anayasayı hazırlamakla görevli kurucu komitede hiç kadın üye olmayışını protesto etmek için, sekiz kadınla birlikte altı gün süren açlık grevine başladı.
Açlık grevinden sonra, demokrasi mücadelesini ve kadın sorunlarını dile getirmek amacıyla İtalya’dan Sri Lanka’ya kadar çok sayıda ülkeyi dolaştı. Japonya’da geyşalığı, Pakistan’da ikinci eşini alan başbakanı eleştirdi.
Nil’in Kızları 1954’te, diğer partilerle birlikte kapatıldı. Doria Shafik “uğruna ter ve gözyaşları döktüğüm bebeğim,” dediği derneğinden de uzaklaştırıldı.
1957’de, Hindistan Elçiliği’nde on iki gün süren ikinci açlık grevini yaptı. Amacı, uluslararası kamuoyunu, Filistinli mülteciler sorununa çözüm bulmaya çağırmak, İsrail’in işgal ettiği Mısır topraklarından çekilmesi için kamuoyu oluşturmak ve yeni anayasayla tek aday olarak devlet başkanı seçilen Cemal Abdül Nasır’ın uygulamalarını protesto etmekti.
Hindistan Elçiliği’nden siyasi iltica isteği reddedildi. Mısır’ın ‘sosyalist devrimci lideri Nasır tarafından ev hapsine mahkûm edildi. Ev hapsi tam 18 yıl sürdü ve ancak 1970’te Nasır’ın ölümüyle sona erdi.
Ev hapsi de durduramamıştı, Doria’yı. Hapisteyken çeviriler yaptı. Kuran’ı İngilizce ve Fransızcaya çevirdi. Bu dönemde adı bütün kitaplardan silinmişti.
Nil’in dört bir yandan kuşattığı evinde, yapayalnız yaşıyordu. Büyük acılar yaşamıştı. Annesini henüz çocukken kaybetmişti, ona yeni bir kardeş armağan edeceği sırada. Babası ise gözlerinin önünde can verdi; tesadüfen karşılaştığı bir tren istasyonunda. Kalp krizinden. Kendini çok kötü hissediyordu. Doktorunun verdiği sakinleştirici ilaçlar da, Nil kıyısında yaptığı yürüyüşler de işe yaramıyordu. Dudaklarından kendi yazdığı dizeler döküldü.
“… Şiirsiz,
Nasıl yaşanır?
Nasıl katlanılır,
Ritimsiz bir hayatla,
Geçen günlere?
İçi boş günlere…”
Katlanamadı o da. Balkona çıktı, uzun uzun Nil’e baktı; çocukken baktığı gibi. Mısırlı kadınları bilinçlendiren duru, aydınlık, sağlam ve ilkeli bilinci boşalmıştı sanki. Oturduğu sandalyenin üzerine çıktı. Giderilmeyen merak kemirgendir. Merak ediyordu, sonsuzluğu. Sonsuzluk orada olmalıydı; aşağılarda. Ve bıraktı kendini Nil’e. Belki huzur da oradaydı.
NEYMİŞ..KİTAPLARDAN İSİMLERİNİ VE RESİMLERİNİ SİLMİŞLER. NEYE YARADI Kİ?
• BİZ BUGÜN HALA ONU OKUYORUZ. İSMİNİ SİLENLERİ HİÇ MERAK ETMEDEN. BİRAZ NEFRET EDEREK, BİRAZ DA ACIYARAK.…

• DORİA’YA VE YOLDAŞLARINA İSE SAYGI DUYARAK, SAYGILAR SUNARAK.

İfral TURGUT

15.08.2022 22:18:53

YAZARLAR


KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”