Eğitim Sistemi ve İnsana Yatırım Anlayışı!

Eğitim Sistemi ve İnsana Yatırım Anlayışı!

Hatırlanırsa, 12 yıllık zorunlu eğitime geçişin ardından eğitim-öğretimde ders yükünün artması nedeniyle öğretmen açığı farklı yöntemlerle giderilmeye çalışılmıştı. Çeşitli branşlardan mezun olan öğretmenler kendi alanları olmamasına rağmen farklı derslere girmeye başlamıştı. Öğretmen ihtiyacını karşılamak için öğretmenlik alanı dışındaki üniversite mezunları da öğretmen yapılmış, üstüne bir de ücretli öğretmen mantıksızlığıyla eğitime büyük sekte vurulmuştu. 'Miş'li geçmiş zaman ekleri kullandığıma bakmayın. Halihazırda öğretmen açığı olmasına rağmen ve binlerce mezun varken  durum değişmedi. Örneğin Fen Edebiyat Fakülteleri'nin Matematik Bölümü'nden mezun olanlar 'Bilim insanı' olmaya adayken Türkiye'de öğretmen dahi yapılmıyor. Üstelik öğretmenlikte gerekli 'Tezsiz Yüksek Lisans' eğitimi, başka deyişle'Formasyon' almalarına rağmen öğretmen olamıyorlar. Önlerine konulan ve 100 üzerinden en az 90-95 aralığında puan almalarını gerektiren KPSS -açılımını siz yapın- nedeniyle evlerinde çürümeye terkediliyor. Hak ettiği halde okullara yaklaştırılmayan ve iktidardan tam anlamıyla ümidini kesip evlenen, çoluk çocuğa karışan binlerce genç, orta yaşlı insan eğitim sistemine adeta kahrediyor.

Zorunlu eğitimle birlikte öğrencilerin ders yükü, öğretmenlerin kafa karışıklığı artıyor. Eğitim sendikaları her eğitim-öğretim dönemi başında, ortasında ve sonunda bu sorunları dilinin döndüğünce anlatıyor.

Sistemin tıkanmaya başladığını görmeyenler yanlışlarında ısrar etmeye devam ediyor. İnsana yatırım yaptıklarını iddia edenler üç kuruş paraya 'Ücretli öğretmen' sıfatıyla çocukların hayatına yön verdirmeye çalışıyor.

Bir gazetenin haberine göre Ziraat Fakültesi'nden mezun bir kişi İngilizce dersine, Kamu yönetimi mezunu da Teknoloji ve Tasarım dersinde görev alıyor. Öğretmen olmadığı için derslerinin boş geçtiğini belirten bir okul müdürü, din kültürü dersine tarihçi bir öğretmenin girdiğini anlatıyor. Bir arkadaşımın twitine göre de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine İngilizce öğretmeni girebiliyor. Matematik dersinde İşletme, Felsefe ya da Tarih bölümü mezununu görürseniz de şaşırmayın. Bakanlık verilerine göre Türkiye'de 15 bine yakın ücretli öğretmen görev yapıyor.

Üniversitelerin Eğitim ve Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezun olanların sayısını hiç bilmiyorum. Sayılarının her geçen gün daha çok arttığını ve insana yatırımın böyle olmayacağını çok iyi biliyorum.

Ya bu insanları öğretmen yapın ya da adı geçen bölümleri kapatın...

İyi haftalar...

(11 Şubat 2013 – Pazartesi)

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

 

adanaulus

9.02.2013 14:19:55

YAZARLAR


CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR