EŞBERK’İN ADINI YAŞATMAK CHP’Lİ BAŞKANLARIN BOYNUNUN BORCUDUR

Yerel seçimler sona erdi, Cumhuriyet Halk Partisi CHP 35 yıl sonra Yüreğir İlçe Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Yüreğir Belediye Başkanlığı seçiminin kazanılmasından sonra bir bakalım CHP Adana milletvekilleri ve diğerleri nasıl bir paylaşımda bulunmuşlar.

Yerel seçimler sona erdi, Cumhuriyet Halk Partisi CHP 35 yıl sonra Yüreğir İlçe Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

Yüreğir Belediye Başkanlığı seçiminin kazanılmasından sonra bir bakalım CHP Adana milletvekilleri ve diğerleri nasıl bir paylaşımda bulunmuşlar.

***

Ayhan Barut, “Tam 35 yıl sonra Sabahattin Eşberk başkanımızdan sonra seçim kazandığımız Yüreğir'de İlçe Örgütümüzde büyük emek veren yol arkadaşlarımızla buluştuk.”

Müzeyyen Şevkin, “GÜNAYDIN… Burası Yüreğir Belediyesi Kültür Merkezi. Rahmetli Sabahattin Eşberk Başkanımızdan 35 yıl sonra Yüreğir Belediyesi yeniden partimizin Belediye Başkanı tarafından yönetilecek. Teşekkürler Yüreğir…”

Orhan Sümer, “35 yıl sonra Yüreğir zaferi.. Adana Adana kazandık. Tebrikler Adana...”

Ali Demirçalı, “Kurucu Belediye Başkanımız Sabahattin Eşberk'e verdiğim sözü tuttum. Yüreğir Belediyesi 35 yıl aradan sonra sosyal demokrat bir Belediye Başkanı tarafından yönetilecek. Tüm Yüreğirli hemşehrilerime teşekkür ediyorum.”

Zeydan Karalar, “Adana tarihinde ilk kez, büyükşehir belediyesini iki kere üst üste bize emanet eden; 35 yıl sonra Yüreğir ve toplam 9 ilçe belediyesiyle bunu taçlandıran, rekor oyla bize destek olan can Adana'ma, aşık olduğum şehre ve onun güzel insanlarına yürekten teşekkür ediyorum.”

***

35 yıl sonra kazanılan Yüreğir Belediyesi ile ilgili yukarıdaki isimlerin hemen hepsi Yüreğir İlçe Belediyesi Kurucu Başkanı merhum Sabahattin Eşberk’in ismini anarak yad etmişler.

O zaman Sabahattin Eşberk’in ismini ölümsüzleştirmek gerekiyor.

Zeydan Karalar Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinden bu yana birkaç kez öneride bulunmuştum.

Madem ki CHP Adana Büyükşehir Belediyesi’ni tekrar kazandı, madem ki 35 yıl sonra CHP Yüreğir Belediyesi’ni kazandı, madem ki CHP meclis üyeliğinde çoğunlukta, madem ki herkes Sabahattin Eşberk isminin ne kadar kıymetli olduğunun farkında o zaman daha önce birkaç kez yaptığım öneriyi tekrarlamakta fayda görüyorum.

***

Sabahattin Eşberk 11 Eylül 1993 yılında hayatını kaybetmişti. Eşberk, belediye başkanlığı görevini sürdürürken vefat etmişti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a ilk önerimi 2020 yılında yapmıştım.

2020 yılında Karalar’a yaptığım öneri konuşması ve cevabı aynen şöyle oldu:

“Başkan Karalar’a, Yüreğir İlçesi’nde geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Yavuzlar Köprüsü devam edecek mi, yoksa öyle kalacak mı? Köprü tamamlanırsa, Yüreğir Belediyesi Kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk’in adı verilebilir mi? Şeklinde soru ve önerime ılımlı ve olumlu yanıt aldığımı söyleyebilirim. Başkan Karalar bu soru ve önerimle ilgili şu yanıtı verdi:
“Yavuzlar Köprüsü’nün gerekli olup olmadığını ODTÜ’den mühendislere incelettireceğiz. Eğer ulumlu rapor çıkar ve Yavuzlar Köprüsü’nün yapımı doğrultusunda bir karara varırsak tabi ki Yüreğir Belediyesi kurucu başkanımız Sabahattin Eşberk’in adını verebiliriz. Merhum başkanımız Sabahattin Eşberk’i bir kez daha özlemle ve şükranla anıyorum.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Yüreğir Belediyesi kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk’in ismini yaşatmak adına bir yerlere verilmesi için öncülük edeceğine inancım tamdır. Çünkü, yokluklara rağmen Yüreğir’de görev yapan merhum Başkan Sabahattin Eşberk bunu hakkediyor.
Eğer uzun yıllar sonra CHP Adana Büyükşehir Belediye başkanlığını kazanmışsa kurucu başkan Sabattin Eşberk’i unutmamalı diye düşünüyorum…

Son olarak 7 Aralık 2023 yılında önerimi hatırlatmış ve tekrar bir yazı yazmıştım.

Ne yazmıştım hatırlayalım

Muhalefet partisine mensup bir belediye başkanı, iktidar partisine mensup milletvekilinin adını taşıyan bulvarın açılışını yaptı.

Tahmin ettiğiniz gibi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci’nin adını taşıyan bulvarın açılışını yaptı.

Elbette, muhalefet partisine mensup bir belediye başkanının, iktidar partisine mensup milletvekilinin adını bulvara verdirtmesi taktire şayan bir davranıştır.

***

Belki de Ahmet Zenbilci milletvekili olmadan önce belediye başkanlığı yaptığı için adı bulvara verilmiştir.

Buraya kadar her şey normal. Ancak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci’nin adını bulvara vererek isminin ölümsüzleştirmesini anlarız da, kendi partilisi ve belediye başkanlığı yaparken vefat eden değerli bir şahsiyetin ismini neden bir bulvara, spor tesislerine ya da bir köprüye vermez, ya da Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önermez anlayabilmiş değiliz.

Kimden mi bahsediyoruz?

Yüreğir İlçesi’nin Kurucu Belediye Başkanı rahmetli, değerli insan Sabahattin Eşberk’den bahsediyoruz. Sabahattin Eşberk şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da unutulur mu, hatırlanır mı izleyip göreceğiz…

***

Gelelim bu günümüze…

Sözü daha fazla uzatmayayım. CHP milletvekilleri, belediye başkanları, Yüreğir kurucu belediye başkanı merhum Sabahattin Eşberk’e ne kadar değer verdiklerini sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla kanıtladılar.

Madem Yavuzlar Köprüsü’nün yapımına tekrar başlandı. O zaman o köprünün ismi “SABAHATTİN EŞBERK YAVUZLAR KÖPRÜSÜ” olsun ve merhum başkanın adı ölümsüzleştirilsin.

Hatta Sabahattin Eşberk’in isminin ölümsüzleştirilmesi için Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında konu meclis üyelerine sunulsun. İnanıyorum ki ilk meclis toplantısında CHP’li meclis üyelerinin hepsi “Kabul” yönünde el kaldıracaktır. Aksi durumda bir tane bile fire vermesini samimiyetsizlik olarak değerlendirebiliriz.

***

Sözlerinizde samimiyseniz; belediye başkanlıklarının ve belediye meclis üyeliklerinin çoğunluğu Cumhuriyet Halk Partisi’nde ve gücünüz var. CHP’li belediye başkanları ile belediye meclis üyelerinin Sabahattin Eşberk’in ismini yaşatması boyunlarının borcudur.

Biz öneride bulunduk, takipçisi de olacağız.

Buradan Yüreğir Belediye eski başkanı Cumhur İttifakı Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir’e teşekkür etmek istiyorum. Kocaispir, Sabahattin Eşberk’in doğup büyüdüğü sokağa merhum başkanın ismini vermişti. Eğer aynı partiden olmayan Kocaispir, Sabahattin Eşberk isminin doğup büyüdüğü sokağa isminin verilmesini Yüreğir Belediye Meclisi’nde onaylattırmışsa, CHP’li belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin gücünün olup olmadığını göreceğiz. 

 


Hüseyin SUNGUR

7.04.2024 19:34:00

YAZARLAR


SATRANÇ TURNUVASINA 454 SPORCU KATILDI

ÇUKUROVA BELEDİYESİ CUP’TA KUPALAR SAHİPLERİNİ BULDU

CHP’Lİ ŞEVKİN EKONOMİDEKİ DİP NOKTAYI ANLATTI

ADANA TABİP ODASINDA YENİ YÖNETİM

450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ