<strong>ETKİNLİK…</strong>

<strong>ETKİNLİK…</strong>






Günler öncesinden duyurulan, günlerce süren, insanları kolundan tutup getirerek yapılan “etkinlikler” konusunda oldukça deneyim kazandık!





Örneğin, “iktidarın” düzenlediği bir “etkinlikte”, akla “en son” bile gelmeyecek isimlerin yer alması artık kimseyi şaşırtmıyor!





Ya da belediyenin gerçekleştirdiği bir “etkinlikte”, konuyla uzaktan/ yakından ilgisi olmayan belediye çalışanlarının koşarak gidiyor gösterilmeleri de…





Çünkü “bindirilmiş de taşınmış” deyimi öylesine yer buldu ki yaşamımızda; “etkinliğin” gerçekçi, dopdolu, içten, yararlı, yerinde olması şaşırtmaya yetecek hepimizi!





***





Geçtiğimiz hafta, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” başlıklı etkinlikler düzenlendiği, bundan sonra da süreceği belirtilen “etkinlikler” duyuruldu!





Duyuruların hiçbirinde, “nedenleri” üzerinde durulmadığı gibi, “çözüme” odaklı somut çalışmalar da yer almadı! Ancak adına “etkinlik” denilen çağrılar yapıldı, başka zamanlarda da sıkça görüşenler bir araya geldi, konuşanlar oldu, şiddetin her türlüsü kınandı, şiddeti yapanın cezalandırılacağı/ şiddeti görenin korunacağı söylendi!





O salonda bulunanların, ya da o kürsüde konuşanın şiddetin “öncül nedenine” ilişkin bir sorunu yoktu; her şey tıkırında yürüyordu, istediklerinin biri önünde/ ikisi arkasındaydı; o kadar!





***





Oysa şiddetin toplumsal nedenleri şöyle sıralanıyor:





Hızlı sosyal değişimler, ekonomik eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eşitsizlikleri körükleyen politikalar, yoksulluk, zayıf ekonomik güvence ağları, yasaların uygulanmasındaki yetersizlikler….





Düzenlenen “etkinliklerde”, bu sayılan “nedenler” gündeme bile alınmadığı gibi, “nedenleri” körükleyici eylemlerin/ yaptırımların daha etkin biçimde gerçekleştiği, uygulamaların daha da kök saldığı görülüyor!





Örneğin, sosyal değişimlerden kaynaklanan gereksinmeler göz ardı ediliyor, ekonomik olarak “alım gücü” umursamazlık içerisinde büyüyor, cinsiyetçi söylemlere her gün bir yenisi ekleniyor, toplumun çok az bir katmanı doyarken geniş bir bölümü açlıkla sınanıyor! 





Görsel “ekinliklerle” şiddetin önleneceği yönünde “sanal” söylemler geliştiriliyor!





***





“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” bitene dek; anlatılanlar da etkinlikler de…





“Kadına Yönelik Şiddetin”, Anakent Belediyesi’nin billboardlarda yer bulan afişlerle çözüleceğine inanmak ya da inandırılmaya çalışmak başlı başına “çözümsüzlüğün” nedeni olduğu kadar, “etkinliğin” sulandırılmış/ soyut/ oyalama eylemi de!





Elle tutulur/ somut adımlar atılmadıkça, “şiddetin” yön değiştirmesi olanaksız!



Oktay EROL

28.11.2022 22:17:50

YAZARLAR


TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR