FEDERİCO GARCÍA LORCA

FEDERİCO GARCÍA LORCA

İspanya’nın en büyük şair ve tiyatro yazarlarından ve İspanyol edebiyatını yüceltenlerin en önde gelenlerinden

1898 Granada doğumlu ama o kendini hep Endülüslü hissetti ve eserlerinde daima Endülüs’ü ön plana çıkarmaya özen gösterdi.

Liseden sonra hukuk okumaya başladı. İlk ilgi alanı müzikti. 11 yaşından itibaren piyano dersleri aldı ve epeyce önemli bir yol kat etti. Sonra halk müziğine yöneldi. 20 yaşında ilk kitabını yazdı.

Madrid Üniversitesi’nde okurken İngiltere etkisinde olan Residencia de Estudiantes adlı ünlü öğrenci yurduna yerleşti. Madrid’in kültürel hayatında önemli bir yere sahip olan bu kurum Birinci Dünya Savaşı sonrasında, bilim ve sanat alanında modernist akımların geliştiği bir merkez haline gelmişti. Lorca, birçok parlak sanatçının bulunduğu bu müthiş ortamda kaldığı sekiz yıl boyunca ressam Salvador Dali, sinemacı LuisBuñuel ve şair RafaelAlberti gibi birçok sanatçı ile yakın dostluklar kurdu. Bu dönemde hukuk okumayı bıraktı, hayatının sonuna kadar kendini sanata adadı.

Tiyatrolarında, törelerin çarpışması, çaresizlik ile ölüm ve özellikle kadın ön plandaydı. İspanyol köylü kadınlarının trajik yaşamları oyunlarının ana konusuydu.Kırsal törelerin toplumsal baskılarını anlatırken tutkuları uğruna ölümü göze alan yerli insanları yüceltiyordu..

Ama İspanya’da Lorca’yı yaşatmadılar. İç Savaş başlamış, Franco rejimi göz göre göre geliyordu. 1936 günlerinde sosyal ve siyasi gerginlik her gün biraz daha artıyordu. Sağcılar güçleniyordu.Sosyalist görüşleri bilinenLorca’yı hedef tahtasına oturttular.

Lorca endişeleniyordu. Kayınbiraderi Granada belediye başkanı olduktan bir hafta sonrasuikasta kurban gitti. Lorca, güvendiği kişilerin evlerinde saklanmaya başladı 18 Ağustos 1936 gününde. ikikasaba arasında yer değiştirirkentutuklandı. Faşistler hiç vakit kaybetmedi. Bir gün sonra öldürdüler.

İnanmak zor ama, cesedi hala bulunabilmiş değil.  2008’de bir yargıç olayın peşine düştü ama tüm çalışmaları sonuçsuz kaldı. Kaybolan sadece cesedi değildi. Bütün eserlerini de ortadan kaldırdılar. Franco rejimi yazarın tüm eserleri için, 1953 yılına kadar İspanya genelinde geçerli bir yasak uyguladı. Lorca’nın adını anmak yasaktı.

Neyse ki diktatör 1975 senesinde öldü. Öldü de ne mi oldu?

1975’ten sonra,Lorca’nın hayatı ve ölümü hakkında konuşmak serbest.

İŞTE O REJİM BÖYLE BİR ŞEY…

  • DÜŞÜNENİ SEVMİYORLAR.

  • DÜŞÜNDÜĞÜNÜ YAZANI İSE ÖLDÜRÜYORLAR.


İfral TURGUT

11.09.2020 13:25:01

YAZARLAR


“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ