GÂVUR MÜMİN

GÂVUR MÜMİN

İzmir’in köklü ailelerinden Osmanzadeler’in çocuğu. Genç bir üsteğmen. Trablus’a gönüllü giden kahramanlardan. Atatürk’le orada tanışmış.
İzmir işgal edilince, vatansever aydınlar iki tercihle karşı karşıya kalmışlardı:Ya İzmir’i terk edip Anadolu’ya geçerek milli mücadeleye, ya da yerel direniş güçlerine katılacaklardı. Mümin üsteğmen ikinciyi seçti.
Rumcası aksansız ve mükemmeldi.Direnişe bir Yunan subayı olarak, ama aslında bir Türk casusu olarak katılmaya karar vermişti. Dayısı Hacı Hasan Paşa İzmir Belediye Başkanıydı. Bu, Mümin’inin Yunanlıların arasına sızması için güzel bir fırsattı. Dayısından kendisini Yunan İşgal Başkomutanı Albay Zafiriu ile tanıştırmasını istedi. Mümin hem dayısını, hem de yakın aile çevresini asıl amacının Türkiye’ye ihanet olmadığına ikna etmişti.Ama bu gerçeği bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu.
Askerlikte üst üste bir sürü suç işledi ve kendini ordudan attırdı. Kamuflajdı tabi ama üsleri bile gerçeği bilmiyordu. En yakın arkadaşları kendinden nefret ediyor, gördükleri yerde yüzüne tükürüyorlardı. Adı Gavur Mümin’e çıkmıştı. Mümin bunların hepsine katlandı.
Ve sonunda Yunan subayı olarak işe alındı. Mustafa Kemal’le yakın temastaydı. Kuvay-ı Milliye istihbaratına 44 kod numarasıyla kaydoldu. Yunanlıların güvenini kazanmıştı. İşgal kuvvetlerine ait her türlü bilgiyi, İzmir’deki yerel direniş kuvvetleri aracılığıyla anında Ankara’ya bildiriyordu.
Bu arada anılarını da günü gününe yazıyor ve aynı zamanda bir karargah olarak kullandığı ailesine ait köşkün bahçesine gömüyor, sonra fırsat bulduğunda, defterini çıkarıyor, yazıyor ve tekrar gömüyordu. Böylece birinci ağızdan yazılmış, önemli bir belge havuzu oluştu.
Sonunda Gavur Mümin’i bir ihbar ettiler. Ölüme mahkum oldu. Araya dayısı Hacı Hasan Paşa girdi ve cezası ömür boyu hapse çevrildi. Yunanistan’a izmir escort götürüldü, bir dağın içine oyulmuş, 300 basamakla inilen korkunç Palamadi zindanına kapatıldı. Zindandı gerçekten. Donanımlı işken odaları ve işkence aletleri vardı. Ağır işkenceler gördü Mümin. “Gık,” demedi. Hiçbir sırrı açıklamadı. “Vatan,” dedi başka söz söylemedi.
Savaş sona erdi, 1923’te esir mübadelesi yapıldı. Atatürk Mümin’e ne kadar değer verdiğini göstermek için Trikopis’e karşılık Mümin’i istedi. Almıştı Mümin mesajı. Atasına, dava arkadaşına bir kez daha minnettar ve hayran oldu.
Vatana döndü ama Gavur Mümin kimliği yine açıklanmadı ve devlet sırrı olarak saklandı. Jandarma Komutanlığında göreve başladı, 1946’daalbay oldu.Soyadı kanunu çıkınca da kendine layık bir soyadı verildi: AKSOY.
AKLANMIŞTI MÜMİN. ALINININ AKIYLA, AK ADIYLA GİTTİ SONSUZLUĞA.
• VATAN ONLARA MİNNETTAR BİZ DE ONLARA BORÇLUYUZ.
AMA
• ÖNEMLİ OLAN O BORCUN İDRAKİNDE VE GEREKTİĞİNDE ÖDEME ÇABASI İÇİNDE OLMAK.

• UMUTMAMALIYIZ. BUGÜN YAŞIYORSAK O MEÇHUL KAHRAMANLAR SAYESİNDEDİR.

Windows 8.1 Satın Al

İfral TURGUT

19.11.2020 17:53:38

YAZARLAR


KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”