<strong>GERÇEKLER ER GEÇ ORTAYA ÇIKACAKTIR.  AMA…</strong>

<strong>GERÇEKLER ER GEÇ ORTAYA ÇIKACAKTIR.  AMA…</strong>






John Hus…Prag Üniversitesi mezunu… Önce rahip, daha sonra da mezun olduğu üniversitenin İlahiyat Fakültesi dekanı ve rektörü oldu. Dini bir bilim adamı olarak derinlemesine inceledi.





Çek yazım kurallarını ve edebiyat dilini belirledi.





Özellikle, Prag’da Bethleem Kilisesinde verdiği vaazlarla tanındı. Rahiplik mesleğinin günahlarını ve Kilise’nin hatalarını şiddetle yerdi. Çok kalabalık bir dinleyici topluluğu bilimsel gerçekleri öğreniyordu.





Kiliseyi eleştirmedeki başarısı, çağın dinsel, toplumsal ve ekonomik sorunlarını apaçık ortaya koymadaki eğitimci yeteneği sayesinde küçük Çek soylularından çok sayıda yandaş topladı. Bir Çek yurtseveriydi ve esas davası, evrensel Kilise Reformu, dinin gerçek yüzünün öğrenilmesiydi. Ama dini çok sevenler, dinin öğrenilmesini istemiyorlardı. Aksi taktirde karlı bir kurgu ve sektör ellerinden kaçacaktı.





Başlangıçta, Bohemya Kralı ve Prag Başpiskoposunun desteğini sağladı. Kraliçenin bile  günah çıkarttdığı rahipti. .Ama vaazlarını ve eleştirilerini ısrarla sürdürünce Katolik Kilisesi tarafından sakıncalı adam bulundu ve aforoz edildi. Ama o vaazlarına ara vermedi.





Doğal olarak artık hayatı tehlikedeydi. O ise din adamı görevini sürdürmekte kararlı idi. De Ecclesia adlı geniş bir dini yazı kaleme aldı. Öğretisi, Macaristan ve Polonya’ya kadar yayıldı.





Kilise iyice tedirgin olmuştu. İfadeye çağırdılar. Sapkınlıkla suçlanıyordu. İşlemediği suçları kabullenmeyi reddetti. İstediği kadar reddetsin, hüküm zaten duruşmadan önce verilmişti Din Sapkını olarak hüküm giydi, hapsedildi.





Hapis hayatı çok uzun sürmedi. Hesabı toptan kapatmakta kararlı dinciler en iyi bildikleri şeyi yaptılar. John Hus diri diri yakıldı.





Bir aydın daha yok edilmiş, din bir cihadı daha kazanmış ve özgür düşünce bir darbe daha yemiş, yobazların önünden bir engel daha kalkmıştı.





AMA…





Yakılışının 500. Yılında, 1915’te, Prag şehir merkezinin tam ortasına bir düşünce şehidi olarak heykeli dikildi. Heykelin tabanında ne yazıyor biliyor musunuz:





“GERÇEKLER ER GEÇ ORTAYA ÇIKACAKTIR.”






  • ÇIKIYOR ÇIKMASINA DA BAZEN ÇOK GECİKİYOR. İNSANLARDA SABIR KALMIYOR.



İfral TURGUT

28.11.2022 22:19:11

YAZARLAR


CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR