Gezi Gençliği ve Getirdikleri

Gezi Gençliği ve Getirdikleri

Türkiye, 31 Mayıs 2013'te yeni bir güne uyandı. Apolitik suçlamalarıyla karşı karşıya kalan gençlik, -nedeni tartışılmakla birlikte- dünyaya önemli bir ders verdi. Zekanın ve mizahın üstünlüğüne bir kez daha vurgu yaptı. Gençlik; bilimi, teknoloji ve nostaljiyle harmanladı ve yepyeni fikirlerle yeni neslin politik duruşunu haykırdı. Gezi eylemlerinin son günlerinde farklı amaçlarla yola çıkanlar bir kenara, biber gazına, tazyikli suya aldırış etmeden, direnmenin bin türlü örneğini sergiledi.

Yeni terimler de türedi bu sayede. Kuşkusuz en önemlisi 'ÇAPULCU'ydu. Gençlerin bu hareketine katkı koyan, politik gençlere gönüllerinde yer verenler de 'çapulcu' oldu. Masum çapulculara destek veren sanatçılar, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, gazeteciler ve iş insanları da çapulcu yerine koydular kendilerini. Memlekette Başbakan'ın sert çıkışları ve 'çapulcu'yla başlayan cümleleri, 'ÇAPULCU'ların artmasına neden oldu.

Bu süreçte görüştüğümüz ancak rahat konuşamadıkları her halinden belli olan bazı partililerin, Başbakan'ın sertliğini tasvip etmediklerini anlamak hiç de zor olmadı. Konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmayan iktidar partisine mensup Adana İl Başkanı ve milletvekillerinin tavırları da aslında parti içinde önemli bir stres yaşandığının göstergesiydi. Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ömer Çelik'in direniş nedeniyle gerekli dersi aldıklarına yönelik tek cümlelik söyleminin de Başbakan nezdinde sert bir karşılık bulduğunu düşünüyoruz. Bize göre Başbakan'ın sertliğinin yanlışlığına inanan milletvekillerinin büyük bölümü ister saygı ister korku ya da ne derseniz deyin sesini çıkaramadı.

***

Herhangi bir siyasi partiye dahil etmeden söz etmeye çalıştığımız gençlerin emperyalist çevrelerce kışkırtıldığı veya dış mihrakların oyununa geldiğine yönelik inandırıcı olmayan açıklamalar da bir kenara bırakılmalıdır. Sokaklara dökülen ve toplamı milyonu aşan yeni neslin, bir siyasi partinin çabasıyla alanlara indiği de gerçeğe aykırıdır. Zira bahsedilen siyasi parti bu kadar güçlü olsaydı muhalefette kalmazdı.

***

Bazılarının dediğinin aksine 'politize' edilmeden çevreyi korumanın, hak ve özgürlük çağrılarının nasıl yankılanabileceğini ilan eden yeni gençlik, bu ortamdan kazanımla çıkmıştır. Gezi Parkı eylemleri, gençliğin anlaşılması, öğrenilmesi, onların makul taleplerine kayıtsız kalınmaması için yeni ve önemli bir fırsattır. Akılcı, şaşırtıcı ve mizah ustalığıyla beyinlere kazınan sloganlar iyi okunmalıdır. Replikler, klipler, foto galeriler, kısa filmler ve belgesellere konu olan 90 gençliğinin Türkiye'nin değişim ve gelişim süreçlerine etki edebileceği ya da etmesi gerektiği hafızalarda yer edinmelidir.

***

Kısacası 'Gezi Eylemleri', Türkiye tarihinde yeni sayfalar açmıştır.

Türkiye'de artık yeni bir gençlik oluşmuştur.

'GEZİ'.

 

İyi haftalar...

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

adanaulus

22.06.2013 14:28:16

YAZARLAR


TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR