GÖKÇEN EFE

GÖKÇEN EFE

1891 yılında Ödemiş'in Ayasurt köyünde dünyaya gelir. Sekiz yaşındayken annesini kaybeder. Mecburen, köylülerin hayvanlarına çobanlık yapmaya başlar. Gözlerinin sarı - yeşil olması nedeniyle köylüler onu '' Gökçen '' diye çağırmaya başlar. Asıl adı Hüseyin unutulur.
On iki yaşındayken bir gün ünlü efelerinden Çakırcalı Mehmet gelir. Gökçen'in çobanlığını yaptığı sürünün sahibi Hacı Mustafa'dan için bir kuzu ister. Gökçen elindeki değneği sallayarak,
- “Erkeksen gel, sen al,” diye cevap verir. Çakırcalı şok olmuştur:
-“Bekle. Biraz daha büyü, seni yanıma kızan olarak alacağım,” diyerek, Gökçen’in cesaretine saygısını ifade eder.
Aradan sekiz yıl geçer. Çakırcalı sözünü unutmamıştır. Gökçen'i dağa çağırır. Gökçen evlenmiş çocuk sahibidir. Ama hiç düşünmeden ve Çakırcalı’yla dağa çıkar.
İki hafta sonra Çakırcalı vurulunca lider efe olur ve üç yıl dağlarda dolaşır. Hiç kimseyi fidye için kaçırmaz, kolluk kuvvetlerine saldırmaz, kimsenin canına, malına, ırzına dokunmaz, dokundurmaz. Bu süre içinde sanki Milli Mücadele için hazırlık yapmıştır.
1914 yılında, İttihat ve Terakki’nin İzmir Sekreterliğini yürüten Celal Bayar'ın aracılığı, İzmir Valisi Rahmi Bey'in izniyle dağdan iner ve ailesiyle birlikte Fata'ya yerleşir.

Celal Bayar bölgede milli mücadeleyi organize etme çalışmalarına başlar ama ölü veya diri yakalanması için başına ödül konmuştur. Gökçen Efe Celal Bayar'ı Fata'da saklar.
Gökçen Efe Kurtuluş Savaşı yıllarında hemşerisi Halil Efe'yle birlikte halkı örgütleyerek çete kuvvetleri oluşturur. Yunan sınır karakollarına ve Fata'daki merkez karakoluna saldırılar düzenler. Bu saldırılarla hem düzenli ordunun kurulmasına zaman kazandırır, hem de Yunan ordusunun ilerlemesini de engeller.
Yunanlılar Gökçen Efe'yi dağdan indirmek için çeşitli girişimlerde bulunsalar da başarılı olamaz. Başını getirene ödül koyarlar, yine başaramazlar.
Gökçen Efe hastalanır. 16 Kasım 1919 yılında, Göcen Dağı'nda, 5.000 kişilik bir Yunan ordusuyla hasta hasta savaşırken şehit düşer.
Gökçen Efe’nin ablası Ümmü Hanım, olaydan tam beş ay sonra kardeşinin cesedini aramaya çıkar. Uzun aramalardan sonra cesedi bir çalı dibinde bulur. Ceset hiç bozulmamıştır. Geceleri oraya vahşi hayvanların inmesine rağmen onlar da görememiştir. Zeybek kıyafetleri de üzerinde aynen durmaktadır. Sadece yüzü hafifçe esmerleşmiştir.
Ümmü Hanım’ın dizlerinin bağı çözülür ama metin olmak zorundadır. Karşısında Kuvayı Milliye’nin bir kahramanı durmaktadır. Kızı Vesile ile 25 – 30 cm derinliğinde bir çukur kazar, kardeşini oraya gömer. Üstüne çalı çırpı yığarak kenarlarını taşla örer.
Gökçen Efe, bu mezarda 51 sene 22 gün yatar. 24 Mayıs 1974’te kıymet bilenlerce mezarı açılır ve Kaymakçı’da Maşattepe’ye yaptırılan bir anıt mezara taşınır.
Cumhuriyetin ilanından sonra kahramanlıklar nedeniyle, Fata bucağının ismi Gökçen olarak değiştirilir ve adına da bir türkü yakılır.
GÖKÇEN EFE VE BENZERLERİ,
• ADIYLA, ANILARIYLA, YİĞİTLİKLERİYLE YAŞAYAN GERÇEK KAHRAMANLARIMIZ.
• BEN “GERÇEK” DİYEYİM, SİZ ANLAYIN NE DEMEK İSTEDİĞİMİ.
İŞTE ADINA YAKILAN TÜRKÜ BİLİYORSANIZ SÖYLEYİN. BİLMİYORSANIZ BULUP DİNLEYİN...ÇOK BEĞENECEKSİNİZ.
Gökçen efem iner gelir inişten.
Her yanları görünmüyor gümüşten.
Gökçen efem şimdi gelir döğüşten.
Gökçen efem efelerin efesi.
Altın gümüş para dolu kesesi.
Gökçen efem efelerin efesi.
Altın gümüş para dolu kesesi.
Bozdağı’ndan gelir onun gür sesi.
Gökçen efem efelerin efesi.
Altın gümüş para dolu kesesi.
Gökçen efem inip gelir inişten.
Her yanları görünmüyor gümüşten.
Gökçen efem şimdi gelir cümbüşten.
Gökçen efem efelerin efesi.



İfral TURGUT

4.12.2020 16:25:01

YAZARLAR


“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI