GÖZÜN AYDIN ADANA DÜNYAYI KENDİNE HAYRAN BIRAKTIN

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Kültür Yolu Festivali" kapsamında düzenlenen dünyanın tek Sokak Karnavalı olan 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Kültür Yolu Festivali" kapsamında düzenlenen dünyanın tek Sokak Karnavalı olan 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı çeşitli etkinliklerle devam ediyor. 

***

Adana bu yönüyle de "marka kent" olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Karnaval kapsamındaki sahalarda yüzbinler sanatçılara eşlik ediyor. Yiyip içiyor statlarda alışveriş yapıyor, elele vererek davul zurna eşliğinde türkü söylüyor, halay çekiyor. Orkestraya da zaman zaman eşlik etmeyi ihmal etmiyor. 

***

Tahminler Sokak Karnavalı'na 1 milyon kişinin katıldığını gösteriyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi de dikkat çekiyor. Adana'ya gelemeyen Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan insanların bu coşkuya televizyonlarının başında katıldığı ifade ediliyor. Bu karnaval emsali olmayan dünya insanlarının gıptayla izledigi başka bir karnaval. Savaşların sürdüğü bir dönemde bir nebze de olsa insanlara nefes aldırıyor, yüzleri güldürüyor. İnsanların uzerindeki yoğun stresi hafifletiyor. 

***

Dünyada ilk ve tek olan sokak karnavalının Adana'nın sanat merkezi konumunda bir şehir olduğunu da kanıtlıyor.

***

Karnaval kapsamındaki alanlarda katılımcılar gönüllerinde eğleniyor. Bu coşkuyu iliklerine kadar yaşıyor. Adana eğlenirken dünyaya da barış ve dostluk bağlamında anlamlı bir mesaj veriyor.

***

Yurtiçinden ve yurtdışından yüzbinlerce kişiyi buluşturan karnaval aynı zamanda Adana'nın Kültür Yolu Festivalinin ilk şehri olmasını da sağlamış oldu. 

***

Değerli okuyucularım ve sayfa dostlarım, çıkın kent sokaklarına insanların yüzünün güldüğünü gönüllerince eglendiklerini göreceksiniz. Rengarenk kıyafet giymiş insanlar sokaklarda dolaşıyor esnafı selamlıyor karnavala katılması çağrısını yineliyor. Bu coşku dünyayı da sarmış görünüyor. 

***

Düzenlenen bilimsel söyleşi, satranç ve resim yarışmaları Seyhan Nehri üzerinde yapılan spor müsabakaları karnavala ayrı bir renk katıyor. Adana'da yerelde yayın yapan bir televizyon kanalının nehir üzerinde canlı olarak yaptığı sabah programı da ses getirdi. 

-Savaşı değil barışı önceliyen karnaval-

Bu karnaval başka bir karnaval. Bilim, söyleşi, spor ve sanatı bir arada yaşatıyor. İnsanların neşesine neşe katıyor. Bu karnaval İsrail'in İran misillemesine IHA'larla karşılık verdiği endişeyi de gölgede bırakacak bir misyonu üstlendiği dikkat çekiyor. Nitekim 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı savaşı değil barışı önceliyor. 

***

Bu karnavalın elinde sanki sihirli değnek var! Merkez Bankası'nın arka kapısından piyasaya sürülen 128 milyar doların nereye harcandığını sorgulamıyor, sorgulamıyor. Yine Devlet Hazinesinden buhar olan 418 milyar doların nereye gittiğini de anılmasını istemiyor. Bu arada Merkez Bankası'nın 2023 tarihinde sona eren 92. Hesap Dönemi bilançosunda zarar kaydedilen 818,2 milyar liralık meblağın kimin cebine gittiğini de anımsamıyor. İnsanlar kafalarına sorunları takmasın karnavalda gönüllerince eğlensin istiyor. Gülmeyi neşelenmeyi eğlenmeyi önceliyor.

***

Bu karnaval başka karnaval çünkü ne yüksek enflasyonu ne de hayat pahalılığı konusunda morallerin bozulmasına müsamaha etmiyor.

Karnaval bir nebze de olsa pazarda çürük meyve sebzeyi toplayan yoksul insanların derdini unutturarak eğlenmesini istiyor.

***

Bu karnaval bir anlamda zengin ve yoksulun arasındaki farkın fark edilmemesine özen gösteriyor ve her iki kesimin buluşmasına öncülük ediyor. Karnavalda kimin zengin kimin yoksul olduğu belli değil. Herkes eğleniyor etrafına neşe katıyor. 

***

Belki de Türkiye'de ilk kez zengin ve yolsul bu karnavalda buluştu. Hiç birbirlerini önceden tanımayan insanlar bu karnavalda selam verip birarada eğleniyor. 

***

Her yaş grubundan ve kesimden vatandaşların sanatın türlerine rahat erişimi karnaval vasıtasıyla sağlanıyor. Adana bu karnaval vasıtasıyla Türkiye ve dünyada marka şehir olma ünvanını da kazanmış oluyor.

***

Bu karnavalda okula gidecek çocuğunun beslenme çantasına ne koyacağını kara kara düşünen ve karnavala katılarak yüreğinde derinleşen yoksulluğu bir an olsun unutmak isteyen anneler, torunlarına bayram harçlığı veremediği için üzüntülü olan dedeleri de görmek olasıdır. 

***

Bu nedenle 21 Nisan Pazar günü sona erecek olan 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalının şimdiden amacına ulaştığı rahatlıkla söylenebilir. 

***

Gözün aydın Adana konukseverliğini bir kez daha kanıtladın. Dünyayı kendine hayran bıraktın.


Düzgün COŞKUN

20.04.2024 22:44:00

YAZARLAR


“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI