GÜNEŞ IŞIĞI İLE GEMİ YAKMAK

GÜNEŞ IŞIĞI İLE GEMİ YAKMAK

Arşimet, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden biri   Matematik, fizik, astronomi, felsefe ve mühendislik dehası.

Hamamda suyun kaldırma kuvvetini keşfedince, “Evreka,” diyerek  hamamdan fırladığını ve “Bana bir dayanak noktası bulun, dünyayı yerinden oynatayım,” deyişini bilmeyen yoktur. Biz ortaokul ikinci sınıfta öğrenmiştik. optik özellikleri kullanarak bir gemiyi yakmış olabilir mi?

Efsaneye göre, bundan 2.000 yıl önce işgalci Roma filoları bugün İtalya’da bulunan Sirakuza’ya saldırmıştı. Arşimet  şehrini korumak için kayalıklara büyük bir ayna yerleştirip güneş ışığı açısını da doğru bir şekilde ayarlayarak düşman gemilerini yakmıştı. O güçlü ışına “Arşimet’in Ölüm Işını” denilmişti.

Gerçekten öyle mi olmuştu? Efsane dedik ya. Ama Jules Verne’in  romanlarını okuyup, hayal ürünü, uydurma diyenler, bugün tamamının gerçekleştiğini gördü. 80 Günde Devrialemi imkansız bulurken bugün 6 saatte dünyanın etrafında dolaşmaya asla şaşmıyorlar.

2009 yılında Arşimet Efsanesinin peşinden giden (MİT)   Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencileri  Arşimet’in deneyinin bir simülasyonunu yaptılar. İnanılmaz bir şekilde başarılı oldular. Kızıl meşeden yapılmış sahte bir gemiyi, 127 odaklanmış ayna kullanıp, güneş ışınlarını yansıtarak yaktılar.

Ama bu deneyin yüzde yüz başarılı olduğu anlamına gelmiyordu. Öncelikle bir çok teknik detay incelikle kullanılamamıştı. Üstelik gemi kuru meşeden yapılmıştı. Acaba tutuşsa bile deniz ortasında yakıp kül etmek mümkün olabilecek miydi? Ayrıca hareket halindeki gemilere odaklanmak nasıl mümkün olacaktı? Vs. detaya gerek yok.

Ben, 2.000 yıl sonra Arşimet’in hayalinin peşinde koşan ve belli bir oranda başarılı olan MİTli gençlerin bir gün mutlaka başarılı olacağına, başaramazlarsa hiç olmazsa neden başarmayacaklarını deneyerek öğreneceklerine inanıyorum.

AMA KAFAM KARMA KARIŞIK.

  • BİZİM OKULLARIMIZDA/ÜNİVERSİTELERİMİZDE ÇOCUKLARIMIZ NELERLE UĞRAŞIYOR?


 

  • ARŞİMETİ YAŞATMAYA KALKARLARSA, ”BAYRAK İNMEZ, EZAN SUSMAZ,” DİYEREK ŞİDDETLİ BİR CEZA ALIRLAR MI?


 

  • BAKSANIZA TUBİTAK’IN YARIŞMASINDA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN PROJENİN ADI,“SUYLA ÇALIŞAN CAMİ ÇEŞMESİ.”


 

 

İfral TURGUT

1.02.2024 23:35:28

YAZARLAR


VALİ KÖŞGER KOZAN’DA

ABB’DEN TARİHİ VE KÜLTÜREL NOKTALARINA RİNG SEFERLERİ

SEYHAN BELEDİYESİNDEN, EMEKLİLERE TEKNOLOJİ EĞİTİMİ

ATİLLA BAYAZIT ADANA İL TARIM MÜDÜRÜ OLDU

TEMMUZ AYI ŞAMPİYONU KARPUZ

“15 YILDA 750 BİN ÇİFTÇİ SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINDAN ÇIKTI”

SULAMA PROJELERİNE KAYNAK AYRILMASI ÇAĞRISI

ADANA’NIN İHRACATI 275 MİLYON DOLAR

“SAVAŞ BİTMESİNE RAĞMEN GÜBRE FİYATLARI HALEN YÜKSEK SEVİYEDE

RTÜK TEK SESLİ TOPLUM, TEK TİP HABER PEŞİNDE

ZEYDAN KARALAR HAKKINDA TAHLİYE TALEBİ

CHP’DE ÜYE LİSTELERİ ASKIYA ÇIKTI

FİLİSTİNLİLER ADANA’DA TEDAVİ EDİLİYOR

51 ÜYE ARASINDA ADANA’DAN BİR VEKİL VAR

ÇUKUROVA BELEDİYESİ’NDE YÜZME KURSLARINA BÜYÜK İLGİ

GENÇLİK YAZ KULÜBÜNDE 10 DÖNEM KURS

MHP’Lİ BAŞKANLARDAN BAHÇELİ’YE ZİYARET