Hayata Dair Seçimlerimizi Sürüngen Beynimizle Yapıyoruz

Hayata Dair Seçimlerimizi Sürüngen Beynimizle Yapıyoruz

Dr. Clotaire Rapaille'nin Kultur Kodu (The Culture Code)' adlı kitabında acikladigi bu teoriye gore secimlerimizi once daha onceki deneyimlerimizden yararlanarak bilincaltimiz araciligiyla yapiyoruz ve secim yaptiktan sonra bunlara mantikli nedenler yukluyoruz. Aslinda bu yeni bir fikir degil yillar icinde Gestalt, Warner Erhard, Richard Bandler, John Grinder ayni seyi farkli yontemlerle dile getirmislerdi. Dr. rapaille'in fark yarattigi alan bu teorisi sayesinde  bir cok sirketin deyim yerindeyse koseyi donmesini saglamasi. Ornegin Japonya pazarına girmek isteyen ancak başarısız olan Nestlé için, Japonlar’ın kafasında kahve ile ilgili bir “ilk izlenim” olmadığını keşfeder. Japon halkı, çayla ilgili çok güçlü bir ilk izlenime sahipti. Bunun üzerine, Nestlé’ye bu zihinsel kategoriyi yaratmaları gerektiğini söyledi ve birlikte çocuklar için kahve aromalı bir şekerleme urettiler. Böylelikle kahve için bir ilk izlenim yaratılmış oldu. Bir süre sonra insanlar kahvenin tadına alışti ve ilerleyen kuşaklarda Japonya’daki kahve pazarı büyüdü.
Doktor ayrica bir baska cokuluslu sirkete, ekolojik degilse bile ekonomik nedenlerle almamalari gerektigini dusunen insanlara daha pahali, daha buyuk arabalari nasil satabilecegini gosterdi. Ve hepsinden daha etkileyicisi, bir tutun firmasina ' yeni nesile' sigara satmasinda yardimci oldu.
Nasil becerdi peki bunlari? Neydi mesele? Rapaille oncelikle kavramlarin bilincaltindaki kilit noktalarini bulup daha sonra bu noktalar ustunden pazarlama plani olusturuyordu.
Yukarida verdigimiz ornekleri doktorun dilinden incelememiz gerekirse :

Kahve- cogu avrupali kahve icicisi icin kilit cagrisim hos koku ve evdir. Neden peki? Cunku bebekler kahve icmez; tadini sevmezler. Ama kokuyu hatirlarlar. Kahve reklamlarinda hos kokuy agirlik verilirken tattan neredeyse hic bahsedilmemesi bu yuzdendir.

Araba- peki araba? Arabanin gizli kodu nedir? Eh arabalarin iki fari ve aralarinda izgarasi vardir. Bu bir surattir ve suratlarin karakterleri yani kimlikleri vardir. Kullanicilar arabalarinin kimliginin kendilerinikiyle eslesmesinden hoslanir. Son donemlerde Toyota'nin kullandigi 'benim babam toyota gibi adam' ya da Nissan'in kullandigi ' sehrin asi genci/ sehrin haylazi ' sloganlari bu teori ustune kurulmustur.
Gulunc sekilde randimansiz, sirf yaya ezmek icin tasarlanmisa benzeyen kent garabeti Hummer'i dusunelim mesela. Kullanilis amaci sadece kimlik tanitimidir. Hummer soyle der: kavga istiyorsan kavga ederim ama olen sen olursun.
Zenginlikle ozdeslesmis Ferrari 'ben mukemmelim ve bana sahip olmak icin senin de mukemmel olman sart' demektedir.

Benim en ilginc buldugum pazarlama yontemi sigara icin; Sigaranin kodlari, yasak, yetiskin ve risklidir. Haliyle hukumetlerin sigara firmalarini paketlerinin uzerine sadece yetiskinlere satilabilecegi, 18 yas altina yasak oldugu turunde uyarilar yazmaya ve paketlere dikkat: sigara oldurur. Yazmaya mecbur etmeleri sadece urunun potansiyel icici gozunde cekiciligini arttirmaktir.

unalgamzebasak@gmail.com
www.gamzebasakunal.com
Gamze Başak ÜNAL

adanaulus

10.11.2013 14:36:34

YAZARLAR


TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR