İfral TURGUT

Tarih: 17.08.2019 11:37

HER GÖRDÜĞÜNE İNANMA

Facebook Twitter Linked-in

• Gördüğünüz şey, görmek istediğiniz şey olmayabilir.
• Görmek istediğiniz şey, gördüğünüz şey değildir.
• Siz, sadece size ne gösterilirse onu görürsünüz.
New York’ta kocaman bir binanın duvarını süsleyen bir resim var. II.Dünya Savaşının simge resimlerinden biri: Savaşın sona erişi ile ilgili. 14 Ağustos 1945'te, Japonya'nın teslim olduğunu açıklamasıyla savaş bitince, yurduna dönen bir denizci, hasretle hemşire sevgilisini öpüyor. Hemşirenin adı GretaZimmerFriedman. Denizci George Mendonsa. Fotoğrafı çeken AlfredEisensttaedt
Eminim fotoğrafı görmeyen çok azdır. Savaş karşıtı, savaşın ne mutlulukları engellediğini.sevenleri nasıl birbirinden ayırdığını anlatan simge bir fotoğraf.
Ama işin aslı öyle değil. Fotoğrafı, Life dergisi için Times Meydanı'ndaki kutlamaları izleyen Alfred Eisenstadt çekmişti. Görev gereği. Life’a fotoğraf lazımdı. Denizci ile hemşire tanışmıyorlardı bile. Üstelik öpüşme masum bir öpüşme de değil, sarhoş bir denizcinin, zavallı bir kıza taciz boyutuna varan saldırısıydı.
Fotoğrafçı sonradan itiraf etti. Sarhoş denizci,caddede önüne gelen kadını öpüyor, kendisi de onun ardından koşuyordu. Yakaladığı en güzel kare bu idi.

George Mendonsa, 95 yaşında, Friedman da 2016'da 92 yaşındayken hayatını kaybetti. 60 yaşına kadar, fotoğraftaki kadının kendisi olduğunun bile farkına varmadığını söylemişti.
İYİ DE NEDEN BÖYLE?
• EEE, LİFE BU. NE SÖYLERSE DOĞRUDUR.
• AMERİKA BU. SANA NEYİ İSTERSE ONU GÖSTERİR.

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —