HUDA SHA’ARAWİ

HUDA SHA’ARAWİ




Mısır’da, 1879’da doğdu.Soylu bir ailenin kızıydı. Henüz 12 yaşındayken, kendi fikri bile sorulmadan halasının oğlu ile evlendirildi. Ama adam zaten evliydi ve çocukları Huda’dan büyüktü. Evlilik Huda için bir zulümdü. Ancak aynı kültürden gelen annesi, durmadan bu evliliğin onun kaderi olduğunu söylüyordu. Böyle kader olmamalıydı. Terk etti kocasını. Evlilik ona, baskının ve dayatmanın ne kadar dayanılmaz olduğu gerçeğini öğretmişti.
O yıllar, Mısır’da değişim ve kadın hakları seslerinin yavaş yavaş yükseldiği yıllardı. Bundan da güç alan Huda,“Kadere razı gelmek” adlı duvarı yıkmayı kafasına koydu
1892 yılında, Mısırlı orta sınıf kadınlar kendilerinin de toplumda var olduğunu, Mısır halkına ve dünyaya anlatmak amacıyla bir gazete çıkarmaya başladılar.
Huda, gençliğinin verdiği güç ve ataklıkla, her türlü feminist hareketin içine giriyordu. Özgür ruhlu kadınların Kahire’de düzenlediği toplantılara katıldı. Bu dönemde Mısır’da zenginliğin ve statünün göstergesi peçeydi. Huda peçe takma zorunluluğuna karşı konferanslar verdi. Peçe takmanın bir dayatma olduğunu ve kadınların özgülüklerini kısıtlamaktan başka hiçbir işe yaramadığını, dilinin döndüğü her yerde anlattı.
Verdiği her konferans Huda’yı güçlendiriyordu. Tam da o dönemde, Mısır’da bir bağımsızlık mücadelesi ortaya çıktı. Huda yine ön saflardaydı.Her zafer onu biraz daha yüreklendiriyordu.
1923 yılında, Roma’da Uluslararası Kadın Toplantısı’na katıldı. Dönüşünde Mısır’da devrim sayılacak bir eylem yaptı. Bir arkadaşıyla tren istasyonun merdivenlerinde durdu; yüzündeki peçeyi çekti attı. Onları karşılamaya gelen arkadaşları da kısa bir tereddütten sonra hep beraber aynı şeyi yaptılar. Etraftakiler şok olmuştu. Elbette bu eylem yönetici ve din adamlarının tepkisini çekti. Bir hayli gürültü koptu.
Kadın hakları konusunda kilit bir isim olmuştu.Roma’da Uluslararası Kadın İstihbarat İttifakına katıldı. Sonra “Mısır Feminist Birliği”ni kurdu. Arap ve Fars dillerine ileri derecede hakimdi. Fransızca da öğrenmişti. 1943 yılında Arapça ve Fransızca bir şiir kitabı yayınlandı. Ardından kendi hayatını anlatan“Harem Yılları: Mısırlı Bir Feministin Anıları”isimli bir de kitap yazdı.
12 Aralık 1947’de hayata gözlerini yuman Huda Sha’arawi, sadece yaşadığı toplumla kalmayıp tüm dünyaya adını duyurdu. Çok yönlü, güçlü ve boyun eğmeyen karakteriyle dünyada iz bırakan güçlü kadınlar arasına girerken, Mısırlı kadınlara da gücü yettiğince özgür bir dünya bıraktı.
HEP HAYRAN OLMUŞUMDUR BÖYLE KARAKTERLERE…
• VE HEP DÜŞÜNÜRÜM, “BİZE DE BİR HUDA MI LAZIM,” DİYE
SONRA DA TESELLİ ETMEYE ÇALIŞIRIM KENDİ KENDİMİ
• BİZDE BİNLERCE HUDA VAR AMA GALİBA BİR KIVILCIM BEKLİYORLAR DİYE.

İfral TURGUT

21.11.2020 19:01:43

YAZARLAR


"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!