adanaulus

Tarih: 14.08.2012 17:21

İç göç ve Yüreğir Belediyesi

Facebook Twitter Linked-in

Gelen vurdu, giden vurdu. Adana, ekonomik ve sosyal platformlarda ne zaman geriye düşse 'göç olgusu'ndan dem vuruldu. Eski belediye başkanları da, devrikler de suçu göçle gelen vatandaşa bağladı. Göç senin, göç benim diye diye bugünlere geldik vesselam.

Eskiden sanayi ve bilhassa tarımın beşiği olan bu kentte dışarıdan gelen insanlara ne kadar gereksinim duyulduğunu kimse anımsatmadı. Hakkını inkar etmeyelim Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve ADASO'nun eski başkanı, yeni milletvekili Ümit Özgümüş de 'Göç zenginlik olarak algılanmalı' demişti. Biz de bu sütunlardan dilimizin döndüğünce göçle gelen insanların sanayi ve tarıma entegrasyonunda sorun yaşadığımızı söyleyip durduk.

Bugünlerde önemli işlere imza atan Yüreğir Belediyesi geçen hafta bu konuyu işledi. Daha önce gazetecilerin karşısına çıkarak görevdeki 3 yılını değerlendiren Başkan Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşümün önemine vurgu yapmıştı. Kentsel dönüşümün ranta dönüştürülmemesi çağrısında bulunan sivil toplum örgütleri ve oda başkanlarıyla aynı görüşte olduğunu kaydeden Çelikcan, vatandaşla uzlaşma halinde olacaklarını, dönüşümü halk için yapacaklarını açıklamıştı. Yüreğir'in yol ve asfalt sorununa da önemle eğildiği bilinen Çelikcan'ın ilçenin 10'a yakın bölgesinde gerçekleştirmeye çalıştığı kentsel dönüşüm programının samimi bir atmosferde yürümesini ve göçle gelen insanlara da bir umut olmasını diliyoruz. Diğer belediye başkanlarına da bir atıfta bulunup son üç yılda neler yaptıklarını kamuoyuyla paylaşmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

***

Yüreğir Belediyesi'nin ilçeye kazandırmaya devam ettiği ve birçok insanın çeşitli kurslarla yüzünün güldüğü kültür merkezlerinden birinin açılış davetlisi olarak Adana'ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de nedenleri araştırılması gereken iç ve dış göçün bir zenginlik olduğunu ama iyi yönetilmesi gerektiğini söylemesi yerel yönetimi üstlenen belediye başkanlarına iyi bir çağrışım yapmalı.

Sorunları, sonuçları üzerinden değil nedenleri üzerinden ele almak gerektiğini belirten Bakan Şahin'in, sorunlara karşı öncelikle koruyucu ve önleyici önlemlerin alınmasını önermesi bizim de yıllardır vurguladığımız tezlerle örtüşmüyor mu? Örtüşüyor. Aslında bu cümleleri sarfetmek için müneccim olmaya gerek yok ama kimi yetkililer işlerine geldiği gibi davranınca konuşmadan da edemiyoruz.

Bakan Şahin'in 'Göç umuttur, değişimdir, aştır, ekmektir, dinamiktir, harekettir' deyimi Adana için yerini karamsarlığa bırakıyor fakat kent zaten göç de almıyor. O halde bizim yapmamız gereken şikayeti bir kenara bırakıp Adana'da adeta kemikleşmiş göç insanlarını Adana'ya nasıl kazandıracağımız üzerinde yoğunlaşmaktır.

Lafla peynir gemisi yürütülmeyeceğini söylemeye gerek var mı?

***

Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, gelecek nesillerin savaşsız, gıda sorunu olmayan bir dünyada yaşamasını diliyorum.




SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@hotmail.com

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —