İNATLA KADINLARI YAZIYORUM, YAZACAĞIM

İNATLA KADINLARI YAZIYORUM, YAZACAĞIM

Safiye Ali…1894’te doğdu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren, Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele eden kadın.
.
Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit'in yaverlerinden Ali Kırat Paşa’nın kızı ve dört kızkardeşin en küçüğü idi.
İstanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim görürken, kafasına tıp doktoru olmayı koymuştu ama. Darülfünun Tıp Fakültesi henüz kadın öğrenci kabul etmiyordu. I. Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek, dönemin Maarif Nazırı Ahmet Şükrü Bey'in yardımıyla devlet bursu aldı. Hızla Almanca öğrendi. Amerikan Koleji mezunu olduğu için, Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı, zorluklar çıkarıyordu. Ama Safiye sınavda birinci olunca, “doktor namzeti” unvanını verdiler. 1921 yılında diplomasını aldı.
Kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yaparken Dr. Ferdinand Krekelerile evlendi ve Ferdinand Ferdi Ali adını aldı.
1923'te Türkiye'nin ilk kadın doktoru olarak eşi ile birlikte Cağaloğlu’nda muayenehane açtı. İlk zamanlar tanınmadığı için muayenehanesine kimse gelmiyordu.Ara sıra gelenler de kadın olduğu için düşük vizite ücreti ödemek istiyorlardı.
Karşılıksız olarak anne-çocuk sağlığı klinik çalışmaları yaptı. Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda eğitim verdi ve kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak tarihe geçti.
Anne sütünden kesilen ve steril süt içme imkanından mahrum olan çocuklar için kurulanSüt Damlası Bakım Evi'nin başına geçti. Yaptığı gönüllü çalışmalarla bakımevine etkinlik kazandırdı.Süt Damlası'ndaki çalışmaları kadınları emzirmeye teşvik etme; yetersiz beslenen çocukların sağlıklı beslenebilmeleri amaçlı eğitimler düzenlemeye odaklı idi.
Sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve zayıf çocukların bakımı ile ilgilenmek üzere Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi'ni kurdu.
Londra, Viyana ve Bologna’da düzenlenen kongrelerde Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni temsil etti. Mesleğinin zirvesinde iken Süt Damlası’ndan istifa etmek zorunda kaldı. Artık sadece muayenehane doktorluğu yapıyordu ve İstanbul'da muayenehanesi olan hekimler arasındaki tek kadındı.
Erken Cumhuriyet dönemindeki kadın hareketinin içinde yer alan Safiye Ali'nin 1928'de Bolonya'da toplanan Beynelmilel Kadın Doktorlar Konferansı'nda edindiği sosyal ve bilimsel izlenimleri Servet-i Fünun'da yayımladı.
Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan feminist harekete katıldı ve Türk Kadınlar Birliği’nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığını üstlenerek fuhuşla mücadele etti.
Kansere yakalandı, tedavi için Almanya’ya gitti. II. Dünya Savaşı yıllarında sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürdü. 5 Temmuz 1952'de Dortmund’da hayatını kaybetti.
BİR ÇOK ALANDA…
• TÜRK KADININA ÖRNEK OLDU.
• TÜRK KADINININ ÖNÜNÜ AÇTI.
• TÜRK KADININ HAKLARI VE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞTI.
BUGÜN DE AYNI MÜCADELEYİ VEREN KADINLARIMIZIN VARLIĞINA İNANMAK İSTİYORUM.
• BİR İMZA İLE BİR SÖZLEŞMEDEN ÇIKLIR AMA HİÇ BİR İMZA KADINLARI TESLİM ALAMAZ.
• BIRAKIN SİZ SÖYLEMİ VE EYLEME BAKIN.
• ÖRNEKLER İLHAM OLSUN.







İfral TURGUT

23.03.2021 13:08:26

YAZARLAR


TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR