İfral TURGUT

Tarih: 25.06.2022 19:23

İNSANLIK TARİHİ VAHŞETLER TARİHİDİR

Facebook Twitter Linked-in

Belçika kralı II. Leopold... Afrika Kongo’suna yaptıklarıyla, Hitler ortaya çıkıncaya kadar acımasızlığın bir numaralı temsilcisiydi.

Kongo Belçika'nın sömürgesiydi. Leopold Kongo'daki kabile şefleriyle anlaşarak Kongo topraklarını parça parça satın aldı ve uluslararası bir konferansta tapularını gösterip, Kongo'yu özel mülkü olarak tescilleterek, 20 milyon Kongolunun da sahibi oldu.

Gelişen otomobil ve bisiklet endüstrisi lastik yapımı için kauçuk gerektiriyordu ve Kongo bir numaralı kauçuk ülkesiydi. Leopold müthiş bir servete kondu. Kongo devasa bir çalışma kampına dönmüştü. Çalışmayan, ya da az çalışan katlediliyordu.

İbret olsun diye, yeteri kadar hızlı çalışmayanların cinsel organlarından asılmış bedenleri, kesik vücutlar, alışılmış manzaralar oluşturuyordu. İngiliz fotoğrafçılar heyecanla, Afrikalı çocukların kesik kol ve bacaklarını fotoğraflıyorlardı.

Askerlere belirli sayıda kurşun veriliyor, kurşunların boşa harcamadığını ispatlamak için öldürülen yerlilerin kesik ellerini getiriyor, mermilerin boş gitmesi durumunda hayatta olan yerlilerin elleri kesilerek eksikler tamamlıyordu. Leopold yaptıklarını 'Bir Hristiyanın Yapması Gereken Görevler,' etiketiyle savunuyordu.

Bakın başka ne yapmıştı Leopold? Zavallı Kongoluları sıraya dizmiş, kollarını uzatmalarını istemiş ve uzatılan kolların boylarının birbirinden farklı olduğunu görünce, askerlere bütün kolları aynı boyda olacak şekilde kesmelerini emretmiş, daha sonra bu uygulama savaşlarda bir cezalandırma yöntemi haline gelmişti.

Bu yaşananlar 1900’lerin başında ortaya çıkınca, Avrupa Leopold'u eleştirmiş, bir konsey toplayarak Kongo'yu Kral Leopold'ın özel mülkü olmaktan çıkarıp, Belçika hükümetinin sömürgesi haline getirmişti.

Ardından Kongo’ya giren özel şirketler daha da acımasız yöntemler bulmuş, mesela borcunu ödeyemeyen yerlilerin kadınlarını rehin almayı yasalarla sokmuştu.

Kongo, 1960’da bağımsızlığını kazandı, ancak geri kalmışlık ve cehalet yüzünden Kongo’da hâlâ iç savaşlar ve kıtlıkla mücadele sürüp gitmekte, Kral Leopold bırakın yargılanmayı Afrika'ya uygarlık götüren Avrupalı olarak saygı görmekte ve ulusal kahraman, müthiş lider olarak görülmekte.

NEDEN? NEDEN BÜTÜN BU VAHŞET, BU KADAR ACI?

• BİR MİKTAR KAUÇUK VE ONUN GETİRİSİ YÜZÜNDEN.

PEKİ, LEOPOLD NASILELE GEÇİRMİŞ TÜM ÜLKEYİ?

• SOYSUZ KABİLE ŞEFLERİNİ SATIN ALARAK.

NE DEMİŞTİ, DEDE KORKUT?

• “KAHPE İÇERDEYSE, KAPI KİLİT TUTMAZ OĞUL.”
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —