İŞLETMELER ENFLASYON MUHASEBESİ YAPACAKLAR…

İŞLETMELER ENFLASYON MUHASEBESİ YAPACAKLAR…






Enflasyonist dönemlerde işletmelerin mali tablolarında; gelirleri olması gerekenden daha fazla, maliyet ve giderleri ise olması gerekenden daha az oldukları için vergi matrahları yüksek çıkmaktadır. Ulusal paranın satın alma gücündeki düşüş nedeni ile de dönem karları yüksek gerçekleştiğinden vergi mükellefleri yüksek vergi ödemek zorunda kalmaktadırlar.





KISA BAZI ENFLASYON TANIMLARI





Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyat düzeyinin yükselmesi nedeniyle, paranın satın alma gücünde meydana gelen düşüş ve mal ve hizmetlerin genel fiyat düzeyinin artış göstermesi sonucu alım gücünde meydana gelen azalmadır.





Fiyatların artış oranına göre enflasyon; düşük enflasyon, yüksek enflasyon, hiper enflasyon; nedenlerine göre enflasyon türleri ise; talep enflasyonu, maliyet enflasyonu ve yapısal enflasyon şeklinde bölümlendirebiliriz.





ENFLASYON TÜZELTMESİ TEBLİĞ TASARISI GİB SİTESİNDE YAYIMLANDI









31.12.2021 tarihi itibarıyla enflasyon muhasebesini gerektiren şartlar oluşmuştu. Vergi Usul Kanunu’nun geçici 33'üncü maddesi ile enflasyon muhasebesi uygulaması 31.12.2023 tarihine ertelenmişti. Buna göre 2023 sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapılarak enflasyon muhasebesi uygulamaları yapılacaktır.





Bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 hesap dönemi sonu ve izleyen hesap dönemlerine ilişkin olarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların ve düzeltme işlemlerinin usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağını Başkanlığın internet adresinden yayımladı.





Vergi Usul Kanunun mükerrer 298’nci maddesinin (A) fıkrası ve geçici 33’ncü maddesi gereğince 2023 hesap dönemi sonu ve izleyen hesap dönemlerine ilişkin olarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların ve düzeltme işlemlerinin usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin Taslak Tebliğ’de yer alan yer alan konuların ilgililer tarafından geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması için görüş ve önerilerin 3 Kasım 2023 tarihine kadar iletilebileceği duyurulmuştu.





ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPMAK ZORUNDA OLAN VE OLMAYANLAR





Yasal ve uygulamaya göre;






  • Kazançları bilanço usulüne göre tespit tacirler,




  • Her çeşit ticaret şirketleri (Anonim, limitet, komandit, kolektif ve kooperatifler şirketler),




  • Ve bunların yeni işe başlayanları,





Enflasyon muhasebesi yapacaklardır.





31.12.2023 ya da enflasyon düzeltmesinin oluştuğu gelecek dönemde yeni işe başlayanlar için farklı bir uygulama söz konusu değildir. Diğer tüm kurumlar vergisi mükelleflerinde olduğu gibi yeni işe başlayanlar da finansal tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacaklardır.





Enflasyon Düzeltmesi yapamayacaklar;






  • Kayıtlarını TL cinsinden tutmayanlar,




  • Kayıtlarını yabancı para cinsinden tutmaktan vazgeçip TL cinsine dönüş yapma süresi 3 yıl geçmeyenler,




  • İşletme esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbapları (amortisman hariç),





Enflasyon muhasebesi yapamazlar.





NEDEN ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULANIR?





Enflasyonun yapay olarak fiktif hale getirdiği vergi matrahları üzerinde tahakkuk ettirilen vergiler mükelleflerin sermayelerini küçültmekte işletmelerin rakamları abartılı yükselirken mal işletme mal varlıklarında azalma meydana gelmektedir. Yani elde etmedikleri karların vergisini ödemektedirler. Kâr dağıtan şirketlerin sermayelerinin erimesine yol açılmaktadır.





Bu amaçla enflasyon muhasebesi uygulanarak;






  • Mali tablolardaki fiktif kârlılık giderilmekte,




  • Düzeltmeye tabi aktif ve pasif kalemler ile kârlılık gerçek değerinde gösterilmekte,




  • İşletmelerin mali tablolarında yapılan düzeltmeler ile ortakları ve muhatapları tarafından gerçek değerleri ölçümlenebilmekte,





Gibi düzeltmeler yapılmaktadır.





ENFLASYON KARI VERGİYE TABİ Mİ?





2023 yılında yapılacak düzeltme sonucu oluşan kâr/zarar gelir tablosu ile ilişkilendirilmez. Yani vergilendirilmeyerek mali tablolarda geçmiş yıl kârı/zararları arasında izlenir.





Sabri Aepaç





sabriarpacymm@gmail.com



Sabri ARPAÇ

13.11.2023 22:25:34

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI