İTİBAR

İtibar, başkalarının bizim hakkımızda sahip olduğu düşüncelerin tamamıdır. Bireyler gibi kurumların da itibarı vardır ama biz burada bireysel itibar üzerinde duracağız.

 

İtibar, başkalarının bizim hakkımızda sahip olduğu düşüncelerin tamamıdır. Bireyler gibi kurumların da itibarı vardır ama biz burada bireysel itibar üzerinde duracağız. 

İnsanlar davranışlarıyla, konuşmaları sırasında ortaya koyduğu jest ve mimikleriyle, düşüncelerini anlatırken kullandığı kelime üslubuyla, etrafındakiler arasında bir saygınlık  uyandırabilir. Ya da bunu tamamen tersi olabilir ve tüm çevresini kendisinden uzaklaştırır.

İnsanların kendini gerçekleştirme sürecinde, Maslow’un beş basamaklı “İhtiyaçlar  Hiyerarşisini” bilmeyen yoktur. Bu beş ihtiyaç, bir hiyerarşi içinde sıralanır ve biri diğerinin yerine geçemez. Tabandan tavana doğru sıralanan bu ihtiyaçlardan bir alttaki gerçekleştirilmeden, bir üst basamağa  geçilemez. 

Öncelikle bu beş ihtiyacı sıralayıp özetleyelim, sonra tekrar itibara döneriz. 

  1. Fizyolojik İhtiyaçlar: Bunlar insanın hayatta kalması için   gereken hava, su, yiyecek,   barınak, giyim, uyku gibi   ihtiyaçlarıdır.

 

  1. Güvenlik İhtiyaçları: Fizyolojik ihtiyaçların sağlanmasından sonra ihtiyaç duyduğu, iş güvenliği, maddi güvenlik,  bir aile kurmak ve toplum tarafından kabul edilme ihtiyacıdır.

 

  1. Ait Olma İhtiyaçları: Üçüncü sırada kişiler arası ilişkiler, bağlılık ve bir grubun parçası olmak için insanın duygusal ihtiyacı gelir. 

 

  1. Saygınlık İhtiyaçları: Maslow, saygınlık ihtiyaçlarını iki kategoriye ayırır. Birincisi kendine duyulan saygı (Haysiyet, başarı, ustalık, bağımsızlık gibi) İkincisi ise başkalarından itibar veya saygı görme arzusudur. (Statü, prestij gibi)

 

  1. Kendini Gerçekleştirme İhtiyaçları; Maslow’un hiyerarşisinde en yüksek seviyedir. Bir kişinin potansiyelini gerçekleştirmesini, kendini gerçekleştirmesini, kişisel gelişim arayışını ve zirve deneyimlerini ifade eder.  

İtibar; saygın ve güvenilir olma, şan, şöhret ve ün kavramlarını içinde barındıran önemli bir değerdir. Bu değere sahip olmak, maddi değerlere sahip olmakla sağlanamaz. Bir arabanız varken sağladığınız itibarı, beş araba daha alarak, beş katına çıkaramazsınız. İnsan olarak sahip olduğunuz itibarı kendinize köşkler, saraylar yaptırarak, katlayamazsınız.  

Lütfen çok yakın zamandaki belediye başkan adaylarını, ya da seçimi kaybeden mevcut başkanlarını hatırlayın. Bir adaya 700 dairesi var diye daha çok mu saygı gösterdiniz? Odasını saraya dönüştüren hırsızı, altın varaklı mobilyası var diye af mı ettiniz yoksa tiksindiniz mi? Beş yüz metre ötedeki belediyeye dünyanın en pahalı makam arabasıyla giden hırsızın iki tane de uçağı olsa sizin için daha mı itibarlı olur?

Yemek yediğiniz restoranda, yemek bedelinin yarısı kadar da bahşiş verince gördüğünüz muamele itibar değil, verdiğiniz rüşvetin karşılığıdır. 

İtibar insanın sahip olduklarıyla değil, kimliği, kişiliği, karakteri ve toplum içindeki saygınlığıyla ölçülür.

Bu saydıklarımız ışığında, tasarruf etmeniz gerekse, neleri feda edebilirsiniz?

ANLATMAYA ÇALIŞTIM AMA

  • BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ?

 


İfral TURGUT

2.05.2024 20:50:00

YAZARLAR


AOSB AR-GE VE İNOVASYON PROJE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

AYHAN BARUT: "TEFECİ MİSİNİZ, DOLANDIRICI MI?"

BİZ OKURSAK ÇOCUKLARIMIZDA KİTAP OKUR

TGC BASIN MÜZESİ'NE  ÖĞRENCİLERDEN ZİYARET

OYA TEKİN: AMATÖR SPORDAN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ

DEMİRÇALI MUHTARLARLA BULUŞTU

ADANA’DA GÖSTERİLER YASAKLANDI

BAHAR ALERJİSİNİN ASTIMA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN!

ÖZGÜMÜŞ: TASARRUFA TBMM'DEN BAŞLAYIN

50 YILLIK ECZACILARA PLAKET

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ENFLASYON KARŞISINDA FAKİRLEŞİYOR

EKMEK MECLİS KÜRSÜSÜNDE

5 ADIMDA ÖFKENİZİ KONTROL ALTINA ALIN

DÖRT AYDA YARIM MİLYON KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

İfral TURGUT yazdı/ BODY DONATİON PROGRAMME

ALTINORAN’DAN ETEM ÇALIŞKAN ETKİNLİĞİ

TOROSLAR EDAŞ’TAN ADANA YATIRIM AÇIKLAMASI