KAMUDA TASARRUF YA DA MÜFREDAT…

Son zamanlarda insanların “güncel haberlere” ilgisi mi azaldı acaba? Yoksa, “güncel haberleri” izlemekten yoruldu mu herkes? Örneğin son günlerin üzerinde durulması gereken en önemli

 

 

Son zamanlarda insanların “güncel haberlere” ilgisi mi azaldı acaba? Yoksa, “güncel haberleri” izlemekten yoruldu mu herkes? Örneğin son günlerin üzerinde durulması gereken en önemli konulardan olduğunu düşündüğün “kamuda tasarruf/ eğitimde müfredat” beklenen tepkiyle dile gelmedi! “İktidar” sıkı ekonomik politika mı uygulayacak, yurttaşın alım gücü biraz daha mı daralacak, yeni zamlar mı gelecek, daha çok ürüne ulaşmakta mı zorlanılacak… Dahası da var; yirmi yıldır bir türlü bulunamayan “müfredat” arayışı yeni baştan düzenlenecek, yeni baştan uyum zorlukları yaşanacak, o da yetmeyecek ulusal değerleri hiçe sayan yaklaşımla çocuklar eğitilecek… 

Bir yandan yanı başınızda yetişen ürünlere uzaklaşmakta zorlanırken, öte yandan çocukların eğitiminde “bilimselliği” vurulan darbeler yurttaşın tepki göstermesine neden olmayacak…

***

Bu garip bir olgu değil mi? Sosyal medya, diyanet işlerine alınan Audi marka araç kadar ilgilenmedi nedense! Üç beş tane “sakallı/ sarıklının” ipe/ sapa gelmeyecek videolarını paylaşanlar, “kamuda tasarruf” konusunu gündemde tutmayı istemedi nedense! Bu garip bir gelişme değil mi? Geleceğin ellerinde yeşermesi beklenen çocuklar bilimden uzaklaşacak, susulacak; doğrusu bu mu?

Ne bileyim, hükümetin şatafatını anlatabilirlerdi, “ballı maaşlı” olanlara yapılan ödemeler dillendirilebilirdi, unutturulan bakan eşinin bakanlığa sattığı dezenfektan anımsatılabilirdi, yat sahibi vekilin nereden/ nasıl o varlığa ulaştığı sorulabilirdi! Bunları da bir yana bırakalım, “iktidara” yakın yerel yönetimlerden vakıflara akan oluk gündeme gelebilirdi! 

Dahası elbette var! Uygulanmak istenen “müfredata” yüzeysel olarak baksanız bile geleceği nelerin beklediğini görebilirsiniz! Bir yandan ülkenin varlıklarının nasıl kullandığının belirsizlikleri sürerken, bir yan dan da öğrenciler için açıklanan “müfredatın” ilkelliği için herkesin bir diyeceği olmalıydı, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmeleri için gereksinen/ uygulanması gereken eğitim enine/ boyuna sorgulanabilmeliydi, karardan dönülmesinin gerekliliği yaygın biçimde sosyal medyada yer bulmalıydı!

***

“Kamuda tasarruf” denilince… Bugünlerin yaşanmasına sanki dargelirli yurttaşlar neden olmuş, sanki düne değin şatafat için yaşayan dargelirlilermiş, sanki aldıkları aylıkla bir yandan doymuşlar/ bir yandan çocuklarına istedikleri eğitimi aldırabilmişler/ bir yandan yurtdışında dinlenceye çıkabilmişler/ ev sahibi olabilmişler/ araç alabilmişler/ kira derdinden kurtulmuşlar gibi… 

Eğitimde öyle… Yirmi yıldır eğitimde yaşanan “belirsizliğin” nedeni sanki “iktidar” değilmiş, sanki yetişen kuşağın başarısızlığı “sayısı unutulan” art/arda açıklanan “müfredattan” başkasıymış, sanki her yıl gerilere giden “öğrenme” istediğinin sorumlusu salt açıklayan bakanmış gibi “yenilere” gereksinme duyulan anlayışa “tepki” göstermemek nasıl bir anlayışsa artık…

***

Son zamanlarda “güncel konulara” olan ilginin azlığını sosyal medyadan öğreniyoruz! Aslında bu “durum”, biraz da “zorunlu” benimsemek mi, yoksa “bu andan daha zoru olmaz” kanısı mı? Böyle bir anlayışla aynı kanıda olmam düşünülemez! Bir ay önceki kazançla ne alabiliyorsun, şimdi ne; konuya buradan bakmanın yerinde olduğuna inanıyorum! 

“Kamuda tasarruf” kararının, “iktidar” için bir anlama gelmediğini, karardan önce “üç yıllık” alacaklarının büyük bölümünü aldıklarını basında duymayan kalmadığını, açıklanan “müfredatın” gelecekte nasıl bir kuşağın varlığına neden olacağını konuşmak gerekmiyor mu; bu halk nerden beslenecek, nereden gelişen teknolojiye ayak uyduracak hiç önemi yok mu? Tüm bu gelişmeleri, gelişmelerin bundan sonra yaşatacakları üzerine konuşmak, yazmak, anlatmak zamanı kanımca! Susmak, sıkıntıyı büyütecek! 

 


Oktay EROL

21.05.2024 20:42:00

YAZARLAR


OYA TEKİN BAŞLATTI: SEYHANLIDAN SEYHANLIYA SEYHAN PROJELERİ

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SERA'SI ADANA'DA YAPILIYOR

ASKİ’DEN VATANDAŞLARA SU DEPOLARI UYARISI

KISACIK: İKTİDAR SÖZÜNDE DURSUN

KARALAR, SPOR OKULLARINDAN KAÇ KİŞİNİN EĞİTİM ALDIĞINI AÇIKLADI

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI 10 AĞUSTOS’TA AÇILACAK…

20 HAFTADIR “VERGİDE ADALET İSTİYORUZ” EYLEMİ

TGC: 63 GAZETECİYE YÖNELİK HER TÜRLÜ SALDIRININ SORUMLULARI BELLİDİR

TGC ADANA TEMSİLCİSİ İSMAİL BAŞKAN’A BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ

ABB VE ASKİ ÇALIŞANLARINDAN KARALAR’A MEKTUP!

HAZİRAN AYINDA 198 BİN 581 ADET TAŞIT TRAFİĞE ÇIKTI

İZMİR’DE ÜRETTİĞİ TRAKTÖRÜNÜ DÜNYA ÇİFTÇİLERİNİN HİZMETİNE SUNACAK

REKOR BÜYÜME BEKLENİYOR

TÜRKİYE’DE DİJİTAL BANKACILIK KULLANICI SAYISI 114 MİLYONA ULAŞTI

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BELEDİYE MARKETİ

“AKILLI SİSTEMLER TEK BAŞINA ÇÖZÜM OLMAZ”

AKAY VE SÖZLÜ