KEŞKE GİYDİRİLMİŞ ARAÇLAR DA YASAKLANSAYDI

Nihayet Adana ciddi bir görsel kirlilikten kurtuldu. Kirliliğe yol açan tüm siyasi afişler toplatıldı. Bırakın cadde, bulvar, kavşak aydınlatma dilekleri, sokakları park ve dinlenme alanları da afişlerle kaplanmıştı.

 

Nihayet Adana ciddi bir görsel kirlilikten kurtuldu. Kirliliğe yol açan tüm siyasi afişler toplatıldı. Bırakın cadde, bulvar, kavşak aydınlatma dilekleri, sokakları park ve dinlenme alanları da afişlerle kaplanmıştı.

***

İnsanlar parklarda rahat gezemiyordu. Ağaçtan ağaca çekilen büyük boy bez afişler insanların görüş açısını da engelliyordu. Gece geç saatlerde bazı partililer tarafından afişler asılıyordu. Çalışmalar sırasında insanların uykuları kaçıyordu ama kimse çıkıp o saatlerde afiş astıranlara seslenemiyordu.

***

Adana'da görsel kirlilikten geçilmeyen ana arterlerin başında Mavi Bulvar geliyordu.

***

Adana'nın yerel seçim öncesi tam bir görsel kirlilik görünümü alması sonucu, bundan birkaç gün önce bir paylaşımda bulundum. Çevre ve görsel kirliliğe yol açan afişlerin tehlike arz ettiğine dikkat çektim. Halk sosyal medya paylaşımlarından Adana’daki afişlerin kaldırılması için 4 yıl önce belediye meclisine sunulan teklifin "parmak kaldır-indir" işaretiyle reddedildiğini öğreniyor.

***

Bu teklif her fırsatta Adana ve Adanalıların sorunlarını meclis kürsüsünde yüksek sesle dile getiren CHP'li Anakent Belediye Meclis üyesi Mustafa Fidan Vursavuş tarafından veriliyor. Ve oy çoğunluğuyla reddediliyor.

***

Kamuoyu tozlu raflarda yeniden gündeme gelmeyi bekleyen teklifin 1 Nisan 2024'ten sonraki günlerde Adana Anakent Belediye Meclisi toplantısında yeni bir isim tarafından yeniden sunulacağını bekliyor.

***

Konuyu dağıtmadan devam edelim. Kentin her yanına asılan bu afişleri acaba kaç kişi okumuştur. Okuyan olmamıştır ama afişler özellikle sürücülerin görüş mesafesini engellediği rahatlıkla söylenebilir.

***

Yasal olmayan yerlere afişleri asılan belediye başkan adayları, belediye meclisi ve muhtar adayları hakkında neden cezai yaptırım uygulanmadığı ayrı bir soru. Kentin dört bir yanını kaplayan afişlerin çoğunun yasal olarak belirlenen noktalar dışına asıldığına göre cezası da olmalı.

***

Çevre ve görüntü kirliliğine neden olan afişlerin halkı rahatsız etmediği söylenemez. Bana göre 

2020’de Adana Anakent Belediye Meclis Üyesi Mustafa Fidan Vursavuş, meclis kürsüsünde bakınız ne demiş: “Hepimizi rahatsız eden konuların başında şehrin görsel kirliliği var. Şehrin yolları, refüjlerinin afiş ve brandalarla kaplandığını hepimiz görüyoruz. Bunların yasaklı noktalardan kaldırılmasıyla ilgili teklifim olacak. Bu teklifin kabul edileceğinden şüphem yok”.

***

Vursavuş teklifin kabul edilmesini beklerken reddediliyor. 

***

İlçe seçim kurulları bir karar daha alıp sabahın erken saatlerde giydirilmiş araçlarla kent turu atarak megafonlarla yüksek sesle konuşanları da yasaklarsa, değil Adana Türkiye rahat nefes alır.


Düzgün COŞKUN

18.03.2024 00:09:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”