KHALED HOSSEİNİ

KHALED HOSSEİNİ






Khaled Hosseini yani Halit Hüseyni. İtiraf edeyim, adını ilk defa duydum, kitaplarının hiç birini okumadım, ama çok sevdim ve saygı duydum. Neden mi? Anlatacağım.





Atatürk, ”Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim,” demiş ya; ben de yazarın okutanını, okunanını, gerçekçi olanını, toplum uğruna çalışanını ve düşünceleri uğruna eyleme geçenini severim.





Aslen Tacikistanlı ve Afganistan doğumluymuş. Alevi imiş, Alevi terbiyesiyle yetişmiş. Babası diplomat, annesi ise Farsça ve Tarih öğretmeniymiş. Babası Dış İşlerinde görev yaptığı için henüz 5 yaşında iken Tahran’a taşınmışlar.Küçük kardeşinin doğumu sebebiyle tekrar Kabil’e dönmüşler. 





Bundan birkaç sene sonra, 40 yıllık Afgan Lideri Zahir Şah, kuzeni tarafından devrilince, Sovyet Ordusu’nun işgaline uğramışlar. 1980 yılında, Amerika’ya iltica ederek Kaliforniya’ya yerleşmişler.  





Halit, önce Santa Clara Üniversitesi Biyoloji Bölümünü, sonra da Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirerek cerrah olmuş.





İlk romanı olan “Uçurtma Avcısı”, New York Times’ın en çok satanlar listesinde yer almış. Sonra doktorluğu bırakmış ve kendini tamamen yazmaya adamış. Kitap, tüm dünyada çok satanlar listelerinde uzun süre yerini korumuş, Hollywood’un dikkatini çekmiş sinemaya uyarlanmış ve Oscar’a aday gösterilmiş.





Daha sonra sırayla ”Ve Dağlar Yankılandı”ve“Bin Muhteşem Güneş” adlı kitapları yayınlamış. “Bin Muhteşem Güneş”de  New York Times’ın çok satanlar listesinde on beş hafta boyunca kalmış,“Uçurtma Avcısı” ve “Bin Muhteşem Güneş” Amerika’da 10 milyondan fazla, dünya çapında ise 38 milyon satmış.





Şimdi, bu ilk defa tanıdığım, hiçbir kitabını okumadığım insana neden saygı duyduğumu, tanımadan neden sevdiğimi söyleyeyim: Çünkü kitaplarının gelirini Afgan mültecilerine bağışlamış.  2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı tarafından İyi Niyet Elçisiseçilmiş ve Afganistan halkına insanı yardım sağlayan kar amacı gütmeyen Khaled Hosseini vakfını kurmuş. 





Şimdilerde mültecilere yardım çalışmaları yapıyor, mülteci kamplarına gidiyor, çeşitli platformlarda konuşuyor, yardım topluyor. 





BAŞKASINI BİLMEM AMA BEN BÖYLE BİR İNSANA SAYGI DUYARIM.





  • MİLLETİ, MİLLİYETİ, KÖKENİ, RENGİ NE OLURSA OLSUN…


İfral TURGUT

29.08.2020 07:57:24

YAZARLAR


“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ