İfral TURGUT

Tarih: 26.02.2020 01:01

KIZIL PANİK, KARA FAŞİZM ve …

Facebook Twitter Linked-in

Özgürlükler ülkesi Amerika...1940’lı, 50’li  Anti-komünist teröryılları. Soğuk Savaş döneminin baskıcı rejimi olarak bilinen Sovyetler Birliği ve bilinmeyeni ABD. Adını Senatör Joseph Mc Carthy'den alan Mc Carthizm’in  yarattığı Kızıl Panik ülkenin üzerine kara  bulutlar gibi.

Cadı AvıAmerikan Rüyasını yaratan Hollywood starlarını, komünist ya da komünist yandaşı diye sosyal linçe uğratıyordu.BertoltBrecht, Charlie Chaplin, Arthur Miller, Orson Wellesvs linç edilenler arasındaydı. Ya ABD'yi terk ettiler, ya da hapsedildiler. Adına Kara Faşizmin dendi.

İkinci Dünya Savaşı ABD’de Sovyet ajanlarının cirit attığı dönem. ABD Kongresi,   hükümet aleyhinde propaganda yapmayı suç sayan bir yasa çıkardı Düşünce özgürlüğünü sınırlayan bu yasanın esas hedefi Amerikan Komünist Partisi’ydi.Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi sendikacıları, yazarları, müzisyenleri, eğitimcileri vs. sorguladı. En büyük gürültü Hollywood starlarının sorgulanmasından doğdu.

Wisconsin Senatörü Joseph McCarthy,devlet memuru oldukları halde Komünist Parti’ye üye olduklarını iddia ettiği 205 kişilik bir listeyi kamuoyuna ilan etti.Aslında liste sır değildi çünkü,1946’da hükümet tarafından hazırlanmış ve açıklamıştı.

İddiaları dolayısıyla, Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi’ne çağırılan Mc Carthy, listeyi önce 80, sonra da 50 kişiye indirmesine rağmen, sanıklardan hiç birinin komünist olduğunu ispatlayamadı. Ne var ki bütün bu iddialı ve saldırgan tavırları McCarthy’e geniş bir kamuoyu desteği sağladı ve tarihe “Mc Carthizm” olarak geçen karanlık dönem başladı

Başlatılan Cadı Avı sırasında sanıklardan Komünist Parti’ye üye olup olmadıklarını, diğer üyelerin isimlerini ve artık yalnızca Amerikan çıkarları için çalışacak birer tövbekar olduklarını kanıtlamaları istendi. Sorulara cevap vermeyenler ya hapse atıldı, ya da sürgüne gönderildi.Komitenin karşısına çıkıp arkadaşlarının isimlerini birer birer sayanlar, kariyerlerine kaldıkları yerden devam ettiler.

Komitenin gazabına uğrayıp işlerini kaybedenler arasında Bertolt Brecht, Charlie Chaplin, Arthur Miller, Orson Welles ve Pete Seeger gibi ünlü sanatçılar vardı. Beraber çalıştığı arkadaşlarının gelecekleri pahasına kendi kariyerlerini kurtaranlardan en bilineni de ünlü Türk asıllı yönetmen Elia Kazan’dı.Vs. Vs.

ŞİMDİ BU YAZININ NE GEREĞİ Mİ VARDI?

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —