Sabri ARPAÇ

Tarih: 26.12.2022 18:31

<strong>KONUTLARINI HOME OFİS OLARAK KULLANANLARIN VERGİ UYGULAMALARI</strong>

Facebook Twitter Linked-in






Küçük ölçekli esnaflar ile genellikle serbest meslek faaliyetlerinde bulunan bazı vergi mükelleflerinin ikamet ettikleri konutları aynı zamanda işyeri olarak da kullandıkları bilinmektedir. ‘’Home ofis’’ da denilen bu konut tipi Pandemi döneminde daha yaygın hale geldi. Konut-işyeri olarak kullanılan bu yerlerin bir kısım demirbaş ve malzemeleri konut ihtiyacı için, diğer bir kısmı da işyeri gereksinimleri için kullanılması nedeniyle vergi matrahının tespitinde yaşanan sorunları bu yazımda incelemeye çalışacağım.





KİMLER EVİNİ AYNI ZAMANDA HOME OFİS OLARAK KULLANABİLİR?





Dünyanın farklı yerlerinde bir süredir tercih edilen ama pandemi ile birlikte yaygınlık kazanan bir çalışma sistemi olan evden yani uzaktan çalışma modeli gelişmiş oldu.





Zaten öteden beri bazı küçük ölçekli mükellefler ile bazı serbest meslek kazanç erbapları home ofis olarak da kullanılan evlerinde işlerini sürdürmektedirler. Bu işler genelde ayrı ofis, işyeri, depo gibi alanlara gereksinim duyulmayan işler olmaktadır. İnternet üzerinden ticaret yapmak gibi işler örnek gösterilebilir.





Bu işlerden başka avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapan serbest meslek erbaları tarafından tercih edilmektedir.





GELİR VERGİSİ KANUNU NE DİYYOR?





Gelir Vergisi Kanunun;









Şeklinde düzenlenmiştir.





Buna göre Kanunun 68/1 maddesinde; mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin indirim konusu edileceği,









 Şeklinde düzenlenmiştir. 





Ayrıca; Gelir Vergisi Kanunu’nun 68’nci maddesine göre; serbest meslek kazancının tespitinde giderlerin kazançtan indirilebilmesi için;









 Bu düzenleme ve açıklamalara göre, serbest meslek faaliyetinin ikamet edilen konutta yürütülmesi durumlarda;









Anlaşılmaktadır.





 Buna göre; home ofislerde yani hem konut hem de işyeri olarak kullanılan yerler için alınan ve faaliyetin yürütülmesine mahsus olmayan, ikametgahta kişisel amaçla kullanılmaya elverişli olması nedeniyle, yapılan harcamanın Gelir Vergisi Kanunu’nun 68’nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi yani serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.





GİDERİN KAZANÇTAN İNDİRİLMESİ VE GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ





Yukarıdaki yasal düzenlemeye göre; mesleki çalışmaların konutta da yürütülebileceğine engel bir durum olmadığı, hangi giderlerin kazançtan indirilebileceği Gelir Vergisi Kanunu’nun yukarıdaki maddelerinde açıkça düzenlenmiştir. Yapılan giderlerde gösterilen katma değer vergilerinin de indirim konusu edileceği açıktır.





Home ofisler ile ilgili olarak Gelir İdaresi uygulamalarına dair özelgeler;









Özelgeleri tayin etmişlerdir.





Esnaf ve serbest meslek oda mensupları karşı yasalarındaki düzenlemeler nedeniyle karşı olmalarına rağmen, vergi idaresinin, şirketlerin ve pandemi koşullarının da zorunlu nedenleriyle giderek yaygınlaşan ‘’home ofis’’ uygulamalarına azami kolaylığı sağladığı görülmektedir. Özellikle şirketlerin evden çalışan personellerinin bazı ev giderlerini, çalışma ortamı çay, kahve, internet ve elektrik gibi giderleri karşıladıkları yaygın olarak görülmektedir.





Sabri Arpaç





sabriarpacymm@gmail.com



Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —