KOZAN'DA DOĞAYA VERİLEN ZARAR YA DA HAMAMKÖYÜ...

KOZAN'DA DOĞAYA VERİLEN ZARAR YA DA HAMAMKÖYÜ...

Kozan’da doğaya verilen zarar ya da Hamamköyü…



Geçtiğimiz yıl, zeytinlik alanların talanına ‘zeytin mi daha önemli yoksa Türkiye’nin geleceği mi, bir kaçık suda fırtına koparmamak lazım, muhalefetin derdi üzüm yemek değil bağcıyı dövmek’ diyerek destek vermişti başbakan…

Ekim alanlarının çoraklaşması, binaların dikilmesi, kum ocaklarına dönüşmesi ülkenin ‘geleceği’ olarak gösteriliyor, karşı duranlarsa ‘her şeyde’ olduğu gibi ‘tu kaka’ sayılarak suçlu gösteriliyordu!

Bir gün Karadeniz bölgesinde, bir gün Ege Bölgesinde, bir gün Marmara Bölgesinde… Bu ülkenin neresinde olursa-olsun, çevreye duyarlılık gösteren sivil toplum kuruluşları tüm ‘baskılara’, tüm korkutmalara, tüm ‘gözdağlarına’ karşı direnirken; biz burada gazete köşelerinde, ya da küçük buluşmalarımızda kendi aramızda bu ‘çevre katliamının’ gelecekte ne biçim sancılar yaşatacağını konuşuyorduk…

Konuşurken de kimilerince kınanıyorduk, ‘size mi düştü oraların kaygısı’ denmelerine bile tanık oluyorduk! Oralar buradan ‘ayrı’ bir yermişçesine, burada yanan bir ‘alev’ oraları da yakmayacakmışçasına, oralardaki bir yok oluş buraları da eritmeyecekmişçesine…

Sus, konuşma; söylenenlere uy; yat, yat uyu gibi…

***

Geçtiğimiz hafta Kozan Ekspres Gazetesi’nde yayınlana bir haber vardı…

Burada kurulan ‘ekonomiye’ katkısı olduğu söylenen, ancak bölge köylüsünün ekim alanlarının artık ekilemez olmasına neden olan elektrik santrallerini zamanında çok anlatmış, üzerine köşe yazmış, bunun için de eleştirilmiştim! O günler yazdıklarımdan dolayı ‘haksız, yanılmış’ olmayı istememe karşın, bugün yaşananları gördüğümde o gün bana ‘kızanların’ çektiği acıyı düşünüyorum. Toprağından o günkü gibi kazanım elde edemediğini de biliyorum…

Habere göre, bugün bir başka ‘talanla’ karşı karşıya Kozan…

İlçenin Hamamköyü Mahellesinde, Devlet Su İşleri tarafından ‘afet durumunda müdahale’ alanı olarak belirlenen yerde kurulu bulunan taş kırma-eleme ‘tesisi’ Adana Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğünce ‘kaçak üretim yapıldığı’ gerekçesiyle kapatılıyor. Aradan bir gün bile geçemeden mühürler kırılarak ‘tesis’ yeniden çalışmaya başlatılıyor. Bu arada, bölgeye ikinci bir ‘tesis’ daha kuruluyor. ‘Kaçak’ üretim denilmesine, ‘tesisin’ kapatılmasına karşın bir yerine ikinci ‘tesis’…

İktidarı arkasına alan; iktidarın yaşamı boyunca tüm haksızlıklara, yasal olmayan yollara başvurarak yurdun dört bir yanından ‘işler’ alan bir müteahhit, hem bölgede sulama ile ilgili bir iş yaparken, bir yandan da taş kırma-eleme işine de el atması sağlanıyor!

Ne güzel değil mi?

Bölgemizin milletvekilleri iktidar-muhalefet tümü, kalıplaşmış birkaç sorunu gittikleri yerde dillendirirken; bölgede çevreye verilen zararın ya bilinmesini istemiyorlar, ya da birilerince çevre konusunun gündeme getirilmemesi sağlanıyor!

Taş kırma-eleme ‘tesisinin’ tozunu-toprağını içlerine çeken, oluşan bozgundan dolayı yaşanacakları öğrenen köylü sessiz kalmıyor… El altından tehdit edildiklerini, mahalle muhtarının şikayet dilekçesinin geri çektirildiğini, korku içerisinde yaşadıklarını söylüyorlar…

Bir köylünün sözleri şöyle:

‘Tehdit altında, korku içerisinde yaşıyoruz. Yaşamımız değişti, zeytinlik alanlarımız yok olmayla karşı karşıya. Burası öncelikle sit alanı, köyün merası, tesisin yanındaki dere kurutulacak… Bu ocak yasal değil, yasal olan yerler var, neden buradalar anlam veremiyoruz.’

***

Hep ‘gömleğin düğmesini başta yanlış ilikleyince’ diye başlar ya söz…

Yine öyle değil mi?

Ülkemize salt parasal anlamda değil, gelecek adına da yarar sağlayan; havasını temizleyen, doğal örtüyü güçlendiren ‘zeytinlik alan’ tartışmasını nasıl ‘hoyratça’ tartışıldığını unutmadık biliyoruz!

‘Zeytin mi daha önemli yoksa Türkiye’nin geleceği mi’ biçimindeki bir soru, düğmenin ‘baştan’ yanlış iliklenmesi değil de nedir? Zeytin ağaçlarını ülkenin ‘batma, çökme’ nedeni gibi algılatmanın yurdumuzda yaşatacağı en açık kanıt ‘müteahhitlerin’ tutumu…

‘Zeytinlik alan mı, bu ülkenin geleceği mi’ sorusunu iktidardan gelince, iktidarın alt birimleri için de ‘yasal olmayan’ yollardan ekim alanlarının bozulması o denli zor olmuyor işte; yasal olmayan yollardan ‘her şeyi’ istedikleri gibi ‘kullanma’ özgürlüğünü taşıdıklarına inanıyorlar!

Düğme ‘baştan’ yanlış iliklenmiş!

Şubat ayının ortası, nisan hava koşulları yaşanıyor. Kimi yerde çoktan erik çiçek açtı. Kiminin mimikleri kulaklarında; siz geçin onları! Buğday ekin tarlalarını bir inceleyin. Toprağa kök salmadan, havaların ısınması nedeniyle toprağın üzerinde cansız salınıyor! Bu üretime olumsuz etkiler verecek, verim düşecek! Neden biliyor musunuz? Toprak ana, doğaya verilen zararı ‘böyle’ ödetiyor!

Kozan bunu yaşamamalı…

Oktay EROL

12.02.2018 16:54:07

YAZARLAR


CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR