KUOMİNTANG

KUOMİNTANG

 

 

Bundan 86 yıl önce… Çin devrim tarihinin en önemli olaylarından biri: Kuomintang, yani Uzun Yürüyüş.Tarihi bir olaydan ziyade umut, kararlılık ve fedakarlık destanı. Çinli komünistlerin büyük zorluklara direnerek, büyük fedakarlıklarla yürüdükleri bir yolun hikayesi. 370 günlük ve 12.500 kilometrelik bir yürüyüş.

Çin Komünist Partisi ve Çin Milliyetçi Partisi Kuomintang arasındaki savaş bütün şiddetiyle sürerken, Japonlar Mançurya’yıişgalettiler. Çinli komünistlerin işi daha da zorlaşmıştı. Artık hem Japonlara, hem de Kuomintang’a karşı savaşmalıydılar. Çan-Kay-Şek kendi koltuğunu korumak için teslimiyetçi bir politika izliyor, durmadan Japon işgalinin geçici ve bunun bir provokasyon hamlesi olduğunu söyleyip duruyordu.

 

1934 yılında, Merkezi Kızıl Ordu,  büyük bir yenilgiye uğrayınca,Uzun Yürüyüş başladı.  Çinli komünistler yürüyüşlerine yaklaşık 80.000 kişilik bir kuvvetle başladılar. Yüksek dağlar arasından, rüzgarlıtepelerden, ancak bir kişinin yürüyebileceği dar patikalardan ilerlemek zorundaydılar. Üstelik,yanlarındaki matbaa, cephane üretmek için gerekli makinalar ve silah gibi ağır malzemeleri de taşımak zorundaydılar.

KarşılarındaKuomintang’ın “İzleme ve Ezme Ordusu” adını verdiği, 16 tümene bağlı 77 alaydan oluşan bir kuvvet, dört ayrı abluka hattı oluşturmuştu. Komünistler bu dört abluka hattını birer birer yardılar amason savaşta, çok ağır kayıplar verdiler. Sırtlarında ağır yükler, ayaklarında ottan yapılmış ayakkabılar, yetersiz beslenme, az sayıda silah ve asker gücüyle Kuomintang’a karşı verdikleri savaş sonunda sayıları 30.000’e düştü.

 

Son savaşta, bütün yiyecekleri ve mermileri tükenene kadar direnmişler, ancak esareti reddettikleri için, tümen komutanlarından ChenShuxiang; kendi bağırsaklarını, bir çokTibetli kadın, karlı dağlara tırmandıktan sonra kangren olan ayaklarını baltayla kesti.

Bunları yaptıran temel motivasyon, devrime duydukları inanç ve özgürlüğü duydukları kararlılık, her milliyetten Çin halkının maruz kaldığı yüzyıllık aşağılanmayı sonlandırma, Çin’i değiştirme ve Çin halkının kaderini kendi ellerine verme iradeleriydi.

Çinlilere göre 86 yıl önce başlayanUzun Yürüyüş hala sürüyor. Bugün bile yaptıkları roketlere “Uzun Yürüyüş” adını veriyorlar.

 

Abidin Dino duyarsız kalamadı böyle bir azme ve 1956’da bir tablo yaptı. Adı “Uzun Yürüyüş.” Ve Nazım Hikmet de, duyarsız kalamadı Dino’nun tablosuna; bir şiir yazdı:

 

Bu adamlar, Dino,

Ellerinde ışık parçaları,

Bu karanlıkta, Dino,

Bu adamlar nereye gider?

Sen de, ben de, Dino,

Onların arasındayız,

Biz de, biz de, Dino,

Gördük açık maviyi.'

 

BİLMEM BEN ONU, BUNU. HEP SAYGI DUYARIM;

 

  • AŞAĞILANMAYI REDDEDEN,

  • TOPLUMU DEĞİŞTİRİP, KADERİNİ İNSANLARA VERMEYE ÇALIŞAN,

  • ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN ÖZGÜRLÜĞE DOĞRU İNANÇLA YÜRÜYEN İNSANLARA.


 

 

 


İfral TURGUT

23.09.2020 17:16:27

YAZARLAR


SATRANÇ TURNUVASINA 454 SPORCU KATILDI

ÇUKUROVA BELEDİYESİ CUP’TA KUPALAR SAHİPLERİNİ BULDU

CHP’Lİ ŞEVKİN EKONOMİDEKİ DİP NOKTAYI ANLATTI

ADANA TABİP ODASINDA YENİ YÖNETİM

450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ