KUVAYI MİLLİYE DESTANI YASAKLANDI

Üç Y, yani yolsuzluk, yoksulluk, yasakları bitirmek için geldiler; üçünde de sınır ötesine geçerek milleti bitirdiler. En son, okuyucu şikâyetini bahane ederek, “uygunsuz içerik” diye, Nazım Hikmet’in “Kuvayı Milliye Destanı” adlı kitabının Halk Kütüphanelerinde bulunmasını yasakladılar.

 

Üç Y, yani yolsuzluk, yoksulluk, yasakları bitirmek için geldiler; üçünde de sınır ötesine geçerek milleti bitirdiler. En son, okuyucu şikâyetini bahane ederek, “uygunsuz içerik” diye, Nazım Hikmet’in “Kuvayı Milliye Destanı” adlı kitabının Halk Kütüphanelerinde bulunmasını yasakladılar.

Kuvâyi Milliye Destanı, Türk Kurtuluş Savaşını anlatıyordu.  1965’e kadar, aynı adla, yayımlandı, okundu. 1965 yılından sonra, “Kurtuluş Savaşı Destanı” adıyla yayımlanmaya başladı.

Nâzım Hikmet yazmıştı. Hapishanede değil, hapishanelerde. 12 yılını almıştı yazmak. Yazdığı yerleri şöyle not etmişti, Nazım: "939 İstanbul Tevkifhanesi, 940 Çankırı Hapishanesi, 941 Bursa Hapishanesi". Aşağılık kalemler, “Nazım’ı “Kurtuluş Savaşı Destanını yazmak bile kurtaramadı,” demişti sonradan. 

Kuvâ-yi Milliye, Ulusal Güçler  demekti. Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini takiben Mütareke döneminde ortaya çıkan milis gruplardı. O gruplar vatan savunması uğruna sınırsız fedakarlığı göze alarak bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu manevi gücün yarattığı bir ruhtu. Adına “Kuvayı Milliye Ruhu” dediler.

O ruhun gücünü bilen ve neler yapabileceğinden korkan satılık Saray, karşısına hemen “Kuvayı İnzibatiye’yi” çıkardı. Hilafet Ordusu olarak biliniyordu.  Ruhunda uşaklık yatan Damat Ferit hükûmeti, 7 Nisan 1920 tarihinde kurmuştu. Uşaklık, çünkü kurulma iznini bile İngilizlerden almıştı.  

Kuvayı  Milliye, Millî Mücadele Ruhunun tam da kendisiydi. O ruh Misak-ı Milli’nin mücadelesini yaptığı, “tam bağımsızlık” ilkesine bağlı olmaktı. Türk milletinin, her medenî millet gibi ticarî, hukuki ve ekonomik özgürlüğe sahip olması, milletin istiklâl ve istikbâline kastedenlere karşı millî birlik içinde olması demekti.

Ve hortladı aymazlar. Hani, çok okur, ya bu güruh. Hani, çok bilirler ya içeriğin olumlusunu, olumsuzunu. Hani, çok hassaslar ya, milliyetçilik konusunda. Şikayetçi olmuşlar, böyle bir kitabın Halk Kütüphanelerinde olmasından. Ve en az onlar kadar hassas olanlar, Kurul Toplantısı bile yapmadan yasaklamışlar kitabı. Biz de yuttuk tabi.

Ama gerçek sebep, o destanda şöyle sözler bulunması olabilir mi, mesela?

Paşalar arkasındaydılar.

O saati sordu.

Paşalar, “Üç” dediler.

Sarışın bir kurda benziyordu.

Ve gözler, çakmak çakmaktı.

Yürüdü, uçurumun 

Başına kadar.

Eğildi durdu.

 

Ve devam…

“Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak, Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.”

 

Şu sözlere bakar mısınız? “Sarışın kurt, uçurum, Kocatepe, Afyon Ovası, Karanlıkta Akan Yıldız.” Ne kadar tehlikeli, ne kadar ulusal birliği bozucu, içeriği ne kadar uygunsuz, değil mi? Anlamı ne? Neyi, kimi çağrıştırıyor bu sözler?

 

SİZ İNADINA, BULUN O KİTABI, ALIN VE OKUYUN SİNDİRE SİNDİRE.

 

  • SONRA DA ÇARPIN O AYMAZLARIN SURATINA HER FIRSATTA.

  


İfral TURGUT

2.12.2024 19:59:00

YAZARLAR


TOPRAĞI İYİLEŞTİRMEK, DOĞAYI VE GELECEĞİ KORUMAKTIR

DOST OYUNCULAR PİR SULTAN ABDAL’I KADİRLİ’DE SAHNELEDİ

ON SANATÇIDAN 59 ESER

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN KIYAFET BANKASI

SESSİZ KALP KRİZİNİN 7 BELİRTİSİ

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BORDROLARINI YAKTILAR

HASİBE AKKAN GÖREVE BAŞLADI

KARALAR’DAN AYDAR VE AKKAN’A KUTLAMA

SEVİL AYDAR YILDIZ CEYHAN BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ SEÇİLDİ

DEM, ADANA’DA CUMHUR KOALİSYONUNDA

SEYHAN BELEDİYE BAŞKAN VEKİLLİĞİNE HASİBE AKKAN SEÇİLDİ

SON DAKİKA...CHP AKKAN’I AK PARTİ TUNÇ’U ADAY GÖSTERDİ

CHP SEYHAN ADAYINI AÇIKLADI: HASİBE AKKAN

“KAÇAK YAPILARA GEÇİT VERİLMEMELİ”

BULUT: MİLLET AÇLIKLA BOĞUŞURKEN SARAY SALTANAT SÜRÜYOR

2024’TE IPARD PROGRAMINA 50 PROJE BAŞVURUSU

SON DAKİKA… CHP SEYHAN BAŞKAN VEKİLİ ADAYI AKKAN