MAHZUN PRENSES

MAHZUN PRENSES


Süreyya İsfendiyari…Son derece zengin bir ailenin dünyalar güzeli kızı.
Film yıldızı olmak istiyordu. Ailesi onaylamadı. O da boyun eğdi.
Paris’te gezideyken, İran Şahı Rıza Pehlevi’nin kız kardeşi Prenses Şems kendisini İran’a davet etti. Haber anneye ulaştırıldı. Annesi davetin anlamını biliyordu. Doğrudan sordu Süreyya’ya, “Böyle bir evliliği istiyor musun?” Süreyya’nın cevabı kaderini de belirlemişti.
- “Şah’ı tanımıyorum. Ama resimlerine bakılırsa hiç de fena bir erkek değil. Akıllı, sportmen. Tanıştığımda beğenirsem neden evlenmeyeyim?”

Yalnızca dış görünüşe bakarak karar vermiş, yüklendiği sorumluluğu hesap edememişti. Tanıştılar, karar verildi, nişanlandılar ve 12 Şubat 1951’de de tüm dünyanın konuştuğu bir düğünle evlendiler.

Hayatı hayal ettiği gibi olmamıştı. Annesine içini döktü
-“Yaşadığım hayatı tasavvur edemezsin anne. Bilemezsin bu yalnızlık nasıl canımı sıkıyor. Sarayda hiçbir kadınla konuşamıyorum, dertleşebileceğim kimse yok.”
Sosyal görevler ve Şah’la çıktığı geziler dışında sarayın içinde esaret hayatı yaşıyordu. Dünya basını tarafından yakından izleniyor, dergilere kapak oluyordu. Ama Saray gelenekleri yüksek sesle konuşmaya başlamıştı.:. Süreyya erkek çocuk doğuramıyor.Avrupa’nın en şöhretli doktorları da çare olamadı Süreyya’ya.Saray meclisi toplandı ve kararını verdi.: Kuma gelmesini kabul ederse, boşanmaktan vazgeçebilirdi Şah…
Karar, annesiyle St. Moritz’de tatildeyken geldi.Şah cevap bekliyordu. Kuma sözü çıldırttı Süreyya’yı. Tepkisini, “Karşılaştığım bu onur kırıcı durumdan sonra, bir de elalemin maskarası mı olayım istiyorsunuz?” Aşağılanmış hissetti kendini.. Boşanmayı tercih etti.
Annesinin öngörüsü gerçekleşmişti.“Biz 7 yıl önce Tahran’a yaşamayı, eğlenmeyi seven, hayat dolu bir genç kız yollamıştık. Geriye mahzun, yaşından beklenmeyecek kadar ciddi bir kadın geldi,” diyordu, hüzünlü anne.

Bu yaranın kolay kapanması mümkün değildi. Bir gün IngridBergman’ınbir filmini seyretti. Gerçekleştiremediği hayali aklına geldi güzel kadının. Sinema dünyasına girdi ve “Bir Kadının Üç Yüzü” adlı filmde rol aldı. Artık artistti.Sonra, ünlü aktör MaximilianSchell ile doludizgin bir aşk başladı ama uzun sürmedi. Bu alemin aşkları böyleydi zaten.
Karakteri değişmişti adeta. Kavgalara karışıyor, karakollara düşüyordu. O fırtınalı günlerde, karşısına yönetmen FrancoIndovina çıktı. Büyük bir aşk yaşıyorlardı ama Franco bir uçak kazasında öldü. İkinci aşkını da kaybetmişti.

Artık kendisiyle baş başaydı. Taa ki, Paris’teki evinde ölü bulununcaya kadar.Arkadan kardeşiBijan da öldü. Söylentiler çıktı, öldürüldüklerine dair. Hep oluyordu böyle şeyler.
Hiç mi seveni, hiç mi akrabası yoktu diyeceksiniz. Olmaz olur mu? Onlarında işi zordu. Yıllarca Süreyya’nın bıraktığı 80 milyon dolarlık servetin nasıl paylaşılacağıyla uğraştılar

İLLA BIÇAK DARBELERİYLE ÖLDÜRÜLMEK ŞART DEĞİL Kİ.

• ERKEK EGEMEN TOPLUMLARDA, PRENSES BİLE OLSA, KADININ KADERİ DEĞİŞMİYOR.

• BEN DE KADIN-ERKEK DİYE İKİYE AYRILMADAN, TÜM İNSANLARA İNSAN GÖZÜYLE BAKILDIĞI GÜNLERİ GÖRMEDEN ÖLMEK İSTEMİYORUM.


İfral TURGUT

9.12.2019 19:10:45

YAZARLAR


“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ