MEYDANLARA ALDANMAYIN ANKET SONUÇLARINA KANMAYIN!

Genelde belediye başkan adaylarının bugünlerde ne kadar hassas olduğu biliniyor. Bir başka ifadeyle alıngan oldukları aşikar. Elbette sorumluluk üstlenen ve sahada olan her aday seçimleri kazanmak ister. Çoğu miting meydanlarındaki kalabalığa bakıp ona göre konuşur. Sonra ekibiyle "durum değerlendirmesi" yaparak seçimi "mutlak" kazanacağını dilendirebilir.

Genelde belediye başkan adaylarının bugünlerde ne kadar hassas olduğu biliniyor. Bir başka ifadeyle alıngan oldukları aşikar. Elbette sorumluluk üstlenen ve sahada olan her aday seçimleri kazanmak ister. Çoğu miting meydanlarındaki kalabalığa bakıp ona göre konuşur. Sonra ekibiyle "durum değerlendirmesi" yaparak seçimi "mutlak" kazanacağını dilendirebilir.

***

Amaç belli: Rakibinin heyecanını, çalışma şevkini enerjisini düşürmek ya da tüketmek. Kurduğu hayali boşa çıkarmak ve halkla olan samimi diyaloğunun önüne geçebilmek. 

***

Seçmene rakibini ya da rakiplerini acımasızca eleştirerek itibar erozyonuna uğratmak. Bir adım daha ileri giderek, "Boşuna kürek sallıyorsun" mesajı vermek. Bu mesajı slogan haline getirerek etrafa yaymak. 

***

Bu siyaset anlayışının seçmen tarafından itibar görmediğini biran olsun aklına getirmek istemez. Karşısındaki kalabalığa hitap ederken bazen değil neredeyse gittiği her yerde ölçüyü kaçırmayı marifet sayar. 

***

Oysa seçmen eski seçmen değil, daha bilinçli, ne için ve kime oy vereceğini biliyor. İnsanın aklıyla alay etmek nedense bazı adayların hoşuna gidiyor.

*** 

Coştukça coşuyor, hata üstüne hata yapıyor. Ne dediğini bilemez bir yola savruluyor. 

***

Sonra!

***

Sonra yaptığı gafı düzeltmek için çırpınıyor. Bazen gülerek bazen sert tümceler kurarak açığını kapatmaya çalışıyor. Laf kalabalığıyla seçmeni ikna edeceğini sanıyor. 

***

İyi ki Adana'da bu konuda daha uyumlu daha yumuşak bir süreç yaşanıyor. Özellikle Anakent Belediye Başkan adayları üslubunu bozmadan konuşmalarını tamamlıyor. Karşılaştıkları yerlerde birbirleriyle selamlaşıyor. Birbirlerine başarı diliyor. Bilhassa anakent belediye başkan adayların birbirlerini aslı astarı olmayan gerçek dışı söylemlerle yıpratmaya çalıştığı söylenemez.

***

Anakent belediye başkan adayları Televizyon kanallarında canlı yayın programlarına çıkarken, ciddiyetini muhafaza ediyor. Konuşurken kelimeleri özenle seçiyor. 

Bunun bir hizmet yarışı olduğu bilinciyle hareket ediyor.

***

Sakin ve yumuşak bir üslupla konuşmasını tamamlıyor. Demem o ki, ne dediğini biliyor yani dersine iyi çalıştığı belli oluyor. Burada anakent belediye başkan adaylarının isimlerini sıralamak istemem. Zaten halk bu şahsiyetleri biliyor, tanıyor. Sahada görüyor. 

***

Deniliyor ya!

***

"İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır" Kimse kusura bakmasın. Bu görüşe katılmıyorum. Her il neden bir İstanbul kadar önem taşımasın ki. İstanbul dünya başkenti. 16 milyonunun yaşadığı dünyanın sayılı metropollerinden birisi. Ama hep İstanbul denilince geride kalan 80 il güme gidiyor sanki! Bu kentleri görmezden gelmek adil bir davranış olur mu, olmaz.

***

Adanalıya göre Adana her yönüyle İstanbul'u aratmıyor. Propaganda yapan adaylar birbirlerine karşı oldukça nazik davranıyor. "Çamur at izi kalsın" siyaseti ile halkın karşısına çıkmıyor. Her aday samimi duygularla halktan oy istiyor. Oy isterken rakiplerini yerden yere vurmuyor, yalancılıkla suçlamıyor. Yolsuzlukla, rüşvet almakla itham etmiyor.

***

Anakent belediye başkan adaylarının ortaya koyduğu tarzla, Adana Türkiye'de örnek bir kent imajı sergiliyor. Özellikle İstanbul Adana'ya bakmalı geride kalan 2 haftadan az sürede siyaset dilini yumuşatmalı.

***

Adana anakent belediye başkan adaylarının da mitinglerdeki kalabalığa bakarak oy hesabı yapmamalı. Ayrıca her gün açıklanan anket sonuçlarının yanıltıcı olabileceğini hesaplamalı. Söz konusu sonuçlara bakarak rehavete kapılmamalı.

***

Büyüklerimiz dememiş miydi: "Yanlış hesap Bağdat'a döner diye!


Düzgün COŞKUN

19.03.2024 01:05:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”