İsmail BAŞKAN

Tarih: 02.11.2014 22:54

Milletvekilliği Seçimlerine Hazırlık Var mı ?

Facebook Twitter Linked-in

4 yıllık sürenin sonuna geliniyor..

2011 Haziran ayında yapılan seçimde TBMM’ne giden milletvekillerinin süresi olası bir erken seçim yaşanmaz ise 7 Haziran 2015 tarihinde sona eriyor.

İktidar partisi AKP’de örgüt seçimleri başladı. MHP’de de yakında örgütler yeniden seçilecek. CHP börgüt seçimlerini bir yıl öteledi.

CHP, hafta sonunu Antalya kampında geçirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal da bu kamptaydı. Kılıçdaroğlu ve Baykal dostluk gösterisinde bulundu. Aralarında sorun olmadığı mesajını verdi. 2015 Milletvekilliği seçimleri ile ilgili mesajlar verildi.

Peki, CHP’de örgütler ne olacak?

2015 seçimlerine İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana başta olmak üzere seçimlere bu örgütlerle mi gidilecek. Kulislerde metropol illerin başkanlarının değişeceği konuşuldu halen konuşuluyor. Örgütler ne olacak? Bu sorunun yanıtını soran çok, bulan yok.

CHP kulisleri yine çok hareketli..Neden mi örgütler konusunda.. Aslında yapılması gereken bu dedikoduların bir an önce sonlandırılması olmalı. Zaman kaybı olmadan seçim startı verilmeli. Milletvekilleri merkez yoklaması ile mi, yoksa üyelerin katılımıyla “önseçim” yada “ temaül” ile mi yapılacak? Buna bir an önce karar verilmeli. Gönlünden TBMM geçenler de hazırlığını buna göre yapmalı, yapabilmeli..

Adana TBMM’ne 14 vekil gönderiyor. 2011 Haziran seçimlerinde AKP 6, CHP 4, MHP 3 ve BDP 1 Milletvekilini seçti. Geride kalan süreçte Türkiye 2 seçim yaşadı. Biri 30 Mart Yerel, diğeri de Cumhurbaşkanlığı seçimi.

2009 yerel seçimlerine göre Adana’da tablo değişti. AKP oyunu korusa da merkez ilçelerde sadece Yüreğir’de Mahmut Çelikcan ile yetindi. Seyhan, Sarıçam belediyelerini kaybetti. Adana’da sadece Ceyhan,Yüreğir, Tufanbeyli ve Aladağ Belediyelerini kazandı. MHP Adana’da yerel seçimlerde büyük sıçrama yaptı. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Sarıçam, Kozan, İmamoğlu, Pozantı, Karaisalı, Yumurtalık, Feke, Saimbeyli belediye başkanlıklarını kazandı. CHP’ye ise Seyhan, Çukurova ve Karataş ilçeleri düştü. CHP 3 belediyeyi kazandı ancak, 2011 seçimlerine göre oyları eridi. Yerel seçimlerde en çok kan kaydeben, oyunu düşüren CHP oldu. Şimdi bu tabloya bakarak 2015 seçimlerinin tahminini yapmak ne kadar doğru olur?

Adana’da siyasi partilerin oy oranları neye göre ve neden kıyaslanacak? 2015 seçimlerinde siyasi partilerin adayları mı yoksa, partilerin seçim çalışmaları mı belirleyici olacak? İktidarın tavrı ortada. Adaylar büyük olasılıkla bugüne kadar nasıl belirlendiyse öyle belirlenecek. MHP ve CHP’nin tavrı henüz net değil.

CHP’de önseçim sesleri yükseliyor. CHP tüzüğüne göre de Milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi gerekiyor. CHP Adana başta olmak üzere hangi illerde “önseçim” diyecek-diyebilecek? CHP, MHP ve AKP’de milletvekili aday adayları ilçeleri, mahalleleri gezmeye başladı bile..

Haydi hayırlısı diyelim.

2015 seçimlerinde kimleri TBMM’de göreceğiz?

Bekleyim göreceğiz?
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —