NASA’DA BİR TÜRK KIZI

NASA’DA BİR TÜRK KIZI


Dilhun Eryurt…29 Kasım 1926’da doğdu. Babası Yüksek Ziraat Mektebinde görev alışı nedeniyle İzmir'de dünyaya geldi ama kısa bir süre sonra, İstanbul'a, birkaç yıl sonra da Ankara'ya taşındılar.
Dilhun, lise yıllarında matematiğe özel bir ilgi duyuyordu. Liseden mezun olunca, İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü'ne girdi. Üniversite öğrenimi sırasında astronomiye merak saldı.
1946 yılında İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi'nde astronomi bölümü açmak üzere görevlendirilen Tevfik Oktay Kabakçıoğlu'nun yanında iki yıl boyunca fahrî asistanlık yaptı. Sonra, Michigan Üniversitesi'nde lisans üstü çalışmalar yaptı. 1953'te Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalı'nda doktorasını ve ardından doçentlik çalışmalarını tamamladı.
1959'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bursunu kazanarak, Kanada'ya gitti. Ardından, ABD’ye giderek Indiana Üniversitesi'nde görev aldı. Sıra, NASA'ya bağlı Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü'ne gelmişti. Burada, Güneş tarihi üzerine araştırmalar yaptı. Bu dönemde Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü’nde çalışan tek kadın astronomdu.
Dilhun, Güneş hakkında o zamana kadar yanlış bilinen bazı gerçekleri ortaya çıkardı. Güneş'in parlaklığının oluşumundan bu yana gittikçe artmadığını, geçmişte çok daha parlak ve sıcak olduğunu ortaya koydu. Çalışmaları o dönemde yeni başlayan uzay uçuşlarının gidişatını etkileyecek önemdeydi. Aya ilk iniş için yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle, 1969'da Apollo Başarı Ödülü ile ödüllendirildi.
Goddard Enstitüsü’nde iki yıllık çalışmasını tamamladıktan sonra kendisine yabancılara sıklıkla tanınmayan bir ayrıcalık gösterildi ve kıdemli araştırmacı olarak enstitüde çalışmaya devam etti. Enstitü, kendisini yıldızların oluşumu ve gelişimi üzerine araştırmaları için yeni bilgiler edinmek üzere California Üniversitesi'ne gönderdi.
1968'de Türkiye'ye gelerek ODTÜ’de bir yıl görev aldı. TÜBİTAK’ın desteğiyle I. Ulusal Astronomi Toplantısı'nı düzenledi.
1969-1973 arasında yine NASA'da bilimsel araştırmalarını sürdürdü. 1973 yılında ODTÜ Fizik Bölümü'ne dönerek astrofizik ana bilim dalını kurdu.
1977 yılında Tübitak Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülünü aldı. Meslek hayatının sonunda, Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığından emekli olarak ayrıldı.
Ölümünden iki yıl evvel, eşiyle birlikte bütün servetini  Erzurum merkezine bir anaokulu, Pasinler ilçesine 100 öğrenci kapasiteli bir kız yurdu yaptırılması koşuluyla Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğüne bağışladı.

Çocukları olduğu halde, tüm servetini neden bağışladığını soranlara da, “Ömrümüzün sonuna geldik, memlekete vefa borcumuzu ödemek istedik,” dedi.

13 Eylül 2012’de bir kalp krizi sonucu Ankara’da hayata gözlerini yumdu.
O VEFA BORCUNU BÖYLE ÖDEDİ.
PEKİ, BİZ ONA BORCUMUZU ÖDEYEBİLDİK Mİ?
YA DA,
DÜNYADA GURURUMUZ OLAN BU TÜRK KADININA NASIL BİR BORCUMUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN VAR MI?

İfral TURGUT

6.07.2021 15:22:37

YAZARLAR


KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK